Gülüş Estetiği Nedir? Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır? - estethica Sağlık Grubu

Diş estetiği uzmanları tarafından kişiye özgü ihtiyaçlar ve istekler doğrultusunda, hem diş sağlığı hem de gülüş tasarımı yapılan uygulamalar bütünüdür. Hollywood smile olarak da bilinen gülüş tasarımı kişinin ihtiyacına göre pek çok aşamayla gerçekleşmektedir.

Gülüş Estetiği Tedavi Yöntemleri

Yüzümüz ve gülüşümüz, Hollywood gülüşü ile nasıl göründüğümüzü belirleyen en önemli faktörlerden biridir. "Güzellik" ve "estetik" kavramları denilince hem erkeklerde hem de kadınlarda ilk akla gelen ve en çok dikkat çeken yüz ve gülümsemedir. Dudaklar, dişler, diş etleri, gözler, burun, yanaklar, çene ve yüzümüzün diğer tüm detayları ifademizi oluşturur ve insanlarda bıraktığımız izlenimi belirler.

Alanında uzman doktorlar tarafından uygulanan Hollywood gülüşünün başlıca ilgi alanları şu şekildedir:

  • Hollywood gülüşüne sahip dişlerin ve diş etlerinin konumu, şekli, rengi ve yapısal durumu (diş sırası, rengi, uzunluğu, şekli, birbiri ile ilişkileri ve aralarındaki boşluklar, diş eti görünüm miktarı ve eksik dişler)
  • Yüzün uzunluğunun yüzün genişliğine oranı
  • Dudak ile kaş arasındaki mesafenin burun uzunluğuna oranı
  • Yüz uzunluğunun çene ile kaşlar arasındaki mesafeye oranı
  • Ağız genişliğinin burun genişliğine oranı
  • Burun genişliğinin burun delikleri arasındaki mesafeye oranı
  • Gözbebekleri arasındaki mesafenin kaşlar arasındaki mesafeye oranı
  • Yüz organlarının şekil bozuklukları ve deformasyonları

Gülüş-Estetiği-Tedavi-Yöntemleri

Gülüş Estetiği (Hollywood Smile), Gülüş Tasarımı için Uygulanacak Yöntemler

1- Gülüş Tasarımında Porselen Kaplama

Diş estetiğinin en önemli unsurlarından biri, dişlerin tamamının sağlıklı görünüme sahip ve kullanışlı olmasıdır. Porselen kaplama işlemi, diş rengi ve şeklinin yüksek kalitede porselen malzemeden elde edilen kaplama ile tedavi edilmesidir. Porselen kaplamalarda, kaplama altında kalacak olan alan inceltilmektedir. Ardından dişlerin kalıbı ölçülür ve kişinin diş şekli çıkarılır. Dişlere uygun hale getirilen protez kaplamalar parlatılarak, inceltilen dişlerin üzerine özel bir yapışkan madde yardımıyla yapıştırılır. Gülüş tasarımında uzun süre kullanılan porselen kaplamalar, dişte ağırlık yapmaz ve estetik açıdan dikkat çekici bir görünüm oluşturur.

2- Zirkonyum Gülüş Tasarımı

Porselen veya seramik malzemelerden elde edilen, dayanıklı ve parlak bir element olan zirkonyum, beyaz renkte olup diş kaplamalarında kullanılmaktadır. Zirkonyum diş kaplama, oksiylenmeyen, dayanıklı, doğal görünümlü ve yarı saydam bir yapıdadır. Ayrıca beyaz renkte olması nedeniyle dişleri doğal ve estetik gösterdiği için zirkonyum gülüş tasarımı fiyatları da herkesi Hollywood gülüş estetiğine yakınlaştırmaktadır.

3- Laminate Veneer (Yaprak Porselen)

Laminate Latincede ‘yaprak’ veneer ise ‘kaplama’ anlamına gelmektedir. Yaprak porselen diş, sararmış, lekeli, kırık dişlerin onarılarak, doğal beyaz bir görüntü elde edilmesini sağlar. Laminate veneer ile diş estetiğinde renk, şekil, diş bozukları, dişlerin arasındaki boşluklar, çatlayan veya kırılan dişler, çapraz veya eğik dişlerin tedavi edilmesi sağlanır.  Aynı zamanda, ön ve arka diş hattı olmak üzere tüm dişlere uygulanabilmektedir.

4- Gülüş Estetiğinde Lazerle Diş Beyazlatma (Bleaching)

‘Bleaching’ olarak bilinen lazerle diş beyazlatma yöntemi, mine tabakasına yerleşen leke veya renk sararmalarının, beyazlatma içerikli özel bir jel ile temizlenmesidir. Bu yöntemde, diş ve diş etlerine zarar vermeden mine ve diş tabakası sonradan oluşan renklerden arındırılır ve özel ışık kaynağı sayesinde gülüş estetiğinin tamamlanmasını sağlar.

5- Diş Eti Tedavisinde Pembe Estetik (Gummy Smile)

Gülüş tasarımı tedavi yöntemlerinden biri olan pembe estetik, dişin boyutu ve gülme hat çizgisi dikkate alınarak, diş etinin simetrik olarak şekillendirilmesidir. Gummy smile olarak da bilinen pembe estetikte, diş eti hastalığı lazer ile giderilerek, doğal ve estetik görünüm sağlanır.

6- Gülüş Tasarımında Diş Teli Tedavisi (Ortodonti)

Ortodonti cerrahisi içerisinde yer alan diş teli tedavisi, dişlerin çarpık veya üst üste olması durumunda diş teli ile tedavi edilmesidir. Diş telleri; dişin iç veya dış yüzeyine uygulanabilmektedir. Belli bir süre kullanımının ardından dişler, çapraşık, bozuk ve deformiteden kurtularak; estetik ve sağlıklı bir hal alır. Böylece gerçekleştirilen gülüş tasarımı ile Hollywood smile gülüşü yakalanmış olur.

7- Gülüş Estetiğinde Diş İmplantı

Kaybedilen dişlerin yerine, çene kemiğinin içerisine titanyumdan yapılan vidaların yerleştirilerek porselenden elde edilen malzemelerle kaplanması işlemidir. Diş kayıplarının yaşanması sağlık açısından pek çok sorun yaşanmasına sebep olurken diğer yandan da estetik olmayan bir görünüm sunmaktadır.

Çene kemiğine yerleştirilen implantlar, kaybedilen diş kökünün yerini alır. İmplant tedavisi, ömür boyu kullanılabilen, ağızda metal tadı vermeyen, aşınma veya kırılma yapmayan ve gülüş estetiği açısından da çok sık kullanılan bir yöntemdir.

8- Diş Protez Uygulamaları

Kaybedilen dişlerin yerine daha dirençli dişlerin olmasını sağlayan, kemik dokusuna ve diş dokusuna uyumlu olan diş tedavi uygulamalardır. Diş kaplamalarında diş protez uygulamaları, sabit ve hareketli protez olmak üzere ikiye ayrılır.

9- Gülüş Estetiğinde Kanal ve Dolgu Tedavisi

Dişlerin sağlıklı olması ve gülüş estetiğinde iyi görünmesini sağlayan kanal tedavisi yöntemi, çürüyen veya enfekte olan dişlerin doğal boşlukta bulunan ‘pulpa’ adı verilen diş sinirinin çıkarılarak diş içinin temizlenmesi işlemidir. Dolgu tedavisi ise çatlak, kırık, çürüyen veya madde kaybına uğrayan dişlerin çürük dokunun artmasını engelleyerek çeşitli materyallerle restore edilmesi işlemidir. Her iki tedavi yönteminde de amaç dişleri kaybetmeden sağlığına kavuşturmak, doğal ve güzel bir görüntüye sahip olmalarını tamamlamaktır.

10- Diş Taşı Temizliği (Detartraj ve Küretaj)

Yiyecek ve içeceklerin bıraktığı kalıntıların, doğru veya tam olarak temizlenmemesi nedeniyle dişlerde tartar ve diş taşları meydana gelmektedir. Bu nedenle dişlerde çürüklükler oluşmakta, hatta iltihap ve diş kaybı yaşanmaktadır. Gülüş estetiğinin en önemli parçalarından biri olan diş sağlığının ilk adımı diş ve diş etlerinin sağlıklı olmasıdır. Diş taşlarından arınan dişler, dişlerin daha temiz ve daha estetik durmasını sağlar.

Gülüş-Estetiği-Tedavi-Yöntemleri

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

  • Gülüş tasarımında ilk olarak kişinin estetik beklentileri dinlenmeli ve ihtiyaçları anlaşılmalıdır.
  • Uygulanacak tedavi yöntemi kişiye özel olarak planlanarak, ağız ve diş yapısı ayrıntılı bir şekilde incelenir.
  • Önceliğin her zaman ağız ve diş sağlığı olduğu bilincinde dişteki problemler saptanır.
  • Ağız, diş ve diş eti problemlerinin saptandıktan sonra kişinin yüz, diş ve gülüş estetiğinin simetrik olabilmesi için dijital tasarımı yapılarak gerekli tasarım şekli ortaya çıkarılır.
  • Kişinin diş etlerinde bir problem var ise pembe estetik tedavi yöntemiyle ile diş etleri restore edilir.
  • Dişlerde kırık, çürük, diş kaybı var ise, diş kaplama yöntemleri, protez uygulamaları, diş boyu uzatma gibi işlemler yapılır.
  • Dişlerde sararma, diş kararması gibi problemler var ise lazerle diş beyazlatma işlemine başlanır.
  • Üst üste binen, çapraşık, yamuk veya eğik diş şekillerinde gülüş tasarımını tamamlayabilmek için ortodonti tedavisinde diş teli takılarak gülüş estetiğinin oluşması sağlanır.
  • Kimi durumlarda ise diş tasarımı yanı sıra, yapılan işlemlerin daha estetik durmasını sağlayan dudak dolgusu, dudak kontürü, bişektomi, jawline gibi yöntemlerle de desteklenebilir.

Tedavi Özeti

  • Seans Sayısı
    2-4 Seans
  • Seans Süresi
    Diş Sayısına Göre Değişmektedir
  • Anestezi
    Sedasyon/Lokal Anestezi
  • Hassasiyet
    3-7 Gün
  • İşe Dönme
    Hemen
  • Tam İyileşme
    3-4 Hafta
  • Kalıcılık
    Bakım Gereklidir
  • Hastanede Yatış
    Yok

Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Deneyimler

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun