Endovenöz Radyofrekans Ablasyon
Varis tedavisinde radyofrekans ablasyon hakkında tüm bilgilere erişin.
Radyofrekans (RF) Ablasyon Nedir?
Radyofrekansablasyon, venöz yetmezlikte uygulanabilen minimal invaziv tedavi yöntemlerinden biridir. EVLA yönteminden farkı; damarı kapatmak için kullanılan enerjinin türüdür. Hasta olan toplardamar içine yerleştirilen kateter ile aktarılan radyofrekans enerjisinin damar duvarında yarattığı ısı ve kontraksiyon sonucunda damar büzülmekte ve kapanmaktadır. Bu uygulama 20 milimetreye kadar olan safen damarları için yapılmaktadır. İyileşme süresi çok kısadır. Kozmetik olarak oldukça başarılıdır. RF Ablasyon gerek lokal anestezi, gerekse genel anestezi altında ile yapılabilmektedir. Hastanın uygulama sonrasında hastanede yatmasına gerek olmamaktadır. Reflü olan varis damarlarına diz altından iğne ile girildikten sonra, ince bir radyofrekanskateteri yerleştirilip renkli doppler görüntü desteği ile segmentalablasyon (7cm) yöntemi uygulanarak 120°C enerji verilmektedir. Lazer işleminde olduğu gibi bu tedavi yönteminde de doppler USG eşliğinde uygun şekilde yapılacak tumesan anestezinin işlem başarısında önemi büyüktür. Ablasyon sonrası bu damarlar skar dokusu haline dönüşmekte ve zaman içinde vücut tarafından absorbe edilmektedir.
Varis tedavisinde radyofrekans ablasyonun kullanımı 1998 yılında tanımlanmıştır. Bu tarihten itibaren yüzeyelvenöz sistem ve perforanvenreflülerinin tedavisinde etkin ve güvenli bir tedavi opsiyonu olmuştur. Üretici firma verilerine göre dünya üzerinde 300.000’den fazla varis hastası RFA yöntemi ile tedavi edilmişti. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de konu ile ilgili uzmanlar tarafından başarı ile uygulanan bu yöntemle varisten şikayetçi olanlar, işlemden birkaç saat sonra ayağa kalkarak evlerine gidebilmekte ve ertesi gün işlerine dönebilmekteler.
Tedavi Sonrası Normal Yaşama Dönüş
Radyofrekans ablasyon ile venöz yetmezlik tedavisi sonrasında hastanın bacağı elastik bandajla sarılır ve bacak 2 gün boyunca bandajlı kalır, bandajın çıkarılmasının ardından tam iyileşme oluşana dek 2-3 haftalık bir periyodda varis çorabı giyilmesi önerilir. İşlem sonrasında, birkaç saat içinde hastanın mobilize olması sağlanır. Bu yöntem ile tedavi edilen hastalar bir gün sonra normal aktivitelerine ve iş yaşamlarına dönebilmektedirler.
RF Ablasyonun Avantajları Nelerdir?
Endovenöz radyo frekans ablasyon ile varis tedavisinin klasik cerrahi yönteme göre birçok avantajı vardır. RF ablasyon öncelikle lokal anestezi altında yapılabilmektedir. İşlem ortalama 30 dakika sürmekte, hasta 1-2 saat dinlendikten sonra yürüyerek evine gönderilebilmektedir. Konvansiyonel cerrahiye nazaran daha az ağrı ve morluk gözlenmesi, kanama ve yara izi olmaması ve neredeyse hiç infeksiyon olmayışı bu minimal invaziv yöntemin en önemli avantajlarıdır. İşlem sonrası hasta hareketlerinde herhangi bir kısıtlama gerekmemektedir.
Tüm dünyada heryıl onbinlerce hasta bu yöntem ile tedavi edilmektedir. Girişimin başarısı deneyimli ellerde %93-95 gibi çok yüksek bir orandadır. Bu yöntem varis yakınması olan olguların %90’ine uygulanabilmektedir. Endovenözradyofrekans tedavisinin kontrendikasyonları, yan etkileri, başarı oranları ve işlem sonrası normal yaşama dönüş süreleri EVLA tedavisi ile benzerdir. Başarı için iyi hasta seçimi ve iyi görüntüleme çok önemlidir.
Tedavi Özeti
-
Operasyon Sayısı1
-
Operasyon Süresi0-1 Saat
-
AnesteziLokal Anestezi
-
Hassasiyet1-3 Gün
-
İşe Dönme1-3 Gün
-
Tam İyileşmeKontrol Edilmelidir
-
KalıcılıkKontrol Gereklidir
-
Hastanede Yatış1 Gece
Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Detaylı bilgi almak için bizimle WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.+905497919902