Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısı, birçok farklı hastalığın bir semptomu olabilir ve hayatımızın büyük bir bölümünde, özellikle de kış mevsimlerinde sıklıkla karşımıza çıkabilir. 

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz ağrısının birçok farklı sebepten ve hastalıktan kaynaklanabildiğini makalemizin girişinde de belirtmiştik. Bunlardan en çok bilinenleri; Covid-19, Faranjit, Grip ve klasik bir soğuk algınlığıdır. Bu hastalıklardan her biri boğaz bölgesinde enfeksiyon oluşturur ve tahrişe sebep olur. Ortaya çıkan yuktunma zorluğu, kaşıntı ve kuruluk hissi de boğaz ağrısını ifade eder. 

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz ağrısının bilinen en yaygın sebepleri arasında; Covid-19, su çiçeği, grip, kızamık, soğuk algınlığı, mononükleoz ve strep a ya da benzeri bakteriyel enfeksiyonlar, ağız açık uyunmasına bağlı olarak gelişen kuruluk ya da alerjenik sebepler yer almaktadır. Bunlar dışında bilinen diğer nedenler ise;

  • Boğazı tahriş edebilecek asitli ve soğuk içecekler,

  • Reflü,

  • HIV enfeksiyonu, 

  • Tümör,

  • Yaralanma olarak sıralanabilir. 

Boğaz Ağrısına Neden Olan Enfeksiyon Türleri

Boğaz ağrısına sebebiyet veren başlıca viral enfeksiyon türlerini aşağıdaki çeşitler oluşturur:

  1. MONO (Mononükleoz ve EBV)

  2. CMV virüsü

  3. Koronavirüs (Covid-19)

  4. Su Çiçeği

  5. Kızamık

  6. KRUP

Bazı okuyucularımız, boğaz ağrısının Covid-19 semptomları arasında yer almadığını söyleyebilir. Bunun sebebi Koronavirüs geçiren ya da geçirmiş her kişide görülmemesidir. Koronavirüs rahatsızlığının belirtileri genel olarak biliniyor olsa da, her hastada farklı şekillerde ve farklı şiddetlerde ortaya çıkabilir. 

Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Boğaz ağrısı yaşayan kişilerin karşılaştığı belirtiler, boğaz ağrısına sebep olan rahatsızlığa göre değişiklikler gösterebilir. Genel semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Boğazın ağrıması ve sürekli olarak kaşınıyormuş gibi hissetmek,

  • Yutkunmanın ve normal konuşmanın giderek kötüleşmesi ile artan ağrı,

  • Boyunda ya da çene kısmında şişkin ve ağrıyan bezler,

  • Bademcik şişmesi,

  • Bademciklerde gözle de görülebilen beyaz lekeler ya da iltihap,

  • Sesin boğuklaşması.

Boğaz ağrısına enfeksiyonların da sebep olabileceğinden bahsetmiştik. Bu enfeksiyonlar aynı zamanda aşağıdaki gibi belirtilere de neden olabilir:

  • Yüksek ateş

  • Devam eden öksürük

  • Burun akıntısı

  • Devam eden hapşırık

  • Vücudun farklı bölgelerinde de oluşan ağrı

  • Yoğun baş ağrısı

  • Midenin bulantısı ya da kusma

Bu tarz belirtiler genellikle özel bir tedavi gerektirmez ve 1 hafta gibi kısa bir sürede geçme eğilimi gösterir. Ancak, yukarıda sıraladığımız tüm belirtilere ek olarak aşağıdaki gibi belirtiler de yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurun:

  • Nefes almakta ve yutkunmakta güçlük çekme

  • Boğazın sürekli ve şiddetli olarak acıması

  • Salya akıtma hali

  • Nefes alırken sesin daha tiz bir hale gelmesi

Boğaz Ağrısı Daha Çok Kimlerde Görülür?

Boğaz ağrısı, çocuktan yetişkin bireylere kadar herkeste görülebilir. Daha detaylı incelememizi görmek için makalemizi okumaya devam edin.

Çocuklarda boğaz ağrısı: Özellikle 3 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda ve gençlerde boğaz ağrısı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Genellikle enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıkar ve kolay bir şekilde tedavi edilebilir.

Sigara tüketenler ve pasif içiciler: Sigara dumanı boğazı hızlıca tahriş edebilir ve bu yüzden de hem sigara kullanıcılarında, hem de sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerde sık sık boğaz ağrısı görülür. 

Alerjisi olanlar: Özellikle alerjik renit gibi alerjilere sahip olan kişiler sık sık boğaz ağrısı yaşar. 

Kimyasallara maruz kalanlar: Temizlik işlerinde kullanılan kimyasallar çevredeki havayı etkileyerek, soluyan kişilerin boğazını tahriş ederek boğaz ağrısına neden olabilir. 

Kronik ya da sıkça sinüs enfeksiyonu geçirenler: Burundan boğaza akan su boğazı tahriş edip, enfeksiyonun yayılmasına sebep olur. Bu da boğaz ağrısı yapabilir. 

Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişiler: Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler enfeksiyonlara ve virüslere daha kolay yakalanabilir. HIV, diyabet, kanser tedavisi, stres ve yorgunluk gibi sebepler ile bağışıklık sistemimiz zayıflar. Bu yüzden tüm virüslere ve enfeksiyonlara açık hale geliriz. Bu virüs ve enfeksiyonların belirtileri arasında da boğaz ağrısı yer alır. 

Boğaz Ağrısı Teşhisi Nasıl Konur?

Boğaz ağrısı kendi başına bir rahatsızlık olmadığı için, mutlaka altında yatan başka bir sebep vardır. Bu yüzden de doktora gittiğiniz zaman, doktorunuz ilk önce bu altta yatan nedeni bulmak ister. Yapılacak ilk tetkik; boğazı, burnu ve lenf bezlerini kontrol etmek olur. Covid-19 gibi hastalıklarda ise hastaların hem boğazından, hem de burunlarından kültür, yani örnek alınarak teste tabii tutulur. Eğer doktorunuz, boğaz ağrınızın sebebinin bir alerji türü olduğundan şüphelenirse size cilt testleri ya da kan testleri uygulayabilir. 

Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz ağrısı viral bir salgın ile ortaya çıktıysa genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz ve ortalama olarak 1 hafta içinde kendi halinde geçer. Soğuk algınlığı ile birlikte görülen boğaz ağrısı ile bol bol dinlenme ve sıvı tüketimi ile kolay bir şekilde geçer. 

Boğaz ağrısı, viral bir salgın değil bakteriyel bir enfeksiyon yüzünden ortaya çıktıysa mutlaka bir doktora görünmelisiz. Bu noktada doktorunuz size kesin olarak bir antibiyotik reçete edecektir. Boğaz ağrısı antibiyotik kullanmaya başladıktan kısa bir süre geçebilir, ancak tekrarlanmaması için doktorunuzun reçete ettiği tüm antibiyotikleri bitirmeniz gerekir. 

Eğer viral salgın ya da bakteriyel bir enfeksiyon durumu yoksa, doktorunuzun teşhisine uygun olacak şekilde bir tedavi yöntemi uygulanır. 

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Enfeksiyon yüzünden ortaya çıkmamış boğaz ağrıları, evde uygulanabilecek doğal yöntemler ile geçebilir. Bu yöntemleri sizin için aşağıda derledik:

  • Başta papatya, ekinezya, ıhlamur, zencefil, nane olmak üzere bitki çayları tüketmek,

  • Bol bol su tüketerek boğazı sürekli nemli tutmak,

  • Ilık ve tuzlu su ile gargara yapmak,

  • Ilık suyun içine limon ve bal ekleyerek içmek,

  • Boğaz pastili kullanmak,

  • Elma sirkesi tüketerek bakterileri temizlemek,

  • Çemen otu çayı tüketerek boğazda bulunan mukus oluşumunu azaltmak,

  • Meyan kökü çiğnemek,

  • Bol sarımsaklı ancak baharatsız, tavuk suyuna yapılmış çorba içmek,

  • Buhar ya da nem banyosu yapmak,

  • Bol bol dinlenmek boğaz ağrısına iyi gelen doğal yöntemler arasında yer alır.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Bildiğiniz üzere, neredeyse her hastalığa şifa olan birçok bitki bulunur. Günümüzde modern tıp sayesinde hastalıklarımızı hızlıca tedavi eden ilaçlar bulunsa da, doğal yöntemler hala birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Boğaz ağrısına iyi gelen bazı bitkiler şunlardır:

  1. Ihlamur

  2. Ekinezya

  3. Zencefil Kökü

  4. Meyan Kökü

  5. Nane Çayı

  6. Kekik Çayı

  7. Hatmi Kökü

Boğaz Ağrısı Nasıl Önlenir?

Boğaz ağrısına en çok sebep olan şey mikroplar olduğu için, mikroplara karşı önlem almak boğaz ağrısına da önlem almak demektir. Bunun en iyi yolu da kişisel hijyene sürekli olarak dikkat etmektir. Siz de boğaz ağrısını önlemek istiyorsanız, aşağıdaki tavsiyelerimizi uygulayabilirsiniz:

  • Lavaboyu kullandıktan sonra, yemek yemeden önce, yemek yedikten sonra, siz ya da etrafınızdaki biri hapşırdıktan veya öksürdükten sonra mutlaka elinizi yıkayın. 

  • Temizlik malzemeleriniz ve mutfak eşyalarınız sadece size özel olsun.

  • Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı mutlaka tek kullanımlık bir mendil ile kapatın. Eğer o esnada yanınızda mendil yoksa ağzınızı dirseğinizin iç kısmı ile kapatın. 

  • Bulunduğunuz ortamda su veya sabun yoksa, alkol bazlı bir dezenfektan ya da derecesi yüksek bir kolonya kullanın.

  • Telefon, kumanda gibi sürekli temas edilen ve kullanılan eşyaların temizliğine dikkat edin.

  • Hasta olan kimse ile yakın temasta bulunmamaya çalışın ve aranıza en az 1 metre uzaklık koyun. Eğer yapamıyorsanız mutlaka koruyuculuğu yüksek bir maske kullanın.

Boğaz Ağrısı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Boğaz ağrısı hakkındaki genel konu başlıklarını sizin için detaylandırarak derledik. Kafanızda hiçbir soru işareti kalmaması adına da boğaz ağrısı ile ilgili sık sorulan soruları sizin için cevaplandırmaya çalıştık.

Boğaz ağrısı ne kadar sürer?

Boğaz ağrısı, genellikle kişilerin bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse o kadar hızlı, ne kadar zayıfsa o kadar yavaş iyileşir. Ortalama olarak baktığımız zamansa boğaz ağrısı 1 haftaya kadar kendi kendine geçebilir. 

Yutkunurken boğaz ağrısı neden olur?

Boğaz ağrısının yaygın sebepleri arasında boğazın tahriş olması olduğundan, yutkunurken boğaz ağrısı oluşması gayet doğal ve beklenebilen bir yan etkidir. Özellikle bademcik iltihabı ya da diğer adı ile Tonsilit hastalığındaki en yaygın yan etki yutkunurken boğazın ağrımasıdır. 

Geçmeyen şiddetli boğaz ağrısı neden olur?

Bademciklerden kaynaklanan enfeksiyon hastalıklarının kronik duruma gelmesi yaygındır. Bu özellikle verilen tedavilere uymayan hastalarda görülür. Kronikleştiğinde ise genellikle bademciklerin alınması gerekir. Bir diğer rahatsızlık ise faranjit olarak bilinir. Faranjitte sürekli olarak boğaz ağrır ve ortalama olarak 1 haftalık ağır bir antibiyotik kullanımının ardından iyileşir.

Hamilelikte boğaz ağrısı ve öksürük neden olur?

Gebelik esnasında da mevsimsel geçişler ile ya da enfeksiyon kapmaya bağlı olarak boğaz ağrısı ve öksürük oluşabilir. Eğer gebe kişinin genel olarak alerjisi bulunuyorsa özellikle bahar aylarının başlarında hem boğaz ağrısı, hem de öksürük beraber görülebilir. Bunun dışında, nadir de olsa bazı hamile bireylerde sürekli olarak mide bulantısına bağlı olarak reflü görülebilir. Bu da öksürük ve boğaz ağrısı oluşturabilir. 

Boğaz ağrısını ne yumuşatır?

Çok sıcak demlenmemiş bitki çayları, tuzlu su ile bol bol gargara yapmak, bol miktarda sıvı tüketmek, bulunduğunuz odanın havasını nemli tutmak ve yiyip içtiğiniz her şeyin ne soğuk, ne de sıcak olmamasına dikkat ederek boğaz ağrınızı yumuşatabilirsiniz. 

Yutkunurken oluşan boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Başta boğaz pastilleri kullanmak üzere; zencefil, yeşil, kekik çayı tüketmek, tuzlu su ile gargara, ılık çorba, özellikle uyurken yatılan odayı havalandırmak ve nemlendirmek yutkunurken oluşan boğaz ağrınıza iyi gelebilir. 

Çocuklarda boğaz ağrısı ve öksürük neden olur?

Çocuklarda boğaz ağrısının oluşmasının sebepleri genel olarak yetişkinlere çok benzerdir ancak, çocuklarda faranjit görülme olasılığı yetişkinlere göre çok daha düşüktür. Çocukluk çağlarında bademciklerden kaynaklanan rahatsızlıklar çok daha sık görülür. Çeşitli viral enfeksiyon ve hastalıklar ise çocuklarda sık sık tekrarlayan ya da normalden çok daha şiddetli boğaz ağrılarına sebep olur. Bu noktada kesinlikle uzman bir hekimin desteği alınmalı ve uygun tedavi yöntemi ile tedaviye başlanmalıdır.

Bebeklerde boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Bebeklerde boğaz ağrısına sadece bulunduğu odayı sürekli olarak nemli tutmak ve anne sütü alınımına dikkat etmek iyi gelir. 

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun