Kepek Nasıl Geçer? Kepek Tedavisi

Kepek, günümüzde en çok karşılaşılan saç ve deri rahatsızlıklarından bir tanesidir. Doğru bir bakım ve doğru bir tedavi yöntemi ile birlikte kolay bir şekilde kontrol altına alınması mümkündür.

Kepek Nedir? Kepek Belirtileri Nelerdir?

Kepek nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap; kafa derisinde esneme olması sebebiyle derinin pul pul dökülmesidir. Semptomları genellikle herkeste benzerdir ve sağlıklı saçlarda da bir anda ortaya çıkabilir. Kepek nedir diye sorarken egzama rahatsızlığı ile karıştırmaması gerekmektedir. Bu yüzden kepek belirtileri nelerdir sorusunu sormak ve cevaplarını incelemek büyük önem taşımaktadır. Gelin, kepek belirtilerine bakalım;

  • Beyaz renkli, kuru ve pulcuk şeklinde olan deri döküntüleri,

  • Saç derisinin her zaman olmasa da kaşınması ve kaşınmalara bağlı olarak oluşan yaralar veya tahrişler,

  • Kafa derisinin normalden çok daha hassas ve kızarık olması,

  • Saçların sağlıksız görünmesi ve hızlı bir şekilde kuruması,

görülen kepek belirtileri arasında yer almaktadır.

Kepek Neden Olur?

Kişilerin kepek rahatsızlığını yaşamasında birçok farklı etken rol oynamaktadır. Bu etkenler arasında en çok bilinenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İlk etken yaştır. Bunun sebebi kepek rahatsızlığının genellikle ergenlik yaşlarında ortaya çıkması ve yıllar boyunca da kimi zaman azalarak devam etmesidir.

  • Sık sık şampuan değiştirme ya da saça uygulanan ilaçlar kepek oluşmasında en sık rastlanılan etkenlerden bir tanesidir. 

  • Malessezia Furfur isimli bir mantar enfeksiyonunun deride önü alınamaz bir şekilde çoğalması kepek nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nadiren rastlanılan bir durum zannedilir ancak, günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.

  • Bir diğer sık görülen kepek nedeni ise alerjidir. Kullanılan şampuanlara, sabunlara, saç kremlerine vb. kimyasal içeriğe sahip ürüne derimiz bazen alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Kepek de bunun gibi alerjik reaksiyonlardan bir tanesidri. 

  • Bazı hormonal bozukluklar derimiz üzerinde de etkiye sahip olduğu için kepek gibi yan etkilere sebep olabilmektedir. 

  • Doğrudak kepek nedeni olmasa da, lipitler ile bağlantısı olan metabolik bozukluklar kafa derisinde var olan kepeğin şiddetini ve miktarını doğrudan etkileyen bir faktördür.

  • Normalden daha fazla yağlı bir cilde ve saçlara sahip olan kişilerde kepek sorunu normal cilt tiplerine ve saçlara sahip kişilere göre çok daha fazla görülür.

  • B vitaminleri grubu, Çinko ve Demir gibi vitaminlerin vücutta eksik olması ve beslenmeye dahil edilmemesi sonucunda cilt kuruması yaşanır. Buna bağlı olarak da böyle kişiler kepek sorunu ile karşılaşabilir. 

  • Saçlar ve kafa derisi günlük yaşantıda birçok mikroorganizma ve tozlarla etkileşime girmektedir. Bu yüzden saç hijyenine gereken özeni göstermek şarttır. Aksi bir durumda yalnızca kepek değil, çeşitli deri hastalıklarının ortaya çıkması da mümkün hale gelmektedir.

Kepek özellikle görüntü olarak birçok kişiyi huzursuz eden bir rahatsızlık olarak bilinse de, orataya çıkma sebepleri yukarıda sıralanan etkenlere bağlıdır. 

Saçtaki Kepek Nasıl Geçer?

Saçta oluşan kepeğin geçmesi için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler kendi başlarına kullanıldığında etki ediyor olabilse de, çok yoğun bir kepek problemi yaşayan kişilerde birden fazla yöntemin kullanılması da gerekebilmektedir. Her zaman olmasa da kepek bazen altta yatan başka hastalıkların da habercisi olabileceğinden uzman bir dermatoloğa başvurmakta fayda vardır. Bunun dışında, saç hijyenine dikkat ederek, sağlıklı beslenerek ve gerekirse vitamin takviyesi de alarak, stresten uzak durarak kepek tedavisi uygulamak mümkündür.

Sakaldaki Kepek Nasıl Geçer?

Sakalda kepek oluşmasının nedenleri de saçlarda oluşması ile aynı nedenlere bağlıdır. Özellikle Sedef, Egzama ya da Mantar gibi başka rahatsızlıklar sebebiyle tetiklenebilir. Sakaldaki kepek oluşumunu ortadan kaldırmak için yapılabilecek birkaç uygulama bulunmaktadır. Bunlar;

  • Sakalları düzenli olarak yıkamak ve sürekli temiz tutmak,

  • Sakallara düzenli şekilde gereken bakımları yapmak,

  • Sakallar yıkandıktan sonra mutlaka uygun şekilde kurutmak,

  • Sakalları düzenli olarak taramak ya da fırçalamak,

  • Sakallar için üretilmiş özel serumları veya doğal yağları kullanmak olarak sıralanabilir.

Eğer bütün bu adımlar uygulanıyorsa ve hiçbir şekilde herhangi bir sonuç elde edilemiyorsa mutlaka alanında uzman bir dermatoloğa görünmekte fayda vardır.

Yüz Bölgesindeki Kepek Nasıl Geçer?

Hastaların en çok kafa karışıklığı konusu kepek ve Seboreik Dermatit rahatsızlığının birbirine karıştırılmasıdır. Kepek sadece kaş, sakal, bıyık ve saç gibi yerlerde oluşur. Yüz bölgesindeki kepek aslında kepek değil; yüzdeki derinin sabun alerjisi, Sedef, Seboreik Dermatit ya da aşırı cilt kuruluğu durumunda görülen pul pul dökülme halidir. Görünüm olarak kepeğe çok benzediği için hastalar tarafından çoğunlukla kepek olduğu zannedilir. Ancak, yüzde böyle bir dökülme görüldüğünde yüz bölgesindeki kepek olarak değerlendirilmemeli ve uzman bir dermatoloğa danışılmalıdır.

Erkeklerde Kepek Nasıl Geçer?

Erkeklerde kepek nasıl geçer diye sormadan önce, erkeklerde kepek oluşumunun nedenlerine bakmak gerekmektedir. Erkekler, kadınlar ile kıyaslandığında çok daha fazla ve kolay terlediğinden saç derisi daha çok nemlenir ve kepeğe yatkın bir hale gelir. Bunun dışında yanlış kullanılan ya da içeriğinde ağır kimyasallar bulunduran ürünler, hormonal bozukluklar, çeşitli deri hastalıkları erkeklerde kepek oluşumuna sebebiyet verebilir. Saçları düzenli olarak ve doğru şekilde yıkamak, doğru saç ürünleri kullanmak, stresten kaçınmak ve beslenmeye dikkat etmek erkeklerde kepeği geçirebilecek doğal yollar olarak bilinmektedir. Bunlara rağmen sonuç alamayan kişilerinse uzman bir dermatoloğa danışması gerekmektedir.

Kadınlarda Kepek Nasıl Geçer?

Bu noktada kadınlarda kepek nasıl geçer diye soracak olursak, erkekler ile kadınları bu konuda ayıran bir tedavi yöntemi yoktur. Her kişinin kepek sorunu yaşamasının altında başka sebepler ya da başka rahatsızlıklar olabileceğinden, özellikle çok şiddetli ve fazla miktarlarda olan kepek probleminin geçebilmesi için uzman dermatologlar kişiye ve duruma göre tedavi yöntemlerine başvurabilir. Bunun dışında erkeklerde de olduğu gibi kadınların da sağlıklı beslenmeye, bakımlarına ve hijyenlerine dikkat etmesi, doğru ürünleri kullanması kepek tedavisi için yeterli olmaktadır.

Kepek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Bir diğer doğru bilinen yanlış ise kepeğin kaşıntıya sebep olmasıdır. Kafa derisinde kaşıntıya sebep olan Sedef, Egzama, Zona gibi rahatsızlıklar dışında kepek tek başına kaşıntı oluşturmaz. Ancak, eğer var olan kepekler el ile yolunuyorsa ya da kepek oluşmuş olan saçlar çok bastırılarak taranıyorsa sonrasında tahrişe ve yara oluşumuna bağlı olarak kaşınmasına neden olabilir. Herhangi bir hastalık ya da tek başına kepek ile karşılaşıldığında kesinlikle yolmamak, kaşımamak ve sert davranmamak gerekmektedir. Kepek tedavisi için gereken tüm bilgileri ve kepekli bölgeye gösterilmesi gereken hassasiyet için öneriler uzman dermatologlardan alınabilmektedir.

Saç Ekimi Sonrası Kepek Oluşur Mu?

Saç ekimi sonrası kepek oluşumu, saç ekimi işlemini yaptıran kişilerde sıklıkla görülür ve son derece normal bir durumdur. Genellikle ekim sonrasında kafa derisinde bulunan ölü derinin normale göre daha fazla artması ile birlikte görülebilir. Saç ekimi sonrası kafasında kepek gören kişiler saç ekimini yapan doktora başvurmalı ve kepek oluşumunu engelleyen şampuan gibi destekler almalıdır. Marketlerde ya da mağazalarda satışa sunulan genel kepek önleyici şampuanlar saç ekimi gibi bir işlem sonrasında kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanılacak şampuanlar ya da ilaçlar doktor tarafından özel olarak reçete edilmelidir. 

Saç ekimi sonrası kepek oluşumu konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kepeklenme hali çok aşırı olmadıkça herhangi bir aksiyon almamaktır. Ekim işleminden sonra hastaların kafasına yeni eklenen kökler yerleşirken, belirli bir miktarda kepek oluşumu oldukça normaldir ve oluşumu öncesinden beklenmektedir. Bu sebebe bağlı olarak oluşan kepeklenme hali aslında faydalı olarak değerlendirilir. 


Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun