Diş Taşı Temizliği
Diş Taşı, düzenli yapılmayan diş bakımlarının ağız sağlığına ilk sinyali birkaç gün içinde oluşturduğu diş plaklarıdır. Zaman içerisinde oluşan bu plaklar, tartara ve diş taşına dönüşür.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Düzenli yapılmayan diş bakımlarının ağız sağlığına ilk sinyali birkaç gün içinde oluşturduğu diş plaklarıdır. Düzenli yapılsa dahi yanlış şekilde temizlenmiş olması da diş plaklarının oluşmasında büyük rol oynamaktadır. Plak oluşumunun temizlenmesinin yapılamadığı durumlarda da kalıcı olarak yerleşmeye ve tartar oluşumuna doğru döner. Bu sürece ulaştıktan sonra ise evde yapılabilecek bakımlar ile iyileşme sağlanamaz. Uzman tarafından klinik diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir, aksi takdirde diş kayıpları yaşanıp implant tedavisi sürecine girilmesi gerekebilir.
Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Diş taşı oluşumu bir süreç sonunda gerçekleştiği için bu süre öncesinde düzenli bakım ile buna engel olmak mümkündür. Peki diş plakları oluştu ve yeterli temizliği sağlanamadı, sonrasında artık diş tartarları ve diş taşları oluştu. Sonrasında yapılacak olan diş taşı temizliği tekrar edilmeli mi? Ne kadar süre ile tekrar edilmeli?
Diş taşı temizliği için 6 ayda bir ya da yılda 1 gibi bir yenileme süresi yaygın kanaat olsa da doğru bir cevap olarak kabul edemeyiz. Bu sorunun tek bir cevabı vardır demek de bir o kadar yanlış bir kanaat olur. Kişilerin ağız sağlığına göre veya ağız sağlığını olumsuz etkileyecek durumlara göre doktor tarafından bu yenileme süreleri değişiklik gösterir. Bu sebeple uzman tavsiyesine göre diş taşı temizliği yenileme sürecini belirlemek gerekir.
Diş Taşı Oluşumu Hangi Durumlarda Hızlanır?
Genel olarak yetersiz diş ve diş eti temizliği sebebiyle oluşan diş taşının, tek oluşum sebebi bu değildir. Kişilerin sahip olduğu bazı hastalıklar ve bu hastalıklar sebebiyle kullanması gereken ilaçlar diş taşı oluşumunu hızlandırmaktadır. Hangi durumlarda bu sürecin hızlandığını şöyle özetleyebiliriz.
- Yaş ilerlemesi sebebiyle ağız kuruluğu olması.
- Kronik olarak sahip olunan hastalıklar neticesinde düzenli ilaç kullanımı.
- Baş ve boyun bölgesinden radyoterapi ile tedavi görmek zorunda olunması.
- Nişastalı ve şekerli çok fazla yiyecek tüketiliyor olması.
- Sigara ve tütün ürünleri kullanılması.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Yazının daha önceki bölümlerinde temizlik ile diş taşı oluşumunu engelleyebileceğimizi söylemiştik. Bunun için uygulanacak süreçler ve dikkat edilecek konuları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Gün içinde belirli periyotlarda dişlerin fırçalanması gerekmektedir.2 ya da 3 defa olacak şekilde planlanmalıdır.
- Dişleri sert bir şekilde fırçalamak; diş eti ve diş minelerine zarar verebilir. Bu sebeple Dişleri fırçalarken 45 derecelik bir açı ile hem diş köklerini hem de dişleri fırçalamak en optimal sonucu verecektir.
- Günde 1 kez mutlaka diş ipi kullanılması tavsiye edilir. Diş fırçası birbirine yakın olan diş aralarına giremediği için o kısımlarda bakteri birikebilir. Diş ipi kullanarak bu bakterilerin diş taşına dönüşmesi engellenmiş olur.
- Aşındırıcı özelliği olan ürünler ile dişlerinizi fırçalamak dişlere zarar verir. Bu da diş yapısını zayıflattığı için bakteri oluşumunu destekler.
- Şekerli ve yapışkan içerikli yiyecekleri tükettikten sonra ağız içini yıkamak plak oluşumunu engelleyecektir.
Diş Taşı Temizliği Dişe Zarar Verir mi?
Halk arasında bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş taşı temizliği sürecinin dişe zarar vermesidir. Bunun için kişilerin çeşitli sebepleri var elbette ancak bu sebepler ya da duyumlar doğruyu yansıtmamaktadır. Bu sebeplerin doğru açıklamalarına beraber göz atabiliriz.
“Diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra dişlerimin araları açıldı.”
Bu görüş yanlıştır, doğrusu ise şöyledir. Diş taşları, diş eti ve diş üstlerinde uzun süre kaldığı için o bölgeyi doldurur ve zaman içerisinde de derinleşerek bölgeye yayılır. Bu sebeple ağız içindeki sağlıklı dokuyu incelterek diş taşları ve tartarlar ile doldurmaktadır. Diş taşı temizliği için ne kadar süre beklenirse, bu zarar o kadar büyümektedir. Uzun süre bekletilen diş taşları sonrasında temizlik işlemi gerçekleştiğinde, temizlenen bölgelerde açıklık olur ancak zaten bu sağlıklı ve olması gereken bir süreçtir.
“Diş taşı temizliğinden sonra diş kaybı yaşadım.”
Diş taşlarının uzun süre ağız içinde kalması sonucu diş etinde ve diş köklerinde derinleşmesi söz konusudur. Bu durumda aslında diş kaybı süreci yaşanmaya başlamıştır. Bu sebeple daha sonrasında yapılacak bir diş taşı temizliği, diş etinde ki bu sağlıksız dayanağı yok edeceği için diş kaybı yaşanır. Ancak bu durumun sebebi diş taşı temizliği yapılmış olması değil, geç yapılmış olmasıdır.
“Diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra dişlerimde lekeler oluştu.”
Diş taşlarının, diş eti ve diş üzerinden temizlenebilmesi için uygulanan işlem sırasında en minimal düzeyde de olsa bir travma yapılır. Bu minik yıpranma süreci ortalama 2-3 hafta kadar bir süre dişlere bazı konularda dikkat edilmesini gerektirmektedir. Örneğin; koyu renk olan, çay, kahve veya şarap gibi içeceklerin bu süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmez. Tüketilmesi durumunda hali hazırda açık olan diş zeminine bu lekeler işleyecektir.
Tedavi Özeti
-
Operasyon Sayısı1
-
Operasyon Süresi30 dakika -1 saat
-
AnesteziYok
-
Hassasiyet Süreci2 Gün
-
İşe Dönme SüresiAynı Gün
-
Tam İyileşmeAynı Gün
-
Sonuçların KalıcılığıBakım Gereklidir
-
Hastanede Kalma SüresiYok
Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Detaylı bilgi almak için bizimle WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.+90 549 791 99 02