Evde Dezenfektan Yapımı Tarifi

Evde dezenfektan yapımı tarifi ve evde hijyenik mendil yapımı!

Bir süre önce baş gösteren koronavirüs salgını nedeniyle evde yüz maskesi yapımı ile alakalı bir yazı paylaşmıştık. Bu yazımızın çok ilgi çekmesi nedeniyle evde dezenfektan yapımı ve el temizleme mendillerinin evde yapımı ile alakalı da kısa bir bilgilendirici yazı hazırlamak istedik. Öncelikle virüs olsun ya da olmasın evinizde ve dışarıda kullandığınız kumandaları, temas ettiğiniz yüzeyleri ve dokunduğunuz insanları ne kadar bilseniz de sonrasında el dezenfeksiyonu oldukça önemlidir. Bu noktada evde dezenfeksiyon ve temizleme mendili yapımıyla alakalı birkaç ipucu paylaşmak istiyoruz, umalım ki sizler için de faydalı olsun.

Evde Dezenfektan Yapımı

Bildiğiniz üzere dezenfektanların bazı alkolden oluşuyor. Yani aslında dezenfektan sıvı yapmanız oldukça basit ve evinizdeki malzemelerin neredeyse hepsi bu iş için yeterli. Evde dezenfektan yaparken öncelikle şarap, bira, rakı gibi içeceklerde bulunan etil alkol ya da ispirto yapımında kullanılan izopropil alkol temin etmeniz gerekecek. Buradan da anlaşılacağı gibi el dezenfektanı yapımında kilit aktör alkol. Alkol bazlı bir dezenfektan yaparken yaklaşık 1 litrelik şişenin %90 kadarını alkol ile doldurun ve etken maddenin içerisinde dilediğiniz aromayı katın. Bizim burada önerimiz Aloe Vera katkılı dezenfektan yapabilmeniz için şişenin geri kalanına bir miktar aloe vera karıştırılması olacak. Böylece elleriniz nemlenirken aynı zamanda da dezenfekte edilecek.

 

Evde Temizlik Mendili Yapmak

El dezenfektanınızı yaptıktan sonra sıra mendillerinize geldiyse ve cebinizde her zaman hijyenik mendil taşımak istiyorsanız, tek yapmanız gereken mendillerinizi dezenfektanınız ile ıslatmak olacaktır. Bu noktada mendiliniz ve dezenfektanınız iyi koksun istiyorsanız, içerisine aromatik yağlar damlatabilirsiniz. Böylece hoş kokulu bir el dezenfektanına sahip olabilirsiniz. Yine ve son olarak atlanmaması gereken bir nokta da var, sürekli yazının bu tip noktalarla dolduğunun farkındayız ama gerçekten önemli; alkol bazlı dezenfektanlar ellerinizdeki mikropları öldürür, öldürdüğü mikropların verdiği zararı sıfırlarken vücuttan temasını kesmez. Dolayısıyla ellerinizi dezenfektan sıvı ile dezenfekte ettikten sonra mutlaka bol su ve sabunla yeniden durulamanızda fayda var. Ayrıca dezenfekte ettikten sonra el kuruması ve yara oluşumu da bir problem olarak baş gösterecektir. Bu gibi durumlarda ise önce ellerinizi dezenfekte edin, sonra bol su ile yıkayın, nemlendirici krem sürün. Bu sırayla ellerinizi temiz tuttuğunuzda nemlenmesini de sağlayabilirsiniz.

Eşyalarınızı Dezenfekte Ederken Hijyenik Mendil Kullanın

Evde kendi dezenfekte sıvınızı yaptığınız için evinizdeki eşyaları da kolayca dezenfekte edebilecek durumdasınız. Bu işlemi yapmak için dezenfeksiyon için kullanacağınız sıvıyı bir kâseye koyun, evi sileceğiniz bezi o kâseye batırın ve güzelce tüm eşyalarınızı temizleyin. Eşyalarınızı, giysilerinizi ve cep telefonu temizliği için bu bezleri kullanabilir, kullandıktan sonra yıkayarak bir sonraki kullanıma kadar kolayca saklayabilirsiniz. Unutmayın; ellerinizi bol sabun ve suyla yıkamak, evinizi bol temizlik maddesi ile güzelce silmeniz de mikropların ölmesi, ortamı terk etmesi için yeterli olacaktır. COVID-19 ile mücadele sırasında evde kaldığınız, kişisel temizliğinize özen gösterdiğiniz ve gereksiz yere hastaneleri meşgul etmemek için öncelikle 184 COVID Hattı ile iletişime geçtiğiniz için herkes adına size teşekkürlerimizi iletiyoruz. Eve kapandığınız bu günlerde, yazılarımızı daha çok okumanızı, sizin için yeni yazılar üretmemiz için önerilerinizi instagram üzerinden bize iletmenizi istiyoruz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun