Dişler Neden Çürür?

Ağızda olan bakteriler, dişlere zarar veren yiyeceklerin tüketiminde, mineral dokusu çözülür.

Ağızımızda yer alan bakteriler ile dişlere zarar veren (asit, şeker, nişasta) yiyeceklerin fazlasıyla tüketiminde, dişin sert dokusu minenin, mineral dokusu çözülür. Bu çözülme sonucu diş kökleri, diş minesinde çürüklerin oluşmasına neden olur. Diş çürümeleri genellikle dış yüzeyden başlayarak köklere doğru iner. Çürükler dişlerde oyuklar oluşturur. Düzenli diş bakımı ve muayeneleri ile dişlerin çürümesi önlenebilir. Dişlerin sağlıklı kalabilmesi için ne kadar ağız ve diş sağlığının gerektirdiği temizlik yapılsa bile birçok yiyecek diş çürüme sürecini hızlandırır. Yani diş çürümesini önleyebilmek için erken yaşta düzenli diş hekimi kontrolü ve tabii ki sağlıklı beslenmeye önem vermek gerekir. Bunların yanında düzenli olarak dişlerin fırçalanması da diş çürümelerini büyük ölçüde engelleyecek, daha sağlıklı bir ağız sağlığınız olması yönünde fayda sağlayacaktır.

Diş Çürümesine Yol Açan Yiyecekler

  • Şekerli yiyecekler,
  • Buz gibi diş minesine zarar verecek çok soğuk şeyler,
  • Çok fazla çay tüketimi,
  • Limon tüketiminin fazlalığı,
  • Kola gibi gazlı içeceklerin çok tüketilmesi,
  • Beyaz ekmek

Ağız Sağlığının Baş Düşmanı: Şeker

Şeker küçük yaştan itibaren çocukların çok yöneldiği ve büyüyünce de çoğu insanın kolay kolay terk edemediği bir şey. Özellikle çikolata, şeker, pasta gibi tüketimi herkesin hoşuna giden yiyecekler, ağızda yer alan bakterilerin beslenmesinde büyük rol oynarlar. Yiyeceklerin tüketiminden sonra bakteriler asit oluştururlar. Bu asitler diş minesine zarar vererek diş köklerine doğru çürük oluşmasına neden olurlar. Şekerli yiyecekleri tükettiğimiz andan 20 dakika sonra zarar vermeye başlarlar. Yumuşak şekerler ise dişlere bunların yanı sıra dişlere yapışarak, ağız florasının yapısını bozar ve iltihaplanmalara yol açar. Bu nedenle özellikle yumuşak şekerlerin tüketiminden uzak durulması, mümkünse hiç tüketilmemesi en doğrusudur. Endüstriyel şeker ve bu gıdaların içerisinde yer alan koruyucu, aşındırıcı kimyasallar dişlerin baş düşmanı olduğu gibi kanınızdaki şeker oranı ile de olumsuz tepkimeye girer.

Buz Çiğnemek Dişlere Zarar Verir mi?

Evet! Sıcak havalarda serinlemek için içeceklere bol bol buz koymayı çoğu kişi sever. Eğer buzlar serinlemek için çiğnenirse dişler üzerinde çatlaklara ve hassasiyete neden olur. Oluşan bu çatlakların arasında bakteriler hızla çoğalarak çürümelere neden olur. Yine aynı şekilde çok sıcak şeyleri ağzınıza götürdüğünüzde dişlerinize zarar verebilir. Dişlerinize verdiğiniz her zarar diş çürümesi için bir adım daha atılması anlamına gelir. Bu nedenle aşırı soğuk şeyleri çiğnemeyi bırakmalı, çok sıcak şeyleri de tüketmeyi terk etmelisiniz. Yine yukarıdaki listede yer alan çay üzerinde de bu başlık altında duralım. Çay da çok tüketildiğinde dişlerde aşınmaya neden olur. Sohbet sırasında çay ve kahve tüketimi ne kadar güzel olsa da fazla tüketmek çürükle beraber bir çok hastalığa neden oluyor. Dişlerin rengini sarartmakla beraber diş minesine zarar vererek çürük oluşumuna neden oluyor. Ayrıca fazla çay ve kahve tüketimi demir eksikliği probleminin yanı sıra çarpıntıya da sebebiyet verebilir.

Asitli Meyveler ve İçecekler Dişlerinizin Düşmanıdır

Limon, herkesin ağzını kamaştıran enteresan bir meyve. Fakat bildiğiniz gibi limon çok asitlidir ve gerçekten ekşi tadı veren şeylerin birçoğu dişler için zararlıdır. Limon sitrik asit içerdiği için yemek ve limon suyu, limonata içmek, diş ve diş etinde birçok soruna sebep olmaktadır. Ayrıca diş sağlığının yanı sıra bol limon tüketimi, mide yanması, reflü ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kola vücut sağlığına en zararlı içeceklerin nerdeyse başında yer almaktadır. Kolanın içinde yer alan fosforik asit ve sitrik asit, diş minesine zarar vererek hızlıca çürük oluşumuna neden olur. Kolanın sadece dişlere zarar vermiyor. Bol miktarda kola tüketimi şeker hastalığına, fazla kilo ve yağlanmalara neden oluyor. Eğer sizin de kilo probleminiz var ise estethica zayıflama kliniğinde uygulanan kilo verme işlemlerimize göz atabilirsiniz.

Beyaz Ekmek Diş Çürümesi Yapabilir

Karbonhidratlı gıdaların en başında yer alan beyaz ekmek diş çürümesinde büyük etki gösterir. İçinde bulunan karbonhidrat şekere çevrilerek dişlere ve diş etlerine zarar verir. Bu nedenle özellikle karbonhidrat tüketiminizden sonra mutlaka dişlerinizi yumuşak bir diş fırçası ile fırçalamalısınız. Bu hem ağzınızda şeker oluşumunu engeller hem de diğer etmenleri de azaltarak diş çürümesini geciktirir.

Ağız ve diş sağlığınıza önem göstermelisiniz. Düzenli muayeneler ile birçok diş sorununun, diş kaybının önüne geçilebilir. Diş tedavileri, dolgu, ortodonti tedavisi ve diş implantı uygulaması hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun