Mide Balonu

Mide balonu estethica uygulamaları ile cerrahi olmayan zayıflama prosedürü sayesinde 6 ay içerisinde fazla kilolarınız ile vedalaşabilirsiniz.

Mide Balonu Nedir?

Mide balonu, gastroskopik yöntemle mideye yerleştirilen, içerisi sıvı veya hava ile doldurulan silikon bir balondur. Boyutu, yemek yerken daha hızlı tok hissetmenizi sağlar. Mide balonunun etkili olabilmesi için beslenme ve yaşam tarzının da değiştirilmesi gerekmektedir. Takıldıktan en geç altı ay sonra mideden çıkartılır.

Fazla kilolu birçok insan için kilo vermek neredeyse imkansız bir iştir. Son çare olarak, genellikle mide küçültme düşünülür. Böyle bir operasyondan çekiniyorsanız mide balonu iyi bir alternatif olabilir. Silikon balon herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan mide hacmini küçültür ve birkaç ay sonra tekrar çıkarılır. Mide balonu, önceden kilo vermek isteniyorsa liposuction veya cilt sıkılaştırma için bir hazırlık önlemi olarak da kendini kanıtlamıştır. Fazla kilolu kişilerde mide küçültme ameliyatı öncesi kilo vermeye de yardımcı olabilir.

Mide Balonunun Amacı Nedir?

Mide kelepçesi ve mide küçültmenin aksine mide balonu obezite tedavisi için cerrahi olmayan bir önlemdir. Mide balonu sıvı veya hava ile doldurulmuş yumuşak silikondan yapılmıştır. Fazla kilolu kişilerin kilo vermesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Mide balonunun çalışma şekli basit bir prensibe dayanmaktadır: sıvı veya hava ile doldurulmuş balon midede o kadar çok yer kaplar ki, takan kişi daha çabuk doyar ve genel olarak daha az yer. Tokluk hissi mide duvarının gerilmesiyle oluşmaktadır. Bununla birlikte, yaşam tarzı ve gıdanın bileşimi de önemli bir rol oynadığından, mide balonu obezite tedavisinin yalnızca bir parçası olabilir.

Mide Balonu Kimlere Uygundur?

Mide balonu, sadece çok ileri derecede kilo durumunda uygulanan diğer zayıflama prosedürlerinden (mide kelepçesi, tüp mide, gastrik bypass vb.) farklı olarak orta derecede kilolu (vücut kitle indeksi 28 civarı) kişilerde de kullanılabilir. Zayıflamak için mide balonu çoğunlukla 85 ila 130 kilo arası kişilerde kullanılır. Obezite hastalarında, yöntem bazen mide küçültme ameliyatı hazırlığında, kiloyu önceden bir miktar azaltmak ve böylece daha rahat bir ameliyat süreci geçirmek için kullanılabilir. Mide balonu ile zayıflayanlar uygulama sonrası yeme düzenlerini değiştirdiklerinde geri kilo almamaktadır.

Mide Balonu Kimlere Uygun Değildir?

Bazı fiziksel ve ruhsal hastalıklarda (kontrendikasyonlar) mide balonu kullanılmamalıdır. Bunlar arasında daha önce geçirilmiş ameliyatlar, mide veya yemek borusu hastalıkları veya malformasyonları,  mide ülserleri, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı gibi bağımlılıklar yer alır. Bulimia veya diğer ciddi akıl hastalıkları gibi ciddi yeme bozukluklarında bile mide balonundan kaçınılmalıdır. Ayrıca, bu yöntem hamile kadınlar için onaylanmamıştır. Kalıcı olarak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilere yutulabilir mide balonunun takılıp takılamayacağı doktor görüşü üzerine karar verilmektedir.

Mide Balonu Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Balon takıldıktan sonraki ilk birkaç gün hastaların midelerinde biraz rahatsızlık duymaları beklenen etkilerdir. İlk günler bazı hastalar yemek yerken mide bulantısı hissedebilir, bazen bazı hastalarda kusma görülebilir. Bu belirtiler genellikle ilk haftadan sonra azalır. İlk hafta açlık hissi azalır, ikinci hafta açlık hissi yavaş gelir ama az yemekle tokluk hissi hissedilir.3 ile 6 hafta arasında mide balona uyum sağlar ve yemek yeme alışkanlığı düzene oturur.

Bu süreçte beslenme alışkanlıklarınızı kendiniz de düzeltmelisiniz. Hızlı yememeli, tok hissettiğinizde yemeyi bırakmalısınız. Hızlı yemek yediğinizde mide bulantısı ve hıçkırık gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Önümüzdeki haftalarda kilo vermeye devam etmek için yaşam tarzınızı değiştirmeniz, dengeli beslenmeniz ve egzersiz yapmanız çok önemlidir.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Mide balonu takılmadan önce yemek borusu ve mide özel endoskopik inceleme yapılmalıdır. Bu muayene, mide balonunun yerleştirilmesine karşı çıkan patolojik değişiklikleri ekarte etmeye yarar. Gastroskopi sırasında, doktor sözde bir endoskopu ağız yoluyla yemek borusundan mideye doğru iter. Bir ışık kaynağına ve bir kameraya sahiptir. Bu sayede doktor yemek borusunu ve mideyi patolojik değişiklikler açısından inceleyebilir.

Balonu yerleştirmek için doktor endoskopu geri çeker ve katlanmış mide balonunu bir tüpün yukarısına mideye doğru iter. Balon mideye ulaştığında, doktor endoskopu kullanarak balonun doğru konumda olup olmadığını kontrol eder. Balon daha sonra tüpün içinden yaklaşık 400 ila 700 mililitre mavi renkli salinle doldurulur. Doktor daha sonra tüpü çeker ve balonun doğru yerleşimini tekrar kontrol etmek için endoskopu kullanır.

İşlem ortalama 20 ila 30 dakika sürer ve hafif alacakaranlık uykusu (sedasyon) altında yapılır. Ayakta tedavi bazında yapılabilir. Anestezi sebebiyle işlem sonrasında kişi araç kullanmamalıdır.

Bazı hastalarda balon takıldıktan sonra şişkinlik, mide bulantısı ve kusma görülür. Daha sonra hastaya damar yoluyla sıvı sağlamak için yaklaşık bir ila iki gün hastanede kalması gerekir.

Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?

Mide asidi ve mide hareketinin sürekli etkisi nedeniyle balon duvarının yırtılma riskini ortadan kaldırmak için mide balonu en geç 6 ay sonra çıkarılır. Mide balonunu çıkarmak için başka bir gastroskopi gereklidir. İşlem sırasında sıvının çıkarılması için balon delinir. Sonuç olarak, mide balonu sağlam kıvamını kaybeder ve yemek borusundan kolayca geri çekilebilir. Tüm prosedür genellikle birkaç dakika içerisinde gerçekleşmektedir.

Mide Balonu Kaç Kilo Verdirir?

Mide balonunun etkinliği kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilmektedir. 10 ila 25 kilo civarında bir kilo kaybı gerçekçidir. Kilo kaybı özellikle ilk üç ayda belirgindir.

Kilo vermedeki başarı, büyük ölçüde hastanın değişen yeme davranışını aynı anda sürdürmeyi ne kadar iyi başardığına bağlıdır. Çok fazla tatlı içecek ya da tatlı tüketen herkes mide balonuna rağmen kilo almaya bile devam edebilir. Genel olarak, mide balonunun etkinliği, cerrahi prosedürden önemli ölçüde daha düşüktür.

İdeal olarak, mide balonu tedavisine diyette sürdürülebilir bir değişiklik eşlik etmelidir. Mide balonu diyet listesi, uygulama sonrasında doktor veya diyetisyen tarafından hastaya verilmektedir. Hasta beslenme alışkanlıklarını kalıcı olarak değiştirmeyi başarırsa, balon çıkarıldıktan sonra bile tedavi etkisi sıklıkla devam eder.

Obezitede Mide Balonu Tedavisi

Mide balonu obezite tedavisine önemli katkı sağlayabilir. Birçok hasta, yiyeceklerinin miktarını ve kalori içeriğini bilinçli ve uygun bir şekilde kontrol etmekte sorun yaşar. Genellikle diyetler yoluyla kilolarını azaltmak için birçok girişimde bulunmuşlardır . İlişkili, iyi bilinen yo-yo etkisi, diyetlerin genellikle kalıcı bir etkisinin olmadığını çok sık gösterir. Mide balonu mide hacminin büyük bir bölümünü kapladığı için erken tokluk hissi sağlar. Bu, genel olarak daha az açlık hissi olduğundan, birçok hastanın terapistin beslenme tavsiyelerine uymasını kolaylaştırır. Mide balonu özellikle VKİ'si 35 ile 40 arasında olan hastalar için uygundur. Çok fazla kilolu olsanız bile, mide küçültme ameliyatından önce biraz kilo vermek ve böylece komplikasyon riskini azaltmak için kullanılabilir. Ayrıca mide balonu, liposuction veya cilt sıkılaştırmayı desteklemek için kullanılabilir. Buradaki tedavinin amacı asıl tedaviden önce sabit bir vücut ağırlığına ulaşmaktır. Bu sayede daha sonra yapılacak estetik müdahale ile daha tatmin edici sonuçlar alınabilir.

Ne Zaman Obeziteden Bahsedilebilir?

Obezite terimi, normalin üzerinde bir vücut yağ yüzdesi ile çok fazla kilolu olmayı ifade eder. Obezite, etkilenenlerin yaşam kalitesini ciddi şekilde sınırlayabilen ve çok sayıda ikincil hastalıkla ilişkili kronik bir hastalıktır. Aşırı kilo ne kadar büyük olursa, etkilenenler için o kadar fazla acı çeker. Vücut, fiziksel performansı azaltan ve ciddi kardiyovasküler hastalıklara neden olabilen büyük yağ birikintileri tarafından ağır bir şekilde yüklenir. Obezitenin diğer yan etkileri, örneğin şeker hastalığı, erken eklem aşınması, aşırı terleme (hiperhidroz) veya karaciğer yağlanmasıdır. Ek olarak, etkilenenlerin çoğu durumlarından kendilerini sorumlu tuttukları veya çevrelerinden olumsuz tepkiler aldıkları için, genellikle olumsuz psikolojik etkileri de gözlenmektedir.

Yan Etkiler ve Riskler

Mide balonunun yan etkileri, özellikle yerleştirildikten sonraki ilk birkaç gün içinde önemli olabilir. Mide bulantısı, karın krampları ve belirgin bir tokluk hissi tipiktir. Mide yabancı cisme alışır alışmaz bu belirtiler azalır. Bu genellikle yaklaşık üç ila yedi gün sonra geçmiş olur. Bununla birlikte, uzun vadede bile, bazı hastalar sürekli bir baskı veya dolgunluk hissi, geğirme ve mide ekşimesinden şikayet ederler. Mide balonu kalıcı sorunlara neden oluyorsa erken çıkartılmalıdır. Her tıbbi işlemde olduğu gibi mide balonu uygulaması da belirli riskler taşır. Prosedüre özgü riskler, endoskoptan dişlerin, yemek borusunun veya midenin yaralanmasını içerir. Ancak doğru uygulandığında ve düzenli takip edildiğinde bu risklerle karşılaşma olasılığı oldukça düşüktür.

Mide Balonu Patlarsa Ne Yapılmalı?

Prensip olarak balonun patlama riski  vardır fakat çok düşüktür. Mide balonunun patlaması durumunda mavi renkli sıvı balondan kaçar ve mukoza zarı yoluyla kana emilebilir . Bu, idrarı hızla maviye çevirir. Mide balonu takanlar, balonda bir sızıntıya işaret ettiği için idrarın bu mavi rengine dikkat etmelidir. Hasarlı bir mide balonu hemen bir gastroskopi (endoskopik) ile çıkarılmalıdır, aksi takdirde çöken balon bağırsak tıkanmasına neden olabilir. Mide balonunun patlamasından şüphelenen herkes hemen doktorunu görmelidir. Balon gece patlarsa bir hastanenin acil servisine gidilmelidir.

Mide Balonunun Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Bu yöntemin en büyük avantajı invaziv bir cerrahi işlem olmamasıdır. Mide balonu kullanıldığında sindirim sisteminde kalıcı bir değişiklik olmaz ve prosedür cerrahi işlemlere nispeten basittir. Mide balonunun dezavantajı kullanım süresinin kısıtlı olmasıdır. Bu da yeme alışkanlıklarına dikkat edilmediğinde hızla kaybedilen kiloların geri alınmasına yol açar. Kalıcı kilo kaybı sağlamak için sıkı egzersiz ve diyet planları izlenmelidir. Gastrik bypass, tüp mide ve mide bandı gibi diğer mide küçültme ameliyatları uzun vadede daha başarılıdır.

Tıp şu anda daha uzun süreli ve daha bireysel kullanım sağlamak için yeni dolgu malzemeleri ve modifiye kabuklarla yeni mide balonları geliştirmeye çalışıyor. Daha fazla eşlik eden terapi olmadan, bu terapi seçeneği genellikle bir "yo-yo etkisi" ile sonuçlanır. Bu nedenle, eşlik eden beslenme tavsiyesine uyulması çok önemlidir. Hastanın mide balonu çıkarıldıktan sonra da verdiği kiloları koruyabilmesi için beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını değiştirmesi gerekmektedir. Bu kilo verme yönteminin başarısı için hastanın motivasyonu kesinlikle çok önemlidir.

Hava Dolu Veya Sıvı Dolu Mide Balonu?

Mide balonu sıvı veya hava ile doldurulabilir. Bazı doktorlar, birkaç nedenden dolayı hava dolu varyantı tercih etmemektedir: İlk olarak, hava dolu mide balonundaki bir sızıntı, idrar mavi olmadığı için hemen fark edilmemektedir. Bu da balonun bağırsağa kaçma ve dolayısıyla bağırsak tıkanıklığı riskini arttırmaktadır. Sadece 30 gram ağırlığında olduğu için hava dolu balonla ağırlık azaltma da daha kötü olabilir. İçi sıvı dolu mide balonu ise 450 ile 700 gram civarında bir ağırlığa sahiptir ve bu sayede daha hızlı tokluk hissi sağlar. Hava yolcuları için de önemli: Gazlar yüksek irtifada genişlediğinden, hava dolu bir mide balonu ile uçağa binmek önerilmemektedir.

Mide Balonu Fiyatı Nedir?

Mide balonunun maliyeti, uygulanan tedavi yöntemine ve kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Her şeyden önce tedavinin kalitesine dikkat edilmelidir. Uzman doktor kadrosu ve kaliteli mide balonu malzemeleri kullanan profesyonel, tam donanımlı hastaneler tercih edilmelidir.

Tedavi Özeti

  • Tedavi Sayısı
    1
  • Tedavi Süresi
    1 Saat
  • Anestezi
    Lokal
  • Hassasiyet Süreci
    1 Hafta
  • İşe Dönme Süresi
    1 Hafta
  • Tam İyileşme
    1 Hafta
  • Sonuçların Kalıcılığı
    Kalıcı
  • Hastanede Kalma Süresi
    -

Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Deneyimler

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun