Dudak Estetiği

Çekici ve güzel bir dudaklara sahip olmak dudak dolgusu ile sanıldığı gibi zor ve imkansız değil. Güzel dudaklar yüzün en önemli estetik ünitelerinden biridir

Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dudak estetiği; yüzde güzelliği tamamlayan en önemli unsurlardan biri olan dolgun dudaklara sahip olmak sebebi ile yapılan estetik operasyonlardır. Dudağın güzel olabilmesi aslında yüzün estetik oranlarına uygun bir anatomiye sahip olması ile mümkündür. Dolgun ve çekici dudaklara sahip olmak her kadının isteyeceği bir ayrıcalıktır. İnce dudak yapısına sahip ya da fazla kalın dudak yapısına sahip kişilerin, yüzlerindeki güzellik yaklaşımlarını güçlendirmek adına tercih edilir. Sonucunda dudak şekli doğallığını koruyarak belirginleşirken, dudak üstü kırışıklıkları hafifler ve yaşa bağlı küçülen dudak hatları eski şekline kavuşur. Dudak dokusundaki kolajen yapımının uyarılmasıyla dudak yeniden yapılanır ve kalitesi arttırılır.

  • Dudak dolgusu işleminde öncesi, en uygun ve doğal bir görünüm kazandırılması için yüze uygun olarak dudağın hangi bölgesine dolgu yapılacağına karar verilir.
  • İlk olarak local anestezik kremler sürülür.
  • Ardından doktorun yapacağı uygulamaya göre kanül ya da enjektör yardımı ile dudağa hacim kazandırılır ve şekillerde yapılır.
  • Alt dudak, üst dudağa göre daha hacimli olmalıdır.
  • Dudak ve burun arasındaki mesafe 12- 15 mm arasında olmalıdır. Yaş alma ile birlikte üst dudak burun tabanı arasındaki mesafe uzar. Buna dudakların etli kısımlarında incelme de eşlik edebilir.
  • Üst dudağın toplam dudak hacmine oranı %40 iken alt dudağın oranı %60 kadar olmalıdır.
  • Burun tabanından dudağa doğru inen filtrum çizgilerinin de belirgin olmaları gereklidir
  • Ayrıca dudaklardaki simetri bozukluklarının da mümkün olduğunca düzeltilmeleri gerekmektedir.
  • Genç hastalarda üst dudak burun tabanı mesafesi normal olmasına rağmen dudakların yeteri kadar hacimli olmamaları sonucu sanki dudak burun mesafesi uzunmuş gibi görünebilir. Bu durumda yapılması gereken dudakların hacminin arttırılmasıdır.

Dudak Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Dudak Enjeksiyonları

Enjeksiyonlar; dolgu materyalleriyle ya da kişinin kendi yağ dokusunun enjekte edilmesi ile yapılabilir. Burada amaç, dudağı kendi doğallığından uzaklaşmadan daha dolgun bir hale getirmektir. Dudağa başka bir hacim verme yöntemi yağ enjeksiyonlardır. Hastanın yüz veya başka bir bölgesine yağ enjeksiyonu yapılacaksa kalan yağlardan bir miktar da dudağa enjekte edilebilir. Yağ dokusunun dudak bölgesinde sağ kalımı vücudun diğer bölgelerine göre daha azdır. Bunun sebebi ise dudakların hareketli organlar olması ve dudaklarda normalde olan yağ miktarının az olmasıdır. Ama yağ enjeksiyonlarında ek bölge olarak dudaklara da sınırlı miktarda yağ enjeksiyonu uygulanabilir. Yağ enjeksiyonlarında hastanın genel anestezi alması önerilir. Şişlikler dudağa hyalüronik asit enjeksiyonuna göre daha fazla olabilir.

Dudak Operasyonları

Dudak şekillendirmede iki temel teknik uygulanır. Ağız içinden yapılan kesilerle dudağın etli kısmını kütlesel olarak dolgunlaştırmak ve görünürlüğünü sağlamaktır. İkinci yöntem ise ince dudaklı kişilerde ve burun ile dudak mesafesi uzun kişilerde uygulanan, üst dudak çerçevesini yukarı taşıma işlemidir.

Her iki teknik sonrası da iz kalmaz. Dudağı kalınlaştırmada diğer bir yöntemde dudak içerisine silikon implantlar yerleştirilmesidir. Bu işlem lokal anestezi altında ameliyathanede gerçekleştirilir. Dudakların her iki köşelerinden açılan küçük kesiler ile dudağın etli kısımları içerisine yumuşak silikon implantlar yerleştirilir. İmplantın yerinden oynamaması veya hissedilmemesi için ameliyatın dikkatli yapılması gerekir.

Gülme Şeklinin Değiştirilme İşlemleri

Samimiyet, güven ve neşe göstergesi olan gülüş şekli, insanın aslında en önemli imzasıdır. İyi bir gülüş için, dudaklar ve dişler uygun pozisyonda olmalıdır. Kanin gülüş olarak tabir edilen gülme şeklinde, üst dudak yukarı doğru çekilir ve diş etleri görünür. Bu bazı insanlarda çok sempatik durabilse bile çoğu kişi tarafından tercih edilmez. Mona Lisa gülüş şeklinde dudak kenarları yanağa doğru uzar ve sakin ve samimi bir hava verir ve bot0x yöntemi kullanılarak yapılabilir. Ayrıca çok fazla diş eti gözüken hastalara, estetik uygulamalar yapan diş hekimleriyle konsülte edilerek çözüm önerisi sunulur.

Hyalüronik Asit Dudak Dolgusu

Dudağa hacim verilmesinde en basit yöntem Hyalüronik asit içerikli dolgulardır. Hyalüronik asit vücutta doğal olarak da bulunan, alerjilere sebep olmayan yan etkisi çok az bir üründür. Ameliyatsız olarak uygulanabilmesi dudak dolgularını en sık yapılan dolgu işlemi haline getirir. Yaklaşık 15-20 dakikalık bir işlemle küçük iğneler kullanılarak gerçekleştirilir. Hastanın işlemden hemen sonra günlük yaşamına dönebilmesi işlemin en büyük avantajıdır. Hyalüronik asit dolgular kalıcı değillerdir ve yaklaşık altı ay veya bir sene içerisinde tekrarlanmaları gerekir.

Dudak Dolgusu Ne Kadar Kalıcı?

Dudak dolguları birçok dolgu markası ile yapılır ve dolgularda kendi içeriklerinde ayrılmaktadır. Kimi dudak dolgularının kullanımı daha kısa süreli olurken, kimilerinin kullanım süreleri ise daha uzun vadeli olmaktadır. Dudak dolgularının kullanım süreleri  6-8 aydan başlamakta ve maksimum en kısa 20-22 aya kadar kimi zaman ise kullanılan dolgu malzemesine göre daha uzun olmaktadır. İlk defa dudak dolgusu yaptıran kişilerde uzun vadeli kullanımı olan dolgular pek fazla önerilmez. Kişinin istediği şeklin netliği kazanılmasından sonra uzun vadeli dolgular uygulanması daha uygun görülmektedir. Uzun vadeli dolgular diğer kısa süreli kullanımı olan dolgulara göre daha maliyetlilerdir.

Dudak Dolgusu İşlem Süresi Nedir?

Dudak dolgusu doktorun uzmanlığına göre yapılma dakikası değişkenlik gösterir. Ortalama olarak 15-20 dakika arası süren bir işlemdir ve kişi işlemlerin sonunda günlük yaşantısına devam edebilir.

Dudak Dolgusu Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?

  • İlk 3-4 saat yemek içmek yapılmamalıdır.
  • Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek - içecekler tüketilmemelidir.
  • Sigara nargile kullanımına ilk 3 gün dikkat etmeli ve dudak dolgusu oturana kadar kullanılmamalıdır.
  • 3-4 gün yine öpüşmek, sıkma veya ısırma olmamalıdır.

Dudak Dolguları Ne Kadar Sürede Bir Yapılmalıdır?

Dudak dolgunuzun kullanım süresine göre istediğiniz zaman yine tekrardan dolgunuzu yaptırabilirsiniz. Kişiye bir zararı bulunmamaktadır. Doktorun onay verdiği herkes yaptırabilir.

Dudak Kaldırma (Lip Lifting) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dudak dolgunluğu günümüzün en gözde estetik operasyonları arasında yer alır. Lip lifting ince yapıda olan üst dudağın burun ile olan mesafesinin kısaltılması ile gerçekleşen cerrahi bir operasyondur. Lip lifting operasyonu ile amaç üst dudağı kaldırmak, belirginleştirmek ve şekillendirmektir. Bu operasyon ile üst dudak pembe kısmı net olarak görülür. Lip lifting operasyonu ameliyathane ortamında ve genel ya da lokal anestezi ile yapılabilir. İşlem yaklaşık olarak 30 ila 45 dakika sürer. Burun ve üst dudak arasındaki fazla deri operasyon öncesinde çizim yapılarak belirlenir. Yapılan çizim boynuzu andıran bir çizimdir. Ameliyat sırasında belirlenen fazla deri çıkarılır ve iki deri ucu birleştirilir. Kesilen kısım burun tabanına gizlenir ve dikiş atılır. Dikişler 5 ila 7 gün sonra doktor tarafından alınır. Lip lifting operasyonu sonrası dişlerde daha çok ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, lip lifting operasyonu ile göz ile görülen yaşlanma belirtileri de azalır ve kişi daha genç bir görünüme kavuşur.

Operasyon sonrası birkaç gün ödem oluşabilir. İlk günlerde soğuk kompres uygulaması önerilir. Ortalama kişinin iyileşme süresi 1 haftadır.

Dudak Estetiğinde Kullanılan Anestezi Yöntemi ve Süresi

Dudak, insan bedenindeki en hassas noktalardan biridir. Yapılacak operasyonun tekniğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Kimi cerrahi müdahale gerektirmeyen operasyonlarda lokal anestezi dahi uygulanmaz. Kolay şişmesi ve kan dolaşımı fazla miktarda olduğundan operasyon sonrası morarma ve şişme eylemlerinin görülmesi olağandır. 7-10 gün süre zarfında morarma ve şişme yok olacaktır. Dudak kalınlaştırma ve diğer dudak estetiği uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Whatsapp ile iletişime geçebilir, formu doldurabilir veya arayabilirsiniz.

Tedavi Özeti

  • Operasyon Sayısı
    1
  • Operasyon Süresi
    1-3 Saat
  • Anestezi
    Genel Anestezi
  • Hassasiyet
    1-3 Gün
  • İşe Dönme
    1-3 Gün
  • Tam İyileşme
    1-7 Gün
  • Kalıcılık
    Sürekli
  • Hastanede Yatış
    Yok

Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun