Dövme Silmek İçin Kullanılan Lazerler

Dövme silme teknikleri ve dövme silinirken kullanılan yöntemler nelerdir?

Tüm insanlık tarihi boyunca çok popüler olan dövmeler günümüzde de rağbet görmeye devam ediyor. Binlerce yıldır insan vücudunun çeşitli bölgelerini süsleyen dövmeler, bir kez yapıldığında ömür boyu varlığını sürdürebilirken, 15-20 yıl önce geliştirilen özel lazer tedavileri sayesinde günümüzde başarıyla silinebiliyor.

Kalıcı Dövmelerin Yerleşme Mantığı 

Dövmenin lazer tedavisiyle nasıl silindiğini anlamak için öncelikle dövmenin vücuda nasıl yerleştiğini anlamamız gerekir. Dövme; farklı boyutlarda boya pigmentlerinin, iğne yardımı ile cildin katmanlarına enjekte edilmesidir. Vücut aslında bu yabancı maddelerden kurtulmak ister ve bu bölgeye akyuvarlar gibi yabancı maddelerle savaşan hücreleri gönderir. Akyuvarlar dövme pigmentlerini vücut dışına atmaya çalışır ancak dövme pigmentleri, akyuvarların işini yapmasını önleyecek kadar büyüktür. Dövmeyi kalıcı kılan da işte bu pigment parçalarının büyüklüğüdür. Lazerle dövme silme işleminde, lazerin yaptığı şey, boya pigmentlerini parçalayarak vücudun savunma hücreleri tarafından atılmasını sağlamaktır. Küçük parçalara ayrılan pigmentler, akyuvarlar tarafından taşınır ve vücuttan atılır. Lazer ışınları aslında hedef dokuları bir bıçak gibi kesebilen ışınlardır. Bu nedenle lazer tedavisi mutlaka işinin uzmanı hekimler tarafından sadece dövme pigmentlerini parçalayan uygun lazer sistemleriyle ve uygun dalga boyunda lazer kullanılarak yapılmalıdır. Koyu renk cilde sahip olan kişilerde fraksiyonel lazerler de dövme silme işleminde bir alternatif olabilir. Fraksiyonel lazerler cildin yenilenmesini de uyarma avantajına sahiptir.

Lazerle Dövme Silme Aletleri

Lazerle dövme silme işlemlerinde en çok tercih edilen lazer, Q-Swithched (Q anahtarlı) lazerlerdir. Q-Switch lazerler atım süresi, saniyenin milyonda biri seviyesine kadar kısaltılmıştır. Bu nedenle, Q anahtarlı lazerlerin en önemli avantajı cilde zarar vermeden özel olarak sadece dövme pigmentlerini parçalamasıdır. Q Switch lazerler, dövme silmenin yanında, güneş ve yaşlılık lekelerinin tedavisinde, cilt gençleştirmede ve karbon peeling işlemlerinde de kullanılan ve revaçta olan lazer türleridir.

Renkli Dövme Nasıl Silinir?

Açık ve koyu tenlilerde koyu mavi, lacivert ve siyah dövmeleri silmek için Q-Switched Nd:YAG lazerin 1064 nm dalga boyu kullanılabilir. Kırmızı renk dövmeleri en iyi Q-Switched Nd YAG lazerin 532 nm dalga boyu, yeşil renk dövmeleri de Q-Switched ruby lazerin 694 nm dalga boyu giderir. Dövme silme işlemi, en çok açık renk tenli, güneşten bronzlaşmamış, koyu mavi, lacivert veya siyah renkli dövmesi olan ve dövmesini yaptıralı 1 yıldan fazla olan kişilerde etki gösterir. Mor, yeşil ve sarı renkli dövmeler en zor tedavi edilenlerdir. 

Dövmenin Gerçekten Silindiğini Nasıl Anlarsınız?

Lazerle dövme silme seansından sonra dövme geçici olarak beyaz renk alır. Bu lazerin etkili olduğunu ve pigmentlerini parçaladığını gösterir. Dövme kaç senansta silinir sorusunun cevabı ise; amatör dövmeler 8-12, profesyonel dövmeler 10-13 ve hatta bazen daha fazla seans gerektirebilir. Yakın zamanda yapılmış ve cildin derin tabakalarına yerleşmiş olan dövmeler daha çok seans gerektirir. Dövme sildirme işleminden sonra antibiyotikli krem veya deriyi onaran kremler birkaç gün süreyle bölgeye uygulanır. İşlemden sonra kullanılan lazer dozuna göre birkaç gün süren hafif kanama, kabuklanma ve su toplaması olabilir. Dövme silmek için lazer haricinde; cerrahi tedavi, dermabrazyon veya kimyasal peeling de kullanılabilir. Ancak bu yöntemlerin yara izi, kahverengi veya beyaz leke bırakma olasılıkları daha yüksektir.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun