Burun Estetiği

estethica, burun estetiğinde kullandığı teknolojik cihazlarla hayal edilen güzelliğe kavuşturduğu gibi; burun estetiği fiyatlarıyla her kesime hitap ediyor.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

 

Rinoplasti, burun estetiği olarak bildiğimiz operasyonun tıptaki ismidir. Burun estetiği, var olan burunun şeklini, boyutunu ve genel estetik görünüşünü düzeltmek ya da daha iyi bir hale getirmek için uygulanabilir. Estetik amacı dışında; kaza sonucunda burun kırılmaları, fizyolojik burun bozuklukları gibi rahatsızlıkları düzeltmek amacıyla da uygulanır. 

Burun estetiği genel olarak aşağıdaki gibi durumlarda tercih edilir:

  • Estetik: Kişi kendi burnunun görünüşünden memnun olmadığında, işlem için uygun bir adaysa burun estetiği uygulanabilir. 
  • Burunla alakalı rahatsızlıkların giderilmesi: Bazı hastalar, doğuştan gelen ya da sonradan kaza gibi durumlarla oluşabilen rahatsızlıkların giderilmesinde tercih edilebilir. 

Burun estetiği, uzman doktor tarafından hastanın beklentilerine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak özelleştirilir. Ameliyat esnasında, burun kıkırdağında ve kemiğinde değişiklikler yapılabilir, burun ucu düzeltilip kaldırılabilir, burun sırtı inceltilip düzeltilip, burun delikleri küçültülebilir veya büyütülebilir. Bu tamamen hastanın istek ve ihtiyaçlarına göre konsültasyon sırasında belirlenir. 

 

Burun Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

 

Burnun yüz ile simetrik, uyumlu ve orantılı olmasını için gerçekleştirilen ameliyatlarda, burunda yer alan probleme bağlı olarak çeşitleri değişmektedir. Bunlar;

  • Şekil bozukluğuna bağlı burun estetiği (Primer Rinoplasti)
  • Komplike (revizyon) estetiği (Komplike Rinoplasti)
  • Burun ucu estetiği (Tipplasti)
  • Nefes problemine bağlı estetik (Septorinoplasti)
  • Konka cerrahisi
  • Nefes problemi ameliyatı (Septoplasti)
  • Ameliyatsız burun estetiği

1- Şekil Bozukluğuna Bağlı Burun Estetiği (Primer Rinoplasti)

Genellikle burun ameliyatlarında tercih edilen, burundaki şekil bozukluklarını girmek amacıyla yapılan estetik operasyondur. Yüz simetrisini bozan burun kemeri var ise burun kemeri alınır, kıkırdaklar gerekiyor ise küçültülür ve burnun projeksiyonu kısaltma işlemi yapılır.

2- Komplike (Revizyon) Estetiği (Komplike Rinoplasti)

Daha önce burun ameliyatı yapılan ancak hala sorunun giderilmediği ameliyatların yinelenmesine komplike veya revizyon denmektedir. Revizyon ameliyatlarda burun dış görünüş itibariyle yeniden yapılandırılır ve sağlıklı, estetik bir burun elde edilir.

3- Burun Ucu Estetiği (Tipplasti)

Burun kemerinin olduğu alana dokunmadan, burnun kıkırdak yapısına müdahale edildiği ve burun ucundaki şekil bozukluğumu gidermek amacıyla gerçekleştirilen ameliyat türüdür.

4- Nefes Problemine Bağlı Estetik (Septorinoplasti)

Buruna estetik açıdan şekil verildiği gibi aynı zamanda nefes alma probleminin de ortadan kaldırıldığı operasyon çeşididir. Burun estetiğinde kemer, kıkırdak eğriliklerine müdahale edilir, nefes almaya engel olan yapı düzeltilir.

5- Konka Cerrahisi

Burnun iç kısmında yer alan etler ‘konka’ olarak adlandırılır. Konkalar, zamanla çevresel nedenlerden dolayı ve fizyolojik nedenlerden dolayı kimi zaman alerjik belirtiler göstererek büyür ve hava yollarından oksijen almayı engeller. Burun estetiğinde gerçekleştirilen operasyonda, burun içerisindeki konkaların küçültme işlemi yapılır ve böylece hava kanallarından nefes alma kolay hale getirilir.

6- Nefes Problemi Ameliyatı (Septoplasti)

Burun ameliyatında herhangi bir estetik kaygı gözetmeksizin sadece burun içindeki nefes almayı engelleyen polip, konkalara veya septoma müdahale edilerek yapılan işlemdir. Septoplasti operasyonu, burun içine müdahale edilerek, daha rahat nefes almayı sağlar. Böylece kişinin yaşam kalitesinin artması sağlanır.

7- Ameliyatsız Burun Estetiği

Tıbbi terminolojide ‘Likid Rinoplasti’ olarak adlandırılan ameliyatsız burun estetiğinde,sadece burundaki şekil bozuklarını gidermek amacıyla, anesteziye gerek kalmadan,burnun dış yüzeyine yapılan ameliyatsız estetik türüdür. Kişinin burnunda yer alan şekli bozukluğu burun dolgusu yöntemiyle, burnun projeksiyon görüntüsünde, yapıyı bozan alanlara enjeksiyon yöntemiyle dolgu yapılır. Bu yöntem geçici burun estetik yöntemi olup, bir süre sonra dolgu maddesi vücuda zarar vermeden erimektedir. Burundaki kırışık görünüm, kontür problemi, burun ucu düşüklüğü gibi problemler ameliyatsız burun estetiği ile giderilir. Halk arasında izsiz burun estetiği olarak da bilinen kapalı Rinoplasti tekniğinde, burnun iç kısmında kesikler oluşturarak gerçekleştirilir. Açık ameliyatta olduğu gibi bu tekniğin bazı avantajları bulunur. Burun estetiği işleminin kapalı mı yoksa açık mı yapılması gerektiğine uzman cerrahlar karar vermektedir.

Burun Ameliyatı Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Burun ameliyatı öncesinde lifli gıdaların tüketimi sindirimin rahatlamasını sağlar. Özellikle kollajen ve protein yoğunlukta olan gıdaların alımına dikkat edilmelidir. Ameliyattan 8 saat önce ise tüm yeme içme tüketimi durmalıdır.

Burun Estetiği Öncesi Neler Yapılır?

  • Burun ameliyatı öncesinde, kişinin sağlık özgeçmişi değerlendirilir. Daha önceden yapılan bir ameliyat olup olmadığı tespit edilir.
  • Bir gün öncesinden kan tahlili alınarak ameliyatı uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Anestezinin bedende herhangi bir komplikasyona neden olmaması için ameliyattan 8 saat önce yemek yeme ve içecek tüketimi durdurulmalıdır.
  • D Sigara içilmesi en az 2 gün öncesinden kesilmelidir. Böylelikle yaranın iyileşme hızı arttırılabilir.
  • Düzenli olarak kullanılan ilaç, vitamin takviyeleri ve bitki çayı tüketimi durdurulmalıdır.
  • Düzenli kullanılan ilaç var ise cerrahi doktor ve anestezist bilgilendirilmelidir.
  • Burun ameliyatı öncesi ve sonrası için kişinin her iki yan profilinden fotoğraf çekilir.
  • Takı takılmamalı ve rahat hissettiren kıyafet tercih edilmelidir.

 

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun ameliyatları genel anestezi altında kişinin yüzüne uygun olan burun şekli belirlenerek başlanır. Burun estetiği ameliyatında, burun içinde nefes darlığı problemi olup olmadığına bağlı olarak burnun iç yapısına göre ameliyat türü belirlenir. Sinüzit gibi problem var ise ilk olarak nefes alma problemi giderilir. Ardından burnun içinde yer alan kıkırdak, kemik yapısı, eğrilik var ise eğriliğe ve septuma müdahale edilerek, burnun şekli düzeltilir böylelikle burnun son halinin alması sağlanır.

Burun Ameliyatı Teknikleri Nelerdir?

Burun ameliyatında doktorun kararına göre ve yapılacak müdahaleye göre 2 farklı teknik kullanılır. Bunlar;

  • Açık burun estetiği
  • Kapalı burun estetiği

Açık Burun Estetiği

Açık burun ameliyatı genellikle, burun ucunda yer alan düşüklük, kemik eğriliği, burundaki konkanın (iç burun etinin) büyük olması, bir revizyonun gerekli görülmesi, burun kıkırdağın meydana gelen çökmenin yaşanması ve doğuştan gelen faktörler nedeniyle tercih edilen tekniktir. Bu teknik, ameliyatın doğru planlanmasında, kıkırdak ve kemik yapısına daha kolay müdahale edilerek şekil bozukluğunu gidermeyi kolaylaştırır.

Kapalı Burun Estetiği

İzsiz burun ameliyatı olarak da bilinen kapalı burun ameliyatında burnun iç bölgelerine kesiler atılarak gerçekleştirir. İyileşme süresi açık burun ameliyatına göre daha hızlıdır ve izin görülme olasılığı düşüktür. Burun yapısına yapılacak estetik operasyonda hangi tekniğin kullanılacağına doktor muayenesinin ardından gerekli görülen tekniğe yine doktor karar verir.

Kapalı Burun Ameliyatı Mı Yoksa Açık Burun Ameliyatı Mı Tercih Edilmelidir?

Buruna yapılacak müdahaleye göre yapılan kontrolün ardından ameliyat yöntemine karar verir. Bu durum doktorun vereceği bir karar olup, kişiyi olumlu veya olumsuz olarak etkilememektedir.

Burun Estetiği Sonrası Neler Yapılmalı?

  • Burun estetiği sonrası baş yukarıda olacak pozisyonda 4 gün boyunca istirahat edilmelidir.
  • İki gün boyunca göz çevresine ödem ve şişlikleri engellemek amacıyla buz uygulaması yapılmalıdır. Ancak burnun üst yüzeyindeki alçıdan buz uzak tutulmalıdır.
  • Burunda tampon kullanıldığından ağızdan nefes alınmalı ve ağız kuruluğu için bol bol su tüketimi yapılmalıdır.
  • Ani hareketlerden uzak durulmalıdır.
  • Spor aktivitelerine ara verilmeli ve ağır eşyalar kaldırılmamalıdır.
  • Oluşabilecek tüm darbelerden burun korunmalı ve travma oluşturacak hareketlerden uzak durulmalıdır.
  • Burnu zedeleyecek sümkürme veya hapşırma gibi hareketlerde dikkat edilmelidir.
  • Burun tamponu çıktıktan sonra rahatlıkla nefes almaktadır. Ancak verilen ilaçlara doktor kontrolünde devam edilmemelidir.
  • Burnun iç kabuklanmaların iyileşmesini arttırmak için kulak çöpü oksijenli suya batırılarak burun için temizlenebilir.
  • Burnun kaşımasına neden olacak baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, yerine kolay tüketilebilen, sindirimi kolaylaştıran, iyileşmeyi destekleyen yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Meyve ve lifin yoğunlukta olduğu sebze tüketimi almaya özen gösterilmelidir.
  • Burun ameliyatı sonrası burun ilk etapta hassas olacağından güneş ışınlarından korunmalı ve mutlaka güneş kremi kullanmaya özen gösterilmelidir.

Burun Estetiği Avantajları Nelerdir?

 

Burun estetiği, kişilerin burun görünümünü iyileştirmek ve yüz hatlarına denge katmak amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir prosedürdür. Bu estetik operasyon, sadece dış görünüşü değil, aynı zamanda burun fonksiyonlarını da düzeltebilir. Doğru şekilde yapıldığında, burun estetiği kişinin özgüvenini artırabilir ve doğal bir görünüm elde etmesine yardımcı olabilir. Bu operasyon, kişinin kendini daha iyi hissetmesine ve genel yaşam kalitesini artırmasına olanak tanır.

 

Burun Estetiği Dezavantajları Nelerdir?

Diğer ameliyat türlerine göre daha az risk taşıyan burun estetik operasyonlarında ilk günlerde burun ucunda hissizlik görülebilir. Ancak bu durum burun şeklinin oturması ile ortadan kalkar. Burun içi hassasiyeti oluştuğundan dolayı enfeksiyon kapma riski bulunmaktadır. Burnun enfeksiyon kapmasını engelleyebilmek amacıyla doktorun verdiği ilaçlar programlı olarak alınmaya özen gösterilmelidir. Yüz bölgesi burun bantları çıkana kadar yıkamadığından, cilt yüzeyinde yağlanma meydana gelebilir. Ancak pamuk yardımı ile burna dokunmadan yüz yumuşak dokunuşlarla temizlenebilir.

Rinoplasti Kimlere Uygulanır?

  • Doğuştan gelen veya travmatik nedenlerden dolayı burunda şekil bozukluğu olanlar,
  • Burnun kemikli olmasından, eğri olmasından veya genel görüntüsünden memnun olmayanlar,
  • Nefes alma problemine bağlı olarak nefes darlığı problemi yaşayanlar,
  • Burun içerisinde polip ve burun eti büyümesi problemi yaşayanlar,
  • Burun ucu düşüklüğü veya burun deliklerinin eşit olmaması gibi deformeye sahip olanlar
  • Burunda sadece estetik açıdan sorun yaşayanlar rinoplasti ameliyatına uygun kişilerdir.

Burun Estetiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Rinoplasti Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?

  • Kişide psikolojik olarak kendini beğenmeme gibi önyargısı olan kişilere yapılması uygun değildir. Bu duruma psikolojide ‘beden dismorfik bozukluğu’ denmektedir. Kişi her ne kadar ameliyat olsa da ve görsel açıdan ne kadar estetik görünse de en küçük kusurunu dahi büyütmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda depresyon, yaşam kalitesini düşürme, sosyalleşmede problem gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali söz konusudur.

  • Uyku apnesi problemine sahip kişilere önerilmemektedir. Bunun nedeni ise solunum yollarının tıkanması ve nefes darlığı problemi yaşamasıdır. Kişinin rinoplasti ameliyatı olabilmesi için öncelikle uyku apnesi problemi için operasyon geçirebilir. Ardından rahatlıkla burun estetiği ameliyatını yapabilir.

  • Rinoplasti ameliyatı geçirecek kişide kanama bozukluğu problemi var ise uygun görülmemektedir. Bunun nedeni ise, operasyon sırasında kanın pıhtılaşmaması halinde kan kaybı meydana gelebilir. Bu problemi aşabilmek için kişinin vitamin takviyesi sorgulanmalı ve kanın pıhtılaşmasını engelleyecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır.

Burun Estetiği Ne Kadar Sürede İyileşir?

Burun ameliyatı yapılan kişinin tam iyileşme süresi kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ameliyattan 6 saat sonra hasta hafif yürüyüşe başlayabilir ve hafif yürüyüş 3 dakika kadar olmalıdır. Bir hafta sonra tamponların çıkartılır ve sosyal yaşama daha yavaş bir tempoda kaldığı yerden devam edilir. İşe geri dönüş yapılabilir. %100 iyileşmenin olması için tüm ödemler atılmış olmalıdır. Bunun için de operasyonun üzerinden en az bir yıl geçmiş olması gerekir.

Burun Estetiğinde Çok Ağrı ve Acı Olur Mu?

 

Yapılan işlem bir ameliyat olup, anestezi altında müdahaleler yapılmaktadır. Bu nedenle kişi o esnada ağrı veya acı hissetmez. Operasyon sonrasında kişinin hissedeceği ağrı, şiddetli olmayıp acı eşiğinin yüksek olup olmasıyla alakalıdır.

Burun Estetiği Sonrası Ödem Nasıl Atılır?

Burun Estetiği sonrası yüzde şişme, morarma ve ödem gibi geçici problemler yaşanmaktadır. Ödem iyileşmenin bir parçası olarak görülmekte ve her geçen gün zamanla iyileşme göstermektedir. İlk günlerde yukarıdan aşağıya doğru inen ödem, kalın burun yapısına sahip kişilerde daha geç, ince burun cilt yapısına sahip kişilerde ise daha kısa sürede yok olmaktadır. Göz çevresinde meydana gelen morluklar ilk hafta gözle görülür bir şekilde yok olmaktadır. Cilt altında yer alan ödem ise 6 ay içerisinde vücuttan atılır. Bu yüzden sabırlı olunmalı ve dikkatli hareket edilmelidir. Ödem söktürücü etkili doğal yeşilliklerden biri olan maydanoz tüketimi yapılabilir. Maydanozun idrar söktürücü özelliği olduğundan su tüketimi de eş zamanlı olarak arttırılmalıdır. Aynı zamanda medikal masaj yöntemlerinden biri olan ve lenf sistemindeki kanı düzenleyen lenf drenaj masajından destek alınabilir. Böylelikle beklenilenden daha kısa sürede vücutta yer alan ödemlerin atımı yapılabilir.

Burun Ameliyatından Sonra Burna Masaj Nasıl Yapılır?

Her hastaya aynı teknik uygulaması önerilmediğinden doktorun tavsiye ettiği şekilde buruna masaj uygulanmalıdır. Genellikle aşağıdan yukarıya doğru bir masaj önerilir. Bazen ise yukarıdan aşağıya doğru da masaj hastadan istenir.

Rinoplasti Ameliyatından Sonra Ne Zaman Spor Yapılır?

Rinoplasti ameliyatından sonra yürüyüş gibi hafif tempolu sporlar 10.günün ardından yapılabilir. Başı aşağı eğmeyi gerektiren sporlardan uzak durulmalıdır. Ağırlık kaldırmayı gerektiren sporlara ise 1 ay sonra başlanması önerilmektedir.

Mens Döneminde Burun Ameliyatı Olunur Mu?

Mens döneminde olmak kişinin ameliyatını engelleyen bir durum değildir. Kişi kendini ne zaman rahat ve hazır hisseder ise o zaman yaptırabilir. Sadece hemşire bilgilendirilmesi yapılmalıdır.

Burun Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Revizyon Yapılır?

Operasyondan sonra burun yapısının oturması zaman almaktadır. Tam iyileşme için 1 yılın sonunda gerçekleşir. Tüm yaralar iyileştikten ve burun şekli oturduktan sonra revizyon için randevu alınabilir.

Ameliyat Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır?

 

estethica bünyesinde burun ameliyatlarında, buruna eriyen dikişlerle müdahale edilmektedir. Bu yüzden operasyondan sonra dikiş alınması söz konusu değildir. Dikişler, ilerleyen süreçlerde burnun iyileşme sürecinde kendiliğinden düşmektedir.

Burun Ameliyatı Sonrası Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Burun ameliyatı sonrası burna gelebilecek tüm darbelerden korunmalıdır. Bunun için uykuda dahi dikkat edilmelidir. Burun iyileşene kadar sırt üstü uyumaya özen gösterilmeli ve yüz üstü uyumaktan kaçınılmalıdır. Aksi taktirde burnun yapısını bozmakta, deformelere ve kanamalara neden olabilir.

Burun ameliyatı sonrası burna gelebilecek tüm darbelerden korunmalıdır. Bunun için uykuda dahi dikkat edilmelidir. Burun iyileşene kadar sırt üstü uyumaya özen gösterilmeli ve yüz üstü uyumaktan kaçınılmalıdır. Aksi taktirde burnun yapısını bozmakta, deformelere ve kanamalara neden olabilir.

Burun Ameliyatından Sonra Ne Zaman Gözlük Takılabilir?

Burun yapı itibariyle ameliyattan sonra iyileşene kadar hassas bir dokudadır. Şeklini bozmamak ve deformelere neden olmamak için ilk 6 ay kullanması önerilmemektedir. 6.ayın sonunda doktor onayladığı taktirde gözlük takılabilir.

Burun Estetiği Fiyatları

Burun estetiği fiyatları, buruna yapılacak müdahaleye göre, seçilen hastanenin kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Seçilen hastane için mutlaka fiyat, performans değerlendirilmesi yapılmalı ve sadece ucuz diye tercih edilmemelidir. Bu yüzden her daim sağlıklı olmaya öncelik vermeli sağlıklı güzelliği prensip edilen hastaneler tercih edilmelidir. Burun estetiği hakkında daha fazla bilgi almak, güncel fiyat bilgisine sahip olmak için 08502223845 hattını arayabilir veya Whatsapp ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Tedavi Özeti

  • Operasyon Sayısı
    1
  • Operasyon Süresi
    1-3 Saat
  • Anestezi
    Genel Anestezi
  • Hassasiyet
    3-4 Gün
  • İşe Dönme
    5-7 Gün
  • Tam İyileşme
    Kontrol Edilmelidir
  • Sonuç
    Kalıcı
  • Hastanede Yatış
    1 Gün

Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun