Ramazan Ayı ve Beslenme Önerileri

Ramazan ayının gelmesiyle, hızlı kilo alma ve zayıflama durumlar ortaya çıktı.

Dini inanç olarak Müslümanların mübarek kabul ettikleri ramazan ayında 30 günlük süre zarfı ile uzun saatler aç-susuz kalınmaktadır. Vücudumuza istenileni verdiğimiz sürece oruç tutulan süre zarfı rahat geçirilebilir. Önemli olan aç kalınan süre zarfı boyunca vücudu dinç tutabilmektir. Bildiğiniz gibi oruç birçok ülkede kişilerce detoks olarak da yapılan bir beslenme türüdür. Oruç ritüeli sayesinde detoks ile zayıflama gibi hedeflere ulaşan birçok sağlıklı yaşam uzmanı bulunur. Uzmanlarca kronik bor rahatsızlığı olmayan, gebe olmayan, günlük düzenli dozlarda ilaç alması gerekmeyen, vücut direncinin düşük olmayan özellikle yaşı ileri de olan bireyler haricinde oruç tutulmasının herhangi bir sakıncası vücut için öngörülmemiştir. Sahur vakti gecenin geç saatlerinde yapılmaktadır. Buna istinaden ağır yemekler yiyip uyumak midede ağır hazımsızlığa ve uyku da rahatsızlığa sebebiyet verebilmektedir. Normal ev yemekleri değil kahvaltı tarzı gıdalar tercih edilmelidir ki sindirimi daha kolay olsun. Bol yeşillikli bir salata, peynir, zeytin ve en önemlisi protein bakımından tüm gün sizi dengede tutmakta yardımcı olacak olan bir adet yumurta tercih edilmelidir. Bu aşama da bol su tüketimi çok önemlidir. Yağlı kızartma tarzı gıdalardan sahur vaktinde uzak durulmalıdır. Ekmek tüketimi yapılabilir beyaz ekmek yerine, tam tahıllı, siyez ekmeği gibi işlenmemiş unlardan üretilen bir iki dilim ekmek daha sağlıklı olacaktır. Ve sahuru vaktinde yapmak önemlidir. Erken olması iftar zamanına kadar daha çabuk acıkmanıza sebebiyet verecektir. Her zaman olduğu gibi bol su tüketilmelidir. Tercihe göre, açık çay da tüketilebilir.

Sahur ile İftar Arasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sahur zamanı yemiş olduğunuz besinler elbette ki gün içerisin de sizi dinç tutacaktır fakat gün içerisinde düzenli yediğiniz öğünler gibi vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamayacaktır. Buna istinaden, çalışmıyor ve evde iseniz kendinizi fazla yormamanız, dinlenerek süreyi tamamlamanız vücudunuzun sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Elbette ki tamamen hareketsiz kalmak doğru bir durum değil ev içerisin de hafif egzersizler ile veya kısa zamanlı yürüyüşler ile vücudu dinç tutabilirsiniz.

İftar'da Dikkat Etmeniz Gerekenler

Uzun saatler aç ve susuz kalmanın vermiş olduğu durum vakit geldiğinde, dengesiz tüketimlere sebep olabiliyor. 16-17 saat midenin herhangi bir besinle kavuşmaması ve bir an da hem katı hem sıvı ile doldurulduğun da vücutta ciddi hazımsızlık, tansiyon yükselmesi ve uyku hali olmaktadır. Peki doğru iftar ne şekilde yapılmalıdır? Öncelikle orucunuzu bir yudum su yahut bir adet hurma-zeytin ile açabilirsiniz. Ardından dolu dolu olmayan yarım kâse kadar çorbayı tükettikten sonra uzmanların tavsiyesi 20 dakika yemek yemeye ara vermenizdir. Masanızda mutlaka mevsim salatası bulunmalı ve hamur işi yemeklerden ziyade protein bakımından zengin et ve türevleri, sebze yemekleri tercih edilmelidir. Yemeklerin yağlı olmamasına özen gösterilmelidir. Tuz tüketimi kararınca olmalıdır. Eğer ki imkânınız varsa yemeklerden 1-1,5 saat sonrasın da kondisyon artırmak ve hazımsızlığa engel olabilmek adına 45-60 dakika hafif tempolu yürüyüşler vücudu ve mideyi rahatlatmaya yardımcı olacaktır. İftar sonrası tatlı yeme ihtiyacını abartmamak gerekiyor, şerbetli tatlılardan ziyade hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Vücudun saatler boyu susuz kalmasına istinaden sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. İnsan vücudu için önerilen günlük su tüketimi 3 litre civarındadır. Bu skalayı iftar ve sahur arasında tamamlamaya özen gösterilmelidir. Su tüketimin de sıkıntı yasayan bireyler için detox suları önerilebilir. Suyun içerisine koyacağınız birer parça meyve çeşitleri aromalı bir tat yaratacağından ötürü su tüketimi daha kolay olabilir. Kuruyemiş olarak tercih edeceğiniz gıdalar ise mümkünse çiğ kavrulmamış kuru yemişler ve ölçülü olmalıdır. Alacağınız her gıda ölçülü olduğu taktirde ramazan ayı kolaylıkla geçecektir.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun