Keloid Tedavisi

Keloid, vücudun aşırı hücre üretimi sonucunda anormal yara iyileşmesine neden olmasıdır.

Keloid Nedir?

Normalde yaralar iyileşme sürecine girdiklerinde doku onarımı durmakta, ancak bu rahatsızlığı olan kimselerde ise doku onarımı ısrarla devam etmektedir. Bu nedenle yara iyileşme sürecinde iken bile büyümeye başlar. Çok yüzeysel yaralanmalar dışında, her tür tramvaya bağlı olarak darbeler sonucu ortaya çıkan kabarık bir cilt dokusu ciltte oluşumuna keloid denir. Genelde pembeye yakın renkte olup şekilsiz bir görüntü oluştururlar. Kişilerde vücudun görünmeyen yerlerinde ortaya çıkmakta ve kimi zaman rahatsızlık vermeyebilir. Ancak yüzde veya gözle görünen yerlerde meydana geldiğinde kişileri olumsuz etkileyebilir.

Keloid Çeşitleri Nelerdir?

Bu tip anormal yara iyileşmeleri türüne ve tipine göre 5 farklı çeşide ayrılır:

  • Kulak memesi: Kulak deldirme işlemi sonrasında ortaya çıkan türdür.
  • Sessile: Ciltte bir hasar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu yara tipi vücudun tüm bölgelerinde görülebilme olasılığı vardır.
  • Cerrahi kesi sonrası oluşan: Beyaz tenli insanlarda en sık görülen tiptir. Omuz, sırt, göğüs kemiği gibi deri gerginliğinin fazla olduğu yerlerde görülür.
  • Kendiliğinde oluşan: Genel olarak kişilerde meydana gelen bir travma sonrası oluşur.
  • Akne keloidalis nuchae: Daha çok ergenlik döneminde olan erkeklerde ensede ortaya çıkan tiptir. Aynı yerde çıkan sivilce ve iltihaplanma sonrası olur. Cerrahi tedavide en iyi sonuç alınmasını sağlayan yara tipidir.

 

Keloid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farklı tedavi yöntemleri uygulanmadan direk cerrahi tedavi yöntemi önerilmemektedir. Bunun nedeni ise her oluşturulan yaradan sonra daha fazla kolajen sentezleyerek daha fazla tümör oluşum haline gelmesidir. Bir cerrah ameliyat esnasında ne kadar dikkatli olursa olsun, kişinin cilt dokusuyla alakalı yine iz kalabilir. Bu nedenle cerrahi işlemlerde dikiş atılmaması uygundur. Tedaviye yönelik birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bunlardan en sık tercih edilen, keloid içine kortizon enjeksiyonu yaparak uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemleri dışında lazer tedavisi, kriyoterapi (buz tedavisi), radyasyon tedavisi gibi farklı tedavilerde de uygun görülebilir.

Keloid Kimlerde Görülür?

Genellikle 10-30 yaş arası görülür. 30 yaş sonrasında ise nadir olarak görülmektedir. Genelde koyu tenli kişilerde esmer ve siyahilerde daha sık görülmektedir. Hamile ve ergenlik döneminde olan kişilerde daha fazla görülmektedir. Vücutta en sık görülel bölgeler omuz, bacak, kol, sırt, kulak, çene ve göğüstür. Genelde cerrahi operasyon sunucunda, sırt, omuz ve göğüste, derinin gergin olduğu bölgelerde oluşabilir. Kulak delmesi sonucu dahi oluşabilir. Bazen yapılan suçiçeği aşısı, böcek ısırması sivilce, ameliyat ve yara iyileşmesinde keloid meydana gelebilme ihtimali vardır.  


Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun