Sülük Tedavisi

Geleneksel tıbbın ve doğal tedavi yöntemlerinin öneminin gittikçe artmaya başladı.

Geleneksel tıp ve doğal tedavi yöntemlerinin öneminin gittikçe artmaya başladığı günümüzde, sağladığı sayısız faydalarla öne çıkan tamamlayıcı tıp uygulamaları yaygın bir kesim tarafından rağbet görüyor. Doğu ve Batı tıbbının entegrasyonunu ortaya çıkaran bu geleneksel yöntemlerden biri de milattan önceki çağlardan beri eşsiz bir tedavi yöntemi olarak kullanılan sülük tedavisi. Ağrısız ve acısız yöntemlerle uygulanan doğal bir şifa tekniği olan şekli olan sülük tedavisinin, geçmişi Babil ve Mısır dönemine uzanır. Antik çağlarda hekimler tarafından sıklıkla başvurulan bu yöntem; tıp alimi İbn-i Sina’nın kitaplarında yer verdiği, Galen ve Pliniy gibi önemli hekimlerin de kullanmakta fayda gördüğü bir tekniktir.

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peki, sülük tedavisi nasıl yapılır? Steril bir ortamda ve mutlaka uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gereken bu tedavi çeşidinde öncelikle tedavi edilecek olan bölge sterilize edilir. Ardından pens yardımıyla sülükler, tedavi edilecek olan bölgeye yerleştirilir. Baş kısmı, tedavi edilecek bölgeye gelecek şekilde yerleştirilen sülüğün kanı emmesi için yaklaşık 10 ile 20 dakika arasında bir süre beklenir. Sülükler yeterince kan emdikten sonra deriyi kendilerinden bırakacaklardır. Sülüğün, tıbbi tedavilerde kullanılan çeşidinin çenesinde yaklaşık 50 ile 100 arasında dişi bulunur. Sülüğün tedavi edici özelliği kanı emmesinde değil, kanı emerken salgıladığı sıvıda saklıdır. Bünyesinde yaklaşık 105 tane bioaktif maddeyi barındıran bu sıvı, insan vücuduna salgılandığında ilaç etkisi gösterir. Bioaktif maddelerin salgılanmasıyla birlikte insan vücudundaki kanın pıhtılaşması engellenirken daha önceden oluşmuş pıhtılar da eritilir. Huridin ve Calin adı verilen bu maddeler; ağrı kesici ve tansiyonu dengeleyici işlev görür. Mikropları öldürür, bağışıklık sistemini düzenler ve anksiyolitik stres giderici etki sağlar.

Sülük Tedavisinin Kullanıldığı Durumlar

Sülük tedavisiyle kan dolaşımı hızlandırılırken, vücuttaki kirli kanın dışarı atılması sayesinde toksinlerden arınma sağlanır. Romatizma hastalıkları, kalp enfarktüsü, hemoroid, tromboz, damar tıkanıklığı, huzursuz bacak sendromu, kronik ve hepatit karaciğer hastalıkları gibi rahatsızlıklara karşı tedavi sağlanır. Varisler, diyabetik ayak yaraları ve eklem kireçlenmeleriyle mücadele eden bu teknik; behçet, sarı nokta, diabetik retinopati, hipertansif retinopati ve sinir zedelenmeleri gibi bazı göz hastalıklarına karşı etkili bir şifa tekniği oluşturur. Sülüğün cildi iyileştiren etkisi de göz ardı edilemez. Dünyanın birçok ülkesinde bayanlar tarafından cilt bakımı maksadıyla kullanılan sülük, kan dolaşımını artırarak deri üzerindeki kırışıklıkları azaltır ve cilde gençleştirici etki yapar. Siyah noktaları azaltmak, deri lekelerini minimuma indirmek ve deri iltihabını tedavi etmek de sülüğün faydaları arasında gösterilebilir.

Sülüklerin Kullanıldığı Bölgeler

Vücudun; avuç içi, ayak tabanı, göz çevresi, boyun, koltuk altı, kasık ve çene altı gibi kısımlarının dışında hemen her bölgesine sülük tedavisi uygulanabilir. Gebelerin, emziren annelerin, kalp yetmezliği problemi yaşayanların, aktif kanaması olanların, anemi hastalarının, cerrahi girişimde bulunacak kişilerin ve kan sulandırıcı ilaç kullananların sülük tedavisi yaptırmaları tavsiye edilmez. Mutlaka steril bir ortamda uzmanlar tarafından uygulanması gereken sülük tedavisini, İbn-i Sina Geleneksel Tıbbı’nın şifa tekniklerini uygulayan estethica Hastaneleri’nde yaptırabilirsiniz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun