Kış Aylarında Yararlanabileceğiniz Kış Bakımı Tavsiyeleri
Kış aylarıyla birlikte, yazdan kalma cilt lekelerinden kurtulmak için çözüm mü arıyorsunuz?
Hava sıcaklıklarının gittikçe düşmesi ya da açık hava ile iç mekanlar arasındaki sıcaklık farkı ciltte kuruluğa neden olur. Yaz aylarında güneşin de etkisiyle cildinizde oluşan leke, kırışıklık ve görülebilir. Bunlara çözüm bulmak için en uygun zaman kış mevsimidir. Bazı uygulamalar özellikle güneşin aktif olmadığı kış aylarında yapılmalıdır. Örneğin; yüz derisine yapılan lazer uygulamaları, kimyasal ya da bitkisel peeling , CO2 fraksiyonel lazer, dermapen, altın iğne, kılcal damar tedavisi, örümcek ağı, medikal cilt bakımı, ben ve çil tedavisi ,karbon peeling gibi uygulamalar yapılabilir.
Cilt Bakımı Çeşitleri
-
Medikal Cilt Bakımı: Cildinizin özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kişiselleştirilmiş yöntemler sunan medikal cilt bakımı, cildinizin canlanarak derinden temizlenmesine ve tazelenmesine yardımcı olur.
-
Klasik Cilt Bakımı: Her cilt tipine uygun olarak yapılan bakım şeklidir. Cildin canlanmasını, temizlenmesini ve tazelik kazanmasını sağlar. Bu bakım; temizleme, buhar ve iyileştirici maske içermektedir.
-
Oksijen Bakımı: Kuru ve hassas ciltlerde uygulanan, ayrıca kılcal damarların genişlemesini engelleyen, cilde parlaklık, nem, PH ve denge sağlayan bir bakım türüdür.
-
Akne Tedavisi: Genel ve bölgesel olarak cilt bakımı yapılır. Bu tedavide (akneli ciltlerde) aknelerin temizlenmesi sağlanarak, cildin tekrar dengesini kazanması, temizlenmesi ve akne oluşumunun engellenmesi amaçlanır.
-
Leke Tedavileri: Leke tedavileri, zamana bağlı olarak veya fiziksel etmenlerden kaynaklanan sivilce izi, yara izi gibi cilt sorunlarının giderilerek cilde parlaklık ve canlılık kazandırmak amacı ile uygulanan tedavi yöntemleridir. Leke tedavisi pek çok yöntemle uygulanabilmektedir.
PRP İle Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
PRP; kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombositler, kanın temel hücrelerindendir. Pıhtılaşma sağlamasının yanı sıra onarım ve iyileşme sürecine olan katkısı nedeniyle PRP pek çok tedavide kullanılmaktadır. Uygulamanın amacı hasar gören dokuların hızlı ve güçlü bir şekilde onarımını sağlamaktır. Yaşlanma ile birlikte, fiziksel gelişmenin de etkisi ile ciltte değişiklikler meydana gelir. Bunlar ciltte yaralanma benzeri etkiler bırakır. Bu bakımdan cilt gençleştirme ve yaralanma tedavileri benzerlik gösterir. PRP işlemimde kişiden alınan kanın trombositler açısından zengin olan kısmı ayrıştırılarak tedavi bölgesine enjekte edilir. Bu şekilde büyüme faktörünün serbest kalması sağlanmış olur. Yaraların iyileşmesi, kırışıklık, akne izleri gibi cilt problemlerinin büyük ölçüde giderilerek cilt yenilenir. PRP ile hücre yenileme tedavisinin etkili olduğu pek çok durum mevcuttur. Ultraviyole ışınlarına maruz kalmaya bağlı oluşan deri kırışıklıklarının düzeltilmesi, çöküklerin giderilmesi, ciltteki esneklik ve parlaklığın geri kazanılması amaçlı, derinin zarar gördüğü yara ve çatlak gibi durumlarda iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla kullanıldığı gibi, tek başına saç tedavilerinde de yaygın olarak kullanılır.
Fraksiyonel Lazer Nedir?
Fraksiyonel lazer; anti-aging, kırışıklık, akne ve yara gibi izlerle birlikte yaşa bağlı olarak ortaya çıkan cilt sorunlarının tedavisinde nokta atışı yaparak tedavi etme ve iyileştirme özelliğe sahip yeni bir uygulamadır. İşlem sonrası ciltte incelme olmaz. Alt deri yenilenerek cildin gergin ve sıkı olması sağlanır. Fraksiyonel lazer, özellikle üst deride oluşan sivilce izlerinin tedavisinde, alt deride ise yara izi, yanık izi, ameliyat izi ve vücut çatlakları gibi daha derinde bulunan izlerin tedavisini mümkün kılmaktadır.
Sivilce İzleri ve Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?
Özellikle gençlik döneminde görülen sivilce ve akne gibi cilt problemleri, ilerleyen yaşlarda azalma gösterse bile cilt üzerinde leke bırakabilir. Cilt lekeleri günlük hayatta ve iş hayatında pek çok kişi için estetik bir görünüş bozukluğu ve özgüven eksikliğine sebep olabilir. Sivilce izleri ve akne lekeleri günümüzde pek çok yöntem ile tedavi edilebilir. Scarlet S de sivilce tedavisi ve akne tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Scarlet S fraksiyonel radyo frekans cihazıdır. Özel tasarlanmış sistemiyle aracılığıyla cilt altına radyo frekans enerjisi vererek lekelere kesin çözüm sunar. Lazerle akne tedavisi ve lazerle sivilce tedavisinde fraksiyonel lazer işlemi de uygulanır. Birkaç seans sonrasında lekelerde azalma ve hasarlı bölgelerde iyileşme gözle görülür bir şekilde hissedilmektedir.
Ben ve Çil Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
-
Benler; doğuştan gelen veya erken çocukluk döneminde belirginleşen yüzde ve gövdede lekelenme şeklinde ortaya çıkan oluşumlardır.
-
Çiller; özellikle yüz bölgesinde yoğun olarak görülen, yaz aylarında güneş ışınlarının etkisi ile artış gösteren cilt lekeleridir.
-
Ben tedavisi ve çil tedavisi günümüzde lazerle cilt bakımı yöntemleri ile çözüme kavuşur. Q Switched Laser yöntemi, leke tedavilerinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Konforlu bir uygulama olan lazer ile ben ve çil tedavisinden sonra günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
Cilt Bakımına Yenilikçi Yaklaşım: Peeling
Karbon Peeling Nedir?
Ciltteki gözeneklerin genişliği, yağların düzensizliği ve cilt sarkmaları gibi problemlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Derinin temizlenmesi sonrası cilde nüfus etme özelliği olan karbon serumu sürülerek, cildin serumu emmesi sağlanır ve cilde lazer uygulanır. Bu şekilde ciltteki gözeneklerde küçülme, kırışıklıklarda azalma ve ciltte gerginlik elde edilir.
Kimyasal Peeling Nedir?
Kimyasal peeling; çeşitli asidik ve bazik kimyasal ajanlarla deriye peeling uygulanması yöntemidir. Peeling, cildin yıpranmamış ve sağlıklı olan tabakasını örten yıpranmış tabakanın soyularak dökülmesi işlemidir. Bu şekilde daha canlı, daha gergin ve pürüzsüz bir cilt ortaya çıkar. Kimyasal peeling yaygın olarak yüzeysel şeker pancarından elde edilen glikolik asitlerle, sütte bulunan laktik asitlerle uygulanabilir. Peeling işlemi sonrası, kabuklar oluşması durumunda soyulmamalı ve güneşten mutlaka kaçınmalıdır. Doktor tarafından verilen nemlendiricilerin kullanılması uygun olacaktır.
Kış Aylarında Cilt Bakımı Neden Önemlidir?
Kış aylarının soğuk havası, rüzgârı, dış ortamın neminin ve ev içindeki kuru ortamın ilk etkilediği organ derimizdir. Deri kurur, nem ve yağ tabakası azalır, mikroskop altında görülebilecek ince çatlaklar oluşur. Yaz aylarında aşırı güneş maruz kalma nedeniyle kahverengi lekeler, bazen beyaz lekeler ve damarlanma artışına bağlı kızarıklık ortaya çıkabilir. Adım adım ilerleyecek olursak, ilk adım yaz aylarının hasarını onarmak olmalıdır. Bu amaçla peeling, yani deriyi yüzeysel soyma işlemi yapılmalıdır. Peeling önce dermatolog tarafından deri hasarının ve lekelenmenin şiddetine göre uygulanmalı, sonrasında evde düzenli aralıklarla kozmetikler yoluyla sürdürülmelidir. Peeling işlemi şiddetli güneş hasarında yetersiz kalabilir. O zaman stamp, roller, laser uygulamalarına başvurulabilir. Kuru deride çok ince çatlaklar oluşur ve deriyi tahrişe, alerjiye ve kış aylarında egzemalara açık hale getirir. Kış aylarında da yine bol su içmeyi ihmal etmeyin. Kullanılacak nemlendiricinin skualen, E vitamini, C vitamini, hyaluronik asit içermesi yararını artıracaktır.