HIV Nedir? Nasıl Bulaşır?

HIV hakkında nasıl bulaşabildiğine yönelik bilgiler aktarmak istedik.

HIV İnsanda 'Bağışıklık Yetmezliği Virüsü' adı verilen kan ve cinsel yol ile bulaşıp vücudumuzun birçok doku alanlarına temas ederek kalıcı olarak yerleşmektedir. Bu virüs asıl etkinliği bağışıklık sistemini çökerten bir hastalıktır. HIV, (CD4 hücresi) adlı beyaz kan hücrelerini tamamen ortadan kaldırarak bağışıklık sistemini baskılayıp vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korumasız halde bırakır. Baskılama sonucunda da tedavi edilebilen, iyileşecek ağır olmayan hastalıkları bile savunmasız duruma getirdiği hatta onkolojik durumlara bile sebebiyet verdiği gözlemlenmektedir. Bu önemli nedenle HIV hastalarının tedavisine ne kadar kısa sürede ve erken başlanır ise HIV virüsünün vücutta ilerlemesini önlemiş ve kişinin pozitif yönde iyileşmesine sağlamış oluruz tüm bu süreçler doktor tarafından da kontrol altında tutulmalıdır.

AIDS Nedir?

AIDS; bağışıklık yetersizliği sendromu yaşamı tehdit eden ölümcül tehlikesi olan virüsdür. HIV virüsünün sebep olduğu AIDS, bağışıklık sisteminde enfeksiyonlara ve kanserlere karşı direncin düşerek korunamaz olduğu evredir ve yaşamın olumsuz yönde ilerlemesine, kişinin hayatsal faktörlerini vücut çalışma fonksiyonlarının düşmesine ve kansere doğru hızlıca ilerleyip hayati tehlike oluşmasına yol açar. HIV+ olan bazı kişilerde AIDS oluşmamakta bu virüse karşılık geliştirilen ilaçlar yardımıyla kişinin bağışıklık sistemi kalıcı ve ciddi hasara uğratmadan dışardan gelen tehlikeli enfeksiyonlara karşı fazlasıyla direnç göstermektedir. Sadece ilaç desteği değil kişinin yaşamsal koşulları da bu virüsü baskılamada ve korunmada önemli rol oynar yani bireyin sağlıklı beslenmesi, yaşam tarzı da bu hastalığa yakalanmış olsa da ciddi zararlar oluşmasına engel olabilmektedir.

HIV - AIDS Erken Tanının Önemi

Genel anlamda tüm ciddi hastalıkların erken tanı ve teşhisi önemi vardır fakat HIV virüsünde daha da önem taşır. Bunun nedeni hastalığın cinsel yolla bulaşması olasılığı ilk sırada olduğu ve yaşamı tehdit ettiğinden tedavinin ilerleme seyrinde önemlidir. Erken teşhis sonucunda birçok insanında bu hastalığa yakalanma riskini aza indirgemiş HIV enfeksiyonu olan bireyinde tedavi sürecinde az zarar görmesini ve psikolojik anlamda daha fazla destek sağlamış oluruz. Ayrıca bu durumda sadece birey değil çevresi ve ailesinin de konuya dair bilgilendirme yapılması ve özellikle kişinin HIV virüsü pozitif çıkmışsa ilk öncelik Sağlık Bakanlığına bildirilmesi zorunlu dur, özellikle kişinin gizliliği önemlidir. HIV ve AIDS olmuş ya da şüphesi nedeniyle test yapılmış kişilerin bilgileri gizli ve kodlanarak bildirimi yapılmak zorunluluğu bulunmaktadır.

AIDS Nasıl Bulaşır?

  • Cinsel yollarla,
  • Kan aracılığıyla,
  • Organ nakli sırasında,
  • Sperm aracılığıyla,
  • Hamileliklte bebeğe bağ yoluyla.
Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun