Burun Ameliyatı Teknikleri Nelerdir?
Burun estetiği ameliyatları açık ve kapalı teknik olmak üzere iki teknikle yapılır.
Burun Estetiği Türleri
Burun estetiği ameliyatlarında hastanın yüz şekli, burun şekli ve hastanın istekleri göz önünde bulundurularak ameliyat öncesi planlama yapılır. Burun estetiği ameliyatları açık ve kapalı teknik olmak üzere iki teknikle yapılır. Burun estetiği teknikleri 6 çeşittir. Bunlar;
- Primer Rinoplasty: En sık yapılan burun ameliyatlarındandır. Burun şekli ile ilgili problemlerin ortadan kaldırıldığı, estetik amaçlı ameliyatlardır. Rinoplasty ameliyatlarında, burun kemeri alınır, burun projeksiyonu kısaltılır, kıkırdaklar küçültülerek, yüze uygun ve orantılı bir hale getirilir.
- Komplike Rinoplasty: Daha önce burun ameliyatı geçirmiş olan ve ikinci ya da üçüncü ameliyatlarla yapılacak müdahaleler komplike olarak nitelendirilir. Burun şekli yeniden tasarlanır ve yeni bir görünüme kavuşturulur. Komplike rinoplasty ameliyatları ilk yapılan (primer rinoplasty) ameliyatlarına göre, ameliyat süresi olarak daha fazla zaman alabilir.
- Tipplasty: Burun kemerine dokunmadan, sadece kıkırdaklara müdahale ederek, burun ucunun düzeltilmesi ameliyatıdır.
- Septorinoplasty: Burun estetiği ile birlikte, burun içerisindeki nefes alma problemine yol açan oluşumların ortadan kaldırıldığı ameliyatlardır. Septum adı verilen yapının düzeltilmesi ve nefes almaya engel olan, kemer ve kıkırdak eğrilikleri ortadan kaldırılır.
- Konka Cerrahisi: Burun içerisinde bulunan etlere konka adı verilir. Konkalar zaman içerisinde gerek yapısal nedenlerle gerekse çevresel faktörlere bağlı alerjik reaksiyonlara bağlı olarak büyür ve hava yolunu daraltır. Konka cerrahisinde burun içindeki bu etler küçültülür, bu sayede hava kanalları genişlemiş olur.
- Septoplasty: Burun estetiği ile ilgili kaygısı olmayan ancak burun içindeki deviasyon sorunları nedeni ile nefes sıkıntısı yaşayan hastalar için önerilen ameliyat türüdür. Septoplasty ameliyatlarında burnun görünen kısmında estetik bir işlem yapılmaz. Burun içerisine müdahale edilerek, hastanın daha rahat nefes alması ve dolayısı ile yaşam kalitesinin artması hedeflenir.
Burun Estetiği Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun estetiği ameliyatları sanılanın aksine çok ağrılı ameliyatlar değildir. Operasyon genel anestezi altında gerçekleşir ve burun estetiği ameliyatı ortalama 2 kadar sürer. Ameliyat sonrasında burun içine ince silikon tamponlar yerleştirilir. Burun üzerine ise plastik bir alçı konulur. Ortalama 1 haftanın sonunda burun içindeki tamponlar ve üzerindeki alçı alınır. Alçı ve tampon alındıktan sonra burun bölgesi su ile temas edebilir. Ameliyat sonrası hafif tempolu yürüyüşler yapılabilir. Kondisyon gerektiren sporlara başlamak için bir ay beklemek gerekir. Burun ameliyatlarından sonra, ödemlerin azalması ve burun şeklinin oturması en az altı ay sürmektedir. Ameliyat sonrası 3 ay boyunca gözlük kullanılması önerilmez.