Diş Kaplama

Diş üzerinde, zaman içerisinde oluşabilecek yıpranmalar, sağlık sebebi kaynaklı yaşanan diş kayıpları veya eksik bakım sebebiyle kaybedilen diş sağlığı, kişiye çeşitli sorunlar yaratır. Günlük hayatında hissedebileceği konfor sorunları, ağrı oluşumu veya estetik kaygılar bu sorunlardan bazılarıdır. Bu durumlar için geliştirilen diş kaplamaları ise kalıcı çözüm sunmaktadır.

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

 

Gün içerisinde beslenmemizi sağlayabilmek için çok sık kullandığımız dişler, çeşitli sebeplerle yıpranmış veya kaybedilmiş olabilir. Bu durumda kullanılacak yöntemlerden biri de diş kaplamalarıdır. Diş kaplamalarını genel bir başlık altında toplayacak olursak, klasik diş kaplama ve kron diş kaplama olarak ayırabiliriz. Bu kaplama yöntemlerinin uygulanışı ve kullanılan malzemesine göre çeşitleri bulunmaktadır.

Teknolojinin ilerlemesiyle çeşitliliğin arttığı diş kaplama çeşitleri geliştirilirken asıl amaç, insan vücuduna en uygun ve ağız içi florasını bozmayacak kaplamalar geliştirmektir. Kimi zaman sağlık kimi zaman ise estetik hissetmek için tercih edilebilen diş kaplamaları, kişinin amacına göre de belirlenebilir. Bu sebeple uzman doktor ile görüştükten sonra uygulanacak diş kaplama yöntemine karar verilmelidir.

Diş-Kaplama-Çeşitleri-Nelerdir

Kron Kaplama Ve Klasik Diş Kaplama Arasındaki Fark?

Temelde aynı işlevi görmek amacıyla geliştirilen bu iki diş kaplama yönteminin arasındaki farkları  5 başlık altında toplayabiliriz. Bu 5 başlık değerlendirildikten sonra, kaplama tercihinin belirlenmesi doğru olacaktır.

  1. Kullanılan Malzeme: Bu iki yöntem arasındaki en temel fark malzeme faktörüdür. Kron kaplama yönteminde tercih edilen başlıca malzemeler, zirkonyum ve porselen malzemelerdir. Klasik diş kaplama yönteminde ise kompozit ve metal alaşımlı porselen malzemeleri kullanılmaktadır.
  2. Kullanılan Bölge: Ağız içerisinde diş kaplama ihtiyacı olan bölgeye göre diş kaplaması çeşidi değişiklik gösterecektir. Kron kaplama yöntemi tüm ağız içine uygulanabilen bir yöntem iken klasik diş kaplama yöntemi dişin ön yüzeyini kaplamak için tercih edilir. Diş kaplama sürecinin kalıcı olarak tamamlanabilmesi için bu etken önem taşımaktadır.
  3. Dayanıklılık: Kalıcı sonuç vermesini etkileyebilecek bir diğer başlık ise kaplamaların dayanaklılıklarıdır. Özellikle kron kaplamada kullanılan zirkonyum kaplama çeşidi diğer malzemeler göre daha dayanıklı olduğu tespit edilmiştir. Klasik kaplama yönteminde kullanılan diğer malzemeler ise dişin durumuna ve kullanıldığı bölgeye göre değişiklik göstermektedir.
  4. Estetik Görünüm: Özellikle bir sağlık sebebiyle değil, estetik bir görünüm amacıyla diş kaplama yaptıran kişiler için belirleyici faktör, bu olsa gerek. Kullanılan malzemenin yapısı ve ışık geçirgenliği sebebiyle kron kaplama yöntemi çoğunlukla daha estetik bir ağız içi yapısı kazandırabilmektedir.
  5. Hazırlık Süreci: Kullanılan malzemeleri ve yapım süreci sebebiyle kron kaplama yöntemleri, birden fazla muayene gerektirmektedir. Yapım süreci de bu sebeple daha uzun olmaktadır. Klasik diş kaplama yönteminde de ise tedavi ve yapım süreci çoğunlukla daha kısa bir sürede tamamlanır.

Kompozit Diş Kaplama Nedir?

Kompozit diş kaplama, dişin rengine uygun reçine kullanılması sebebiyle, reçine kaplama olarak da bilinir. Sadece görsel bir düzenleme için değil diş tedavisinde de kullanılabilen bir yapıya sahiptir. Çürük diş tedavisi, diş şeklinin ve boyutunun düzeltilmesi ve diş lekelerinin giderilmesinde de kullanılır. Bununla beraber lamine gibi ayrık dişlerin tedavisinde veya estetik amaçlı da rahatlıkla kullanılabilen bir yapıya sahiptir. Diğer kaplama yöntemlerine göre daha hızlı iyileşir ve uygulanabilen kompozit diş kaplama yöntemi, çoğu zaman ekonomik bir seçenek de oluşturmaktadır.

Diş yapısına, rengine ve hızından dolayı hasta tarafından daha sık tercih edilmek istenilse de maalesef her diş için uygun olmayabilir. Dişte oluşan derin çürümeler gibi ortodontik durumlarda yeterli gelmemektedir.

Kompozit-Diş-Kaplama-Nedir

Kron Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Kron diş kaplamaları, porselen veya zirkonyum gibi yüksek kaliteli seramik malzemelerden üretilir. Bu malzemeler, doğal dişlerle mükemmel bir uyum sağlar ve doğal bir görünüm sunar. Ayrıca, kaplamalar dişlerin şeklini, boyutunu ve rengini iyileştirerek kişinin yüzüne uyumlu bir estetik gülümseme elde etmesini sağlar.

Porselen Kron Diş Kaplamaları: Hastalarla geçmişi daha uzun olan bir diğer Kron diş kaplama yöntemi ise porselen kaplamadır. Porselen kaplamalar, doğal dişlerle uyumlu bir şekilde estetik sonuçlar elde etmenizi sağlar. Porselen, dişlerin doğal rengine ve ışık geçirgenliğine sahip olduğu için kaplamaların doğal görünmesini sağlar. Bu da size güzel bir gülümseme sunar. Ayrıca, porselen kron diş kaplamaları dayanıklıdır ve uzun ömürlü bir çözüm sunar.

Zirkonyum Kron Diş Kaplamaları: Gelişen teknolojiyle beraber son yıllarda sıkça tercih edilen Zirkonyum diş kaplama çeşidi, kron kaplama yönteminin en çok tercih edilen yöntemidir. Zirkonyum kaplamalar, dişlerinizi güçlendirmek ve estetik açıdan mükemmel sonuçlar elde etmek için kullanılır. Zirkonyum, dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü ile bilinir. Ayrıca, porselen gibi doğal dişlerin ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu nedenle, zirkonyum kaplamaları doğal bir gülümseme sağlar. Zirkonyum kaplamalar ayrıca alerjik reaksiyon riskini azaltır ve diş etleriyle uyumlu bir şekilde çalışır.

Diş Kaplama Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

 

Dişiniz ve ağız sağlığınız size hangi kaplama yöntemini sunmuş olursa olsun, diş kaplama sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.

  • Diş hijyenine önem gösterilmek, bu yapılacaklar listesinde başta gelir. İşlem sonrasında düzenli temizliğine dikkat edilmemesi durumunda kaplamalardan istenilen verim alınamaz ve bununla beraber yeni diş hasarları oluşabilmektedir.
  • Diş eti sağlığına dikkat etmek ise kaplama yaptıran kişiler için önemli bir etkendir. Diş eti hastalıkları, kaplamaların etrafındaki dokuların zarar görmesine ve kaplamaların yerinden oynamasına neden olabilir.
  • En dayanıklı kaplama kullanılsa dahi diş aşındırıcı maddeler diş kaplamalarına zarar verebilmektedir. Kendi diş yapınızı dahi risk altına sakan bu aşındırıcı maddeler karşısında kullanılan kaplamalar sınırlı bir güçle dayanabilmektedir. Örneğin, sert bir diş fırçası kullanmak veya aşındırıcı diş macunları kullanmak kaplamaların yüzeyine zarar verebilir. Bunun yerine, yumuşak kıllı bir diş fırçası ve diş hekiminizin önerdiği diş macununu kullanın.
  • Sert ve yapışkan yapıya sahip yiyecekler diş kaplamalarının bir diğer düşmanıdır diyebiliriz. Örneğin, ceviz gibi sert kabuklu yiyecekleri veya şekerlemeler gibi yapışkan yiyecekleri ısırmaktan kaçının. Bu tür yiyecekler kaplamalara zarar verebilir veya yerinden oynamasına neden olabilir.

Türkiye’de Diş Kaplama Fiyatları

Diş kaplama fiyatları, kişilerin kaç dişini hangi yöntemle yaptıracağına göre değişiklik göstermektedir. Kaplama diş tedavisi yaptırılmaya karar verildiğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta işlem yapılacak kliniğin güvenilir doktor kadrosu bulunması, kaliteli kaplama diş malzemeleri kullanması ve hijyenik bir ortama sahip olmasıdır.

Dünya standartlarını ilke edinerek yoluna devam eden Estethica, herkesin faydalanması için Türkiye'deki diş kaplama fiyatlarını en düşük seviyede tutmaktadır.

Tedavi Özeti

  • Operasyon Sayısı
    2-3
  • Operasyon Süresi
    30-90 dk/ 10 diş
  • Anestezi
    Sedasyon/Lokal Anestezi
  • Hassasiyet Süreci
    Minimum
  • İşe Dönme Süresi
    Hemen
  • Tam İyileşme
    15 Gün
  • Sonuçların Kalıcılığı
    10-20 Yıl
  • Hastanede Kalma Süresi
    Yok

Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Deneyimler

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun