Koltuk Altı Terlemelerinde Bot0ks

Vücudumuz aşırı ısındığında deri yüzeyine sıvı çıkarıp vücut ısısını dengede tutar.

Vücudumuz aşırı ısındığında deri yüzeyine sıvı çıkarıp buharlaşma yolu ile vücut ısısını dengede tutar.


Terleme, vücut ısısını ayarlayan doğal ve fizyolojik bir olaydır. Terlemenin vücudumuzda iki önemli işlevi vardır.


  1- Vücudumuzun boşaltım sistemine destek olup, metabolizmamızı düzenler.
  2- Cildimizi ıslatarak nem dengesine yardımcı olur. 


  İnsan vücudunda yaklaşık 2 ila 5 milyon arasında ter bezi bulunmaktadır. Her bireyde ter bezi sayısı farklılık göstermektedir. İnsanların terlemesi ter bezi sayısı ile doğru orantılıdır. Ancak kadınlarda daha fazla ter bezi olmasına rağmen, erkeklerde ter bezleri daha fazla görev yapmaktadır. Ter bezlerinin yaklaşık 3 milyonu, ayakların tabanı, eller ve yüz bölgesinde bulunmakta olup, kokusuz ve berrak sıvı salgılar. Genital ve koltuk altı gibi bölgelerde bulunan ter bezleri ise koyu kıvamlı ve kokuludur.


  Terlemenin belli başlı sebepleri vardır. Bunlardan bazıları;

  • Hava durumu (aşırı sıcak hava, aşırı nem),
  • Yanlış kıyafet seçimi (hava durumuna uygun olmayan aşırı kalın kıyafet giyinmek ya da vücudumuzun hava almasını engelleyen sentetik kıyafetler),
  • Spor ve fiziksel aktivite sonrası,
  • Aşırı baharatlı veya aşırı acı yemek,
  • Alkol almak,
  • Sıcak içecekler tüketmek (çay kahve gibi)
  • Stresli ya da heyecanlı durumlar,
  • Sistemik hastalıklar (diyabet, kan şekerinin düşmesi, troid bezinin aşırı çalışması...)
  • Menopoz da terleme sebebi olabilir.

  Fakat vücudunuzu etkileyen herhangi bir durum olmasa da terleme şikâyetiniz olabilir.
  Terlemeyi önleyici uyguladığımız işlemler yeterli olmuyorsa,

  • En az 6 ay süren şikâyetiniz varsa
  • Günlük hayatınızı etkiliyor ise
  • Haftada en az 1 kez aşırı terleme şikâyetiniz oluyorsa,
  • Geceleri de terleme oluyorsa,
  • Ailede aşırı terleme öyküsü mevcutsa,

doktorunuza başvurmanızı öneririz.


  Koltuk altı, avuç içi ve ayak terlemeleri aşırı olduğunda ya da kıyafetlerden fark edildiğinde sosyal hayatı engellemeye başlar. Bireylerin özel hayatlarını da etkiler ve daha çekimser olabilirler. Utanmalarına, sıkılmalarına neden olup, sosyal ortam ve aktivitelerden kaçınmalarına neden olur.  Koltuk altı terlemesi olan kişiler, günde birkaç kez kıyafet değiştirmek zorunda kalır. Avuç içi terleyen kişiler tokalaşmaktan kaçınırlar. Ayakları terleyen kişiler ayakkabılarını çıkartmaktan çekinirler.


  Koltuk altı, avuç içi ve ayak terlemeleri için en etkili, kalıcı ve güvenilir tedavi yöntemi ‘’Botulinum Toksin’’ tedavisidir.


Botulinum toksin yanlış bilinen şekli ile yılan zehir değildir. Oldukça basite indirgenmiş konserve toksinidir. Tedavi amacı ile kullanılan botulinum toksin vücudumuza uzman hekimler tarafından oldukça düşük dozlar ile enjekte edilmektedir.


  Botulinum toksinin etki mekanizması, vücutta sinirden salınan uyarıcıların ter bezine ulaşmasını geçici olarak engelleyerek blokaj oluşturmaktır. Bu şekilde ter üretimi uygulanan bölgede kontrol altına alınmış olur. Botulinum toksinin kozmetik uygulaması ve ter tedavisindeki etki mekanizmaları farklıdır. 


  Uygulamadan 24-48 saat sonra botulinum toksin hemen etki göstermeye başlasa da asıl etkisi 7 ila 10 gün içinde asıl etki gözlemlenir. Tedavinin kalıcılık süresi 4 ila 14 ay arasındadır. Bu süre her hastanın deri yapısına göre farklılık göstermektedir. Botulinum toksin tedavisi tekrar edildiğinde kalıcılık süresi de uzamaktadır. Avuç içi ve ayaklar için bu süre daha kısa olup, koltuk altı için daha uzun etki gözlenmektedir. 


  Botulinum toksin ter tedavisi öncesi koltuk altı kılları temizlenmiş olmalıdır. Koltuk altı kıllarınız ağda ile alınıyor ise 15 gün önce, tıraş ediliyor ise 3 gün önce ve lazer epilasyon uygulamasının 20 gün önce yapılmış olması gerekir. 24 saat öncesinde deodorant, parfüm gibi terlemeyi önleyici kimyasallar kullanılmamalıdır. Botulinum toksin uygulamasından yarım saat öncesinde terlemeyi artıran çay, kahve gibi sıcak içecekler içilmemelidir.


  Uygulamadan sonra 24 saat alkol alınmamalı ve 7 ila 10 gün terlemeyi artıracak ağır fiziksel hareketlerden kaçınılmalıdır. Tedavi sonrası aşırı terleme tedavinin başarı oranını düşürecektir.


  Kendinizi daha iyi hissetmeniz, kişisel bakımınızla doğru orantılıdır. 

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun