Evde Koruyucu Maske Yapımı
Evde koruyucu maske yapımı ile alakalı webden derlediğimiz bazı yöntemleri sizlerle paylaştık.
Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde cerrahi maskelere olan yoğun talep ve sağlık çalışanlarına yetersiz maske stoğu nedeniyle yetişilememesi bizi böyle bir içerik hazırlamaya itti. Öncelikle evde koruyucu maske yapımı ile alakalı paylaştığımız bu bilgiler ile alakalı yapılmış bilimsel araştırmaları bu yazının en altında yer alan kaynakça bölümünden inceleyebileceğinizi belirtmek istiyoruz. Evde koruyucu maske yapımında kullanılan malzemeler ve yöntemlerini sizlerle paylaştıktan sonra bu materyallerin ne kadar koruyucu olabilecekleri ile alakalı verileri de yanlarında belirteceğiz. Ev yapımı maskelerin tıbbi maskeler kadar iyi koruyamadığını ama mecbur kalındığında geçici olarak kullanılabileceğini de eklemek gerekli. Bizler tam teşekküllü hastanelerimizde plastik cerrahi ve saç ekimi gibi operasyonlarda cerrahi maske kullanarak hem virüsün yayılma oranını düşürmeyi amaçlıyoruz hem de ziyaretçilerimizle, doktorlarımızı ve sağlık çalışanlarımızı koruyoruz.
Evde Virüsten Koruyucu Maske Yapımı
Evde koruyucu maske yapabilmek için evinizde bulunan herhangi bir materyalden faydalanabilirsiniz. Bu materyalleri doğru şekilde ve oranda kullanmak, sizi belirli oranda virüslerden ve virüsü çevreye yaymaktan koruyacaktır. Burada en önemli şey virüslerin çevreye yayılmaması olduğu için, ev yapımı maskeleri daha çok virüsün yayılmasını önlemek amacıyla kullanabilirsiniz. Aşağıda farklı materyalleri örnek vererek koruyucu maske yapımını kısa ama net şekilde anlatmaya çalıştık. Siz her halükarda bu maske yapımı tekniklerinin geçici çözümler olduğunu unutmayın ve zor durumda kalmadıkça normal maske de ev yapımı maske de kullanmak zorunda olmadığınızı aklınızdan çıkartmayın. Toplu taşıma araçlarına maskesiz binmek yasaklandı, haliyle evde maske yapımı ile elde ettiğiniz maskeleri de toplu taşıma araçlarında ücretsiz verilen maskeleri de kolaylıkla kullanabilirsiniz. Maske takmak bu sürede zorunlu olduğundan evden maskesiz çıkmaya ve toplu bulunulan yerlerde maske takmaya dikkat etmelisiniz.
Ev Yapımı Filtreli Maskeler Korur mu?
Ev yapımı filtreli maskelerin ne derecede koruyuculuğu olduğuna dair bir dizi araştırma yapılmış. Bu araştırmaya göre yapılan testler sonucu aşağıda yer alan oranlara ulaşılmış. Bu oranlar ile alakalı kaynak da yazının en sonunda yer alan kaynakça kısmında belirtilmiştir.
- T-shirt Kullanarak Yapılan Maske: %100 pamuk içerikli bir t-shirt kullanılarak yapılan yüz maskesinin filtreleme derecesi %50,85 oranında. T-shirt kullanarak yapılan yüz maskesini yüzünüzün oranlarına göre dilediğiniz gibi keserek ister çift kat isterseniz de tek kat olacak şekilde değerlendirebilirsiniz.
- Mutfak Bezinden Maske Yapımı: Bildiğimiz klasik mutfak bezleri de virüslere karşı güzel bir filtreleme sağlıyor. Buna göre mutfak bezini kesip biçtikten sonra ağzınızı, burnunuzu ve yanlardan hava almayacak şekilde yüzünüzün alt kısmını kapatırsanız virüslere karşı %72,46 oranında bir filtreleme sağlıyor. Bu oranın şu an çokça aranan cerrahi maskelerde %89 olduğunu hatırlatmakta fayda var.
- Atkı Kullanarak Virüslerden Korunmak: Atkılar az da olsa virüslere karşı bir filtreleme sağlayan materyallerden. Atkı kullanarak ağız ve burun kapatıldığında virüslere karşı %48,87 oranında bir filtreleme sağlıyormuş. Zor durumlarda kaldığınızda anlık tedbir amaçlı atkı kullanarak maskeleme yapabilirsiniz.
- Çarşaflardan Ev Yapımı Maske: Çarşaf da zor durumda kalındığında virüslerden koruyucu maske yapımı için kullanılabilir. Bu araştırmaya göre çarşafların birkaç kat olacak şekilde ağıza uygun bir maske olarak kullanılması virüslere karşı %61,67 oranında filtreleme sağlayabiliyor.
- Elektrik Süpürgesi Filtresi İle Maske Yapımı: Çok ilginçtir ki elektrik süpürgesinin filtresi maske olarak kullanılabilecek şekilde kesip dikildiğinde virüslere karşı filtrelemesi tam %85,95 oluyor. Bu oran cerrahi maskeye oldukça yakın bir sonuç.
Kumaş Maske Yapımı İçin Gereklilikler
Evde kendi maskenizi yapmak istiyorsanız yüz tipinize göre kartondan kalıplar çıakrtabilirsiniz. Yaklaşık 18 cm x 18 cm gibi bir kare şeklinde kestiğiniz kumaşları düzenli bir şekilde keserek ve üst üste kumaşları koyarak ilk adımı atabilirsiniz. Bu adımdan sonra maskenizin lastik kısmı için yine evde varsa lastik kullanılabilirsiniz. Bu lastikleri maskenin iki tarafından güzelce dikerek ve sağlamlaştırarak monte etmeniz gerekiyor. Bu arada maske yapımı için amerikan bezi olarak adlandırılan kumaşları da kullanabilirsiniz, daha dayanıklı ve kalın olacağından size güven verecektir. Eğer maskeniz diğer maskelerden farksız olsun istiyorsanız maskelerin içerisinde yer alan tel için evde yine buzdolabı poşetlerinin içinde yer alan paketleme tellerinden faydalanabilirsiniz. Bu paketleme telini maskenizin üst kısmına takarak üstünden dikebilirsiniz, böylece eksiksiz bir maske elde etmiş olursunuz. Koruyucu maske satın almak gibi bir niyetiniz varsa, alacağınız markanın koruyuculuk derece standartlarına uyması gerektiğini unutmayın. Piyasada yer alan nano koruyucu maske, yıkanabilir maske vb. gibi isimlerle satılan maskelerin yeniden yıkandığında kullanılabilirliğine bağlı herhangi bir veri bulunmamaktadır. Dolayısıyla öncelikle uzman görüşlerini dinlemenizi, evde maske yapımı sırasında kullanılan malzemelerin de satın aldığınız maskelerin de koruyuculuklarını sorgulamanız gerekir.
Cerrahi Maske Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler de Var
Bu noktada hem evde yapılan maskeler hem de devlet tarafından dağıtılan cerrahi maskelerin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gerekenleri de yazmak gerekir. Maskenin tipi ne olursa olsun, hem takarken hem de çıkartırken ellerinizi dezenfekte etmeniz gerekir. Biliyorsunuz evde dezenfektan yapımı ile alakalı bir içerik yazmıştık, oradan isterseniz tarifine bakabilirsiniz. Tabii ki eczaneden temin ettiğiniz el dezenfektanları ile de ellerinizi dezenfekte etmeniz yeterli olacaktır. Maskenizi takmadan önce ellerinizi dezenfekte ederek maskenizi iki taraftaki lastiğinden tutun, ardından maskenizi uygun şekilde lastiklerinden kulak çevrenize yerleştirin ve takma işlemini bitirin. Tabii maskenizi çıkartırken de aynı şekilde yapmanız gerekiyor. Maskenizdeki olası virüslere karşı ellerinizi önce dezenfekte ederek maskenizin iki lastik tarafından tutun, çekin ve çıkartın. Maskenizi bir buzdolabı poşetine yerleştirin ve ağzını bağlayarak çöp için kullandığınız torbaya bırakın. Maskenizi takarken eldiven bile kullanıyor olsanız, öncesinde ellerinizi eldiven varken bile dezenfekte etmeniz gerekir. Unutmayın, virüs vücudunuza ağzınızdan, burnunuzdan ve gözlerinizden yerleşir. Yeteri kadar dezenfeksiyon yaparsanız, virüsün vücudunuza yakın yerlere ulaşmasını engelleyebilirisniz.
Ücretsiz Maske Başvurusu Nasıl Yapılır?
PTT Avm üzerinden yapılması beklenen ama çok yoğun talep karşısında web siteleri çöktüğü için e-Devlet üzerinden maske başvurusu yapılabilecek. Bu konuda gelişmeler yaşandıkça ve ekranlar açıldıkça sizlere e-Devlet maske başvurusu adımları ile alakalı bir içerik de hazırlayacağız. 09.04.2020 tarihinde yapılan anlaşma ile, PTT üzerindeki aşırı yoğunluktan dolayı maskelerin eczaneler aracılığıyla halka verilmesine karar verildi. Bu bağlamda, öncelikle sağlık bakanlığı tarafından cep telefonunuza gönderilen bir kod olacak. Bu kod aracılığıyla eczaneden maskenizi temin edebilirsiniz. Aşırı yoğunluk yaşanmaması için ve eczacıların güvenliği için cep telefonunuza sağlık bakanlığı tarafından gönderilen kod olmadan eczanelerden maske talep etmemelisiniz. Maske talep etmeden önce sağlık bakanlığı tarafından cep telefonunuza bir mesaj gönderildiğinden emin olmalısınız. Lütfen mesaj almadan eczanelere giderek yoğunluk yaratmayın.