Saç Ekimi Öncesi Hepatit Testi

Saç ekimi yaptırmadan önce mutlaka yaptırmanız gereken tahliller!

Saç ekimi olmak istiyorsunuz ve operasyon için hastaneye geldiniz. Operasyon öncesi kan tahlili mutlaka yapılmalıdır. Bu sizin operasyon sürecinizi nasıl geçireceğiniz ya da operasyona girip girmeyeceğinizi belirler. Operasyon öncesi yapılan tahlillerde kan sayım, protrombin zamanı, HIV ve Hepatit değerlerine bakılır. Bu testlerin en önemlileri, Hepatit testi olarak bilinir. Saç ekimi öncesi hepatit testlerinizi yaptırmanız hem sizin hem de çevre sağlığı için oldukça önemli ve atlanmaması gereken bir noktadır. Bu yazımızda kısaca bu testlerin üzerinde duracak, test aşamalarını ve korunma yollarından bahsedeceğiz. Herkes tarafından sıklıkla sorulan sorular üzerinde durmaya başlayabiliriz. Herkesin sorduğu; hepatit nedir? sorusu üzerinde durmakta, hepatit testi nasıl yapılır? gibi sorulara cevap aramaya başlayalım.

Hepatit Testi Nedir?

Hepatit türleri ve genel olarak hepatit hakkında bilgi vermeden önce; Hepatit Nedir? sorusuna cevap vermekle başlayalım. Hepatit; bulaşıcı viral bir hastalıktır. Aynı zamanda pek çok nedene bağlı olarak oluşabilen karaciğerin iltihabıdır.  Keşfedilme sırasına göre isimlendirilen beş ayrı hepatit virüsü mevcuttur. Hepatit oluşturan virüsler A, B, C, D ve E olarak isimlendirilir. B, C ve D hepatit virüsleri kronik karaciğer hastalıklarına yol açar. Herkes tarafından merak edilen bir diğer soru da; Hepatit Nasıl Bulaşır? sorusu. Bu soruya listeler halinde cevap vermek gerekirse;

Hepatit A Nasıl Bulaşır?

  • Hepatit A fekal ve oral yol ile bulaşır;
  • Hepatit A virüsü taşıyan hastaların dışkılarının bulaştığı su ve gıdalar yolu ile bulaşır.
  • Virüslü dışkının bulaşmış olduğu gıdaların az pişmiş ya da çiğ olarak tüketilmesi yolu ile,
  • Cinsel yol ile bulaşır.
  • Klorlanmamış ve kirli havuza girmek de hastalığın bulaşma yoludur.
  • Yine virüs bulaşmış dışkının olduğu eşyalar (havlu, çamaşır, çocuk bezi gibi)

Hepatit A kuluçka dönemi ortalama 6-8 haftadır. Hepatit A bulaşan hastaların %99’unda hastalık kronikleşmez, kendiliğinden iyileşir. Siroz ya da kansere dönüşmez. Hepatit A aşısı çocukluk döneminde 2 doz olarak uygulanmaktadır. 18 ve 24. Ay da bebeklere uygulanmaktadır. Erişkinlerde de uygulama yine 6 ay ara ile yapılmaktadır.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Hepatit B kan yolu, cinsel yol ve doğum yolu ile bebeğe bulaşır. Aynı zamanda steril olmayan enfekte iğne ile ya da ortak kullanılan tıraş bıçağı, diş fırçası kullanımı da hastalığın bulaşmasına neden olur. Hepatit B virüsü ortak kaptan yemek yemekle, sarılmakla, tokalaşmakla, öksürmekle, havuza girmekle bulaşmaz. Hepatit B virüsü bulaştıktan sonra belirtiler 6 hafta ile 6 ay arsında ortaya çıkar. Hastalığın bulaşmasından sorumlu madde HbsAg (+) pozitif olan kişiler bulaştırıcı olarak kabul edilir.

Hepatit B virüsü alıp hastalığı geçiren yetişkinler genellikle hastalığa karşı bağışıklık oluşur ya da tamamen iyileşebilir. Hepatit B virüsü alan kişilerin %1-2’sinde karaciğer kanseri ya da siroz gelişir ve hayatlarını kaybedebilirler. Hepatit B aşısının bebeklerde ilk dozu doğumdan ilk 72 saat içinde uygulanmalıdır.1. ayın sonunda 2. doz ve 6. ayın sonunda da 3. dozu uygulanır. Aşı uygulaması yetişkinlerde şu şekilde olur, 1. ve 2. dozu arasında en az 4 hafta, 2. ve 3. dozu arasında en az 8 hafta olmalı, ayrıca 3. doz 1. dozdan en az 16 hafta sonra uygulanmalıdır.

İnsanlığın En Büyük Sorunlarından Bir Tanesi: Hepatit C

Hepatit C (HCV) tüm dünyada 70 milyon insanın mücadele ettiği önemli bir sağlık sorunudur. Hepatit C kan yolu ile bulaşır. Cinsel yolla bulaşma riski çok düşük olsa da kanama ya da travma olur ise bulaşma riski artacaktır. Hepatit C geçiren kişilerin %30’u tamamen iyileşir, %70’i kronikleşir. Kronik Hepatit C bulunan kişilerin;

  • %60-70’inde kronik karaciğer hastalığı gelişir
  • %5 ila %20’sinde siroz oluşur
  • Sirozlu hastaların %1 ila %5’inde ise karaciğer kanseri gelişir.

HCV virüsü vücuda girdikten yaklaşık 6-8 hafta sonra belirti gösterir. Hepatit C (HCV)’nin aşısı yoktur. Hastalıktan korunmak için genel hijyen kurallarına uyulmalı, başkalarının kullandığı iğne, jilet, diş fırçası gibi malzemeler dikkat edilmelidir.

Hepatit D Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hepatit D (HBV) virüsü dünya çapında en az görüleni ancak seyri en hızlı olan hepatit türüdür. Bulaşma yolları Hepatit B ile neredeyse aynıdır. Hepatit D anneden bebeğe geçme olasılığı çok düşüktür. Hepatit D virüsünün hastalığa sebep olma süresi 24 ile 51 gün arasındadır. Hepatit D virüsünün hastalık olarak adlandırılabilmesi için kişinin hepatit B hastası veya taşıyıcısı olması gerekmektedir. Hepatit D virüsü vücuda girdiği zaman en fazla bir hafta vücutta dolaşıp durur ve eğer vücuda hepatit B virüsü girmezse Hepatit D virüsü vücuttan atılır. Hepatit D’nin ortadan kalkması için Hepatit B’nin ortadan kalkması hedeflenmektedir.

Hepatit E Nedir? Nasıl Bulaşır?

Hepatit E virüsünün bulaşma yolları Hepatit A ile aynıdır. Hepatit E virüsü geçiren kişinin tekrar bu hastalığı geçirme riski %90 oranında azalmaktadır. Virüs bulaştıktan sonra hastalığın ortaya çıkması 2 ile 7 hafta kadar sürebilir. Virüsü kapan kişilerde hastalık 2 ay kadar sürmektedir. Hepatit E virüsü alan pek çok hastanın kendiliğinden iyileştiği görülmüştür. 

  • Özetle kan tahlilinizde Hepatit B (HBV) olduğunuz görülür ise size saç ekimi yapılabilir. Sağlık personelleri Hepatit B aşısı ile koruma altına alınmalıdır.
  • Ancak yapılan kan tahlilinizde Hepatit C (HCV) ya da HIV pozitif ise geçmişte geçirilmiş dahi olsa saç ekimi gibi estetik operasyon, bulaşıcılık riskinin olması nedeni ile çalışanların iş sağlığı güvenliği nedeni ile yasal olarak yapılması maalesef uygun değildir.

O yüzden her operasyon öncesi yapılan tetkiklerle anlaşılması halinde doktorumuz ileri tetkik edilmesi için sizi doğru bir şekilde yönlendirecektir. HAV, HEV kronikleşmeyip tamamen geçerken, HBV ve HCV geçirildikten sonra kronikleşebilir ve bulaşıcılığı devam eder. A, B, D ve E gruplarına ait hepatit yapan viral enfeksiyonlar için kişinin geçmişle veya şimdi geçirmiş olması doktora söylenmelidir. Hepatit A, B, D ve E gibi viral enfeksiyonlara bağlı hepatitlerin tedavi sonrası operasyona alınmasında sorun yokken, aşısı olmayan ve bulaşıcılığı riskli olan Hepatit C grubu estetik amaçlı operasyonlara alınmamaktadır.

  • Okuma Önerisi: Saç ekimi öncesi yapılması gereken testlere değinmek amacıyla yazdığımız başka bir bilgilendirme yazısı; HIV Nedir? Nasıl Bulaşır?
Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun