Gastrik Bypass Ameliyatı
estethica gastrik bypass ameliyatı, uygun gastrik bypass fiyatları ile fazla kilolarınızdan ve yarattığı sağlık problemlerinden kurtulmanıza yardımcı oluyor.
Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?
Mide Bypass ameliyatı, obezite sorunu yani vücut kitle indeksi 40 veya daha fazla olan kişilere yönelik bir cerrahi işlemdir. Gastrik bypass ameliyatı, ileri derecede obezitesi olanlar için en etkili tedavi seçeneklerinden biridir. Tipik olarak laparoskopik olarak gerçekleştirilir ve midenin iki parçaya bölünmesini içerir, bu parçalardan biri sindirim sisteminin büyük bir bölümünü atlayarak doğrudan ince bağırsağa bağlanır. Tek seferde yenebilecek yiyecek miktarının yanı sıra yiyeceklerden emilebilecek kalori ve besin miktarını da kısıtlar. Bu durum, bireylerin kilo vermesine ve uzun vadede verdikleri kiloda kalmalarına yardımcı olur.
Bu ameliyat, mide boyutunu küçültür ve bağırsakların yiyeceklerin sindirim sürecindeki işlevlerini değiştirir. Böylece vücudun daha az gıda almasına ve kilo vermesine yardımcı olur. Mide Bypass ameliyatı, aşırı kilolu ve obez olan kişiler için bir çözüm olabilir, ancak bu ameliyattan sonra yaşam ve beslenme rutinine dikkat edilmediğinde birçok risk oluşabilmektedir. Gastrik bypass ameliyatı, kilo vermenin, sağlığı iyileştirmenin ve yaşam kalitesini artırmanın güvenli ve etkili bir yoludur. Mide bypass ameliyatında mide küçültülerek hastaların daha az yemek yemesi ve daha çabuk tok hissetmesi sağlanır. İnsülin seviyelerini düşürerek ve ilgili sağlık risklerini ortadan kaldırarak sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur.
Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide Bypass ameliyatı, genel anestezi altında yapılır ve genellikle 2-4 saat sürer. Ameliyat sırasında, mide boyutu küçültülür ve bağırsakların sindirim işlevleri değiştirilir. Böylece gıda alımı azalır ve hızlı sindirilimine fayda sağlar. Gastrik bypass ameliyatı, obeziteyi tedavi etmenin en etkili yollarından biridir. Midenin üst kısmında küçük bir kese oluşturulur ve bu kese doğrudan ince bağırsağa bağlanır. Bu, yiyebileceğiniz yiyecek miktarını azaltır ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
İşlemin ilk adımında mide, mide girişinin hemen altından kesilir. Bu operasyon ile yaklaşık 15 ila 20 mililitrelik küçültme elde edilir ve var olan mideden çok daha küçük bir mide oluşturur. Daha sonra ince bağırsağın yaklaşık 50 santimetre arkasından ikinci bir kesi yapılır. Kesi yapılan bağırsak kısmı doğrudan mideyi takip eder ve aynı zamanda ince bağırsağın (biliopankreatik uzuv olarak adlandırılan) ilk kısmıdır. Safra ve pankreastan gelen sindirim suları bu bölgeye akar. Bu sindirim suları, yağ sindiriminde önemli bir rol oynar ve vücudun yağı işleyebilmesini ve depolayabilmesini sağlar. Son adımda, mide ince bağırsağa bağlanır. Midenin büyük kısmı ve bağırsak, küçük mide ve bağırsak arasındaki yeni bağlantının yaklaşık 100 santimetre gerisindeki küçük bir açıklıktan yana dikilir. Bu, çok daha küçük bir mide ile sonuçlanırken, aynı zamanda yağ sindirimi yaklaşık yüzde 40 oranında hızlanır. Sonuç olarak daha kolay kilo kaybı ile obeziteden bir adım daha uzaklaşılmış olur.
Gastrik Bypass Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?
Mide Bypass ameliyatı 3 şekilde gerçekleşebilmektedir. Bunlar; robotik cerrahi, açık cerrahi ve laparoskopik cerrahidir. Robotik cerrahi, kişinin karın bölgesinden birkaç adet mikro kesiden gerçekleştirilir. Cerrah, cerrah konsolundan mikro robotik cihazlarla ameliyatı gerçekleştirir. Açık cerrahi, kişinin karnında açılan gerekli boyutta bir keşiden gerçekleştirilir. Mide bypass ameliyatında açık cerrahinin avantajı cerrahın ameliyatı dokuları doğrudan görerek gerçekleştirmesidir. Ancak kesi büyük olduğundan iyileşme süreci diğer yöntemlere göre biraz daha uzun sürmektedir. Laparoskopik gastrik bypass ameliyatı ise robotik cerrahide olduğu gibi hastanın karnına açılan mikro kesi yardımıyla işlem gerçekleştirilir. Laparoskopik mide bypass cerrahisinde laparoskop cihazının kamerası yardımıyla hastanın karın bölgesinin 2 boyutlu görüntüsüne bakılarak işlem yapılır.
Gastrik Bypass Ameliyatı Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mide Bypass ameliyatı öncesinde, doktorunuz sizin sağlık durumunuzu değerlendirecek ve ameliyatın sizin için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Ameliyat öncesinde, doktorunuz size diyet ve egzersiz önerileri verecektir. Ayrıca, ameliyat öncesindeki yaklaşık 10 gün sigara içmekten kaçınmanız ve alkol tüketimini sınırlandırmanız önerilir. Ameliyattan en az iki hafta önce kafein ve yeşil çay almayı içmeyi bırakmalısınız. Kullandığınız herhangi bir kan sulandırıcı ilaç veya vitamin takviyesi bulunuyorsa, operasyon öncesi bu bilgiler doktor ile paylaşılmalıdır. Doktorun yönlendirmesine göre kullanılan ilaçlara ara verilmesi gerekebilmektedir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mide Bypass ameliyatı sonrasında, doktorunuz size özel bir diyet ve egzersiz programı önerecektir. İlk birkaç hafta sıvı gıdalarla beslenmeniz gerekebilir. Daha sonra, yavaş yavaş katı gıdaları diyetinize ekleyebilirsiniz. Ameliyat sonrası, düzenli doktor kontrolleri yapılması ve doktorunuzun önerilerine uyulması önemlidir. Sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Şekerli gıda tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yemek öncesinde ve sonrasında sıvı gıda içilmemelidir. Öğünler küçük porsiyonlar şeklinde ve yavaş bir şekilde yenilmelidir. Beslenme düzeninde protein ve kalsiyum açısından zengin besinlere yer verilmeli, tek yönlü beslenmemek adına doktorun verdiği diyet listesine uyulmaya özen gösterilmelidir. Gastrik bypass sonrası mide bulantısı alışma sürecinde beklenen bir etkidir. Ortalama bir hafta içerisinde kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır.Mide bypass ile zayıflayanlar, ameliyat sonrası yaşam tarzlarına dikkat ettikleri ve doktor önerilerine uydukları sürece geri kilo alımı yaşamamaktadırlar.
Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Gastrik bypass ameliyatına uygunluk vücut kitle indeksine göre belirlenmektedir. Gastrik bypass ameliyatı için en az 18 yaşında ve 65 yaşından büyük olmamak gerekir, ancak bireysel vakalarda daha genç veya daha yaşlı kişilerde de ameliyat mümkündür.
Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastalar ve ameliyata engel bir sağlık sorunu bulunmayan kişiler operasyona uygundur. Obezite sebebiyle diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sağlık sorunu yaşayan kişiler de bu ameliyat için uygundur. Mide bypass ameliyatı için ön koşul, cerrahi olmayan profesyonel beslenme tavsiyesi, egzersiz eğitimi ve davranış terapisi (obezite için multimodal konsept, MMK) gibi yöntemlerin altı ila on iki ay denenmiş ve sonrasında yeterli başarı göstermemiş olmasıdır.
Gastrik Bypass Kimler İçin Uygun Değildir?
Çeşitli fiziksel ve zihinsel hastalıklar, gastrik bypass gibi obezite cerrahisine karşı engel oluşturabilir. Bu durumlarda doğru kararı doktorunuz vermelidir. Özellikle midede geçirilmiş ameliyatlar veya malformasyonlar, mide ülserleri ve "tıkınırcasına yeme" veya bulimia gibi tedavi edilmemiş yeme bozuklukları varsa gastrik bypass ameliyatı önerilmemektedir. Yakın zamanda gebelik düşünen veya emziren kişiler için de mide bypass operasyonu önerilmemektedir.
Mide Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme Düzeni
Gastrik baypas ameliyatı hayatınızı değiştiren bir deneyim olabilir, ancak işlemden sonra vücudunuzun ihtiyaç duyacağı doğru beslenmeyi anlamak önemlidir. Daha küçük porsiyonlar yenilmeli ve çok yağlı, şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır. Ek olarak, diyetinizde yeterli protein, lif, vitamin ve mineral aldığınızdan emin olmalısınız. Uzman bir diyetisyen ve beslenme uzmanının yardımıyla, yaşam tarzınıza ve hedeflerinize uyan kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.
Bypass ameliyatından sonra mide hacminiz önemli ölçüde azaldığından, ameliyattan sonraki ilk aşamada çok az miktarda sıvı veya püre gıda tüketmeniz gerekmektedir. Sonraki süreçte sadece porsiyonları yavaş yavaş artırmalı ve yeterince çiğnediğinizden emin olmalısınız. Mide bypass sonrası beslenmede çok fazla veya çok hızlı yerseniz, mideniz ağrı, mide bulantısı ve kusma ile tepki verebilir. Asla eskisi kadar çok yiyemeyeceğinizin farkında olmalısınız. Genel olarak, diyette kalıcı bir değişikliğe hazırlıklı olmalısınız. Mide bypass sonrası beslenme listesinde sadece çok az miktarda alkol, yağ ve şeker tüketmenize izin verilir. Ek olarak, vitaminler, mineraller ve diğer temel besin maddelerinin yeterli şekilde sağlanması için genellikle doktor tarafından belirli takviyelerin alınması önerilmektedir. Beslenme şekline dikkat edilmediğinde yüksek yağlı yiyecekler, yağlı dışkı olarak bilinen ishal veya şişkinliğe yol açabilir.
Obezitenin Sebep Olduğu Hastalıklar Ve Mide Bypass’ın Faydaları
Obezite kilo sorunu dışında kişide birçok hastalığın gelişmesine de sebep olmaktadır. Obezite cerrahisinin bir diğer avantajı da tip 2 diyabet gibi eşlik eden ve ikincil hastalıkları iyileştirmesidir. Tip 2 diyabet hastalarının %50'sinde ameliyattan 5 yıl sonra bile şeker metabolizması üzerinde olumlu etki gözlenmektedir. 15 yıl sonra, ameliyatın tip 2 diyabet üzerindeki olumlu etkisi %16'dır. Ayrıca kadınlarda kanser insidans oranlarının daha düşük olduğu ve yüksek tansiyon, artmış kan lipit seviyeleri, uyku apnesi veya eklem hastalıkları gibi semptomlarda azalmayı sağlar.
Gastrik Bypass Ameliyatı İle Ne Kadar Kilo Verilebilir?
Operasyon sonrasındaki ilk 1 ayda ortalama olarak eski kilonun %10'u verilebilmektedir. Ameliyatın başarısı bireysel özelleştirmeye bağlıdır. Ameliyat sonrasındaki süreç boyunca beslenme kontrollerini ihmal etmeyen ve doktor tavsiyeleri ciddiyetle uygulayanların başarı oranları mutlaka diğerlerinden daha yüksek olacaktır. Estetik ve kozmetik etkisinin yanı sıra, gastrik bypass ameliyatından sonra kilo vermenin metabolizma üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Örneğin, birçok durumda, mevcut bir diyabet büyük ölçüde iyileştirilir ve hatta bazen tamamen tedavi edilir. Çoğu durumda, hasta henüz önemli bir kilo vermemiş olsa bile, kan şekeri seviyeleri ameliyattan kısa bir süre sonra sağlıklı seviyelere düşer. Mide bypass geçirenler operasyon sonrası yüksek memnuniyetlerini belirtmektedir.
Mide Bypass Ameliyatı Ağrılı Bir İşlem Midir?
Operasyon anestezi altında yapıldığından, kişi işlem sırasında hiçbir ağrı veya acı hissetmemektedir. Aynı zamanda açık ameliyatlara göre iyileşme sürecinde laparoskopik cerrahinin avantajı oldukça fazladır. Büyük kesiler olmadığından vücut kendini daha hızlı bir şekilde toparlamaktadır. Ameliyat sonrasında hissedilmesi beklenen hafif ağrılar da doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçlar ile önlenebilmektedir.
Gastrik Bypass Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Mide Gastrik ameliyatı cerrahi bir operasyon olduğundan riskleri de her cerrahi işlemde bulunan riskler kadardır. Ameliyat sonrasında doktor önerilerine ve beslenme-diyet listelerine uyulduğu taktirde herhangi bir risk ve yan etki ile karşılaşılma olasılığı oldukça düşüktür. Beklenebilen en önemli risk mide ve bağırsak arasındaki dikişlerde sızıntı oluşmasıdır. Böyle bir durumda ikinci bir operasyon gerekebilmektedir.
Mide bypass ameliyatı, morbid obezitenin cerrahi tedavisinde bir yöntem olmakla birlikte, hastanın “yaşam tarzında” zorunlu değişiklikleri de beraberinde getirmektedir. Ameliyat sonrası dönemde kalori alımının azalması, protein yakımı veya eksik emilimi, kas güçsüzlüğü ve kuvvet kapasitesinde azalmaya bağlı halsizlik olabilir. İlerleyen aylarda bu alışma sürecinde saç dökülmesi olabilir ama bu durum geri dönüşlüdür. Ayrıca hastalarda yeme alışkanlıklarındaki hızlı değişim sebebiyle duygu durum bozuklukları ve depresyon görülebilir. Tüm bu problemler, alışma döneminin sonunda bilinçli yemeyi öğrenerek giderilebilir. Mide bypass ameliyatı olanların yorumları yan etki yaşama oranının oldukça düşük olduğunu göstermektedir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Fiyatları
Mide Bypass ameliyatı fiyatları, hastanın kilo durumuna, ameliyata uygunluğuna ve ameliyatın türüne göre değişiklik göstermektedir. Mide bypass ameliyatı fiyatları hakkında en doğru bilgiye detaylı doktor muayenesi sırasında ulaşılmaktadır. Mide bypass ameliyatı içeren operasyon yapılacak klinik seçiminde her daim kişinin sağlığını düşünen, alanında uzman doktor kadrosu ve cerrahlar ile çalışan hastanelere öncelik verilmelidir.
Tedavi Özeti
-
Operasyon Sayısı1
-
Operasyon Süresi1 Saat
-
AnesteziGenel
-
Hassasiyet Süreci1-2 Hafta
-
İşe Dönme Süresi1-2 Hafta
-
Tam İyileşme1 Ay
-
Sonuçların KalıcılığıKalıcı
-
Hastanede Kalma Süresi1 Gün
Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Detaylı bilgi almak için bizimle WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.+90 549 791 99 02