Stres Altında Kilo Yönetimi

Stresli olduğunuz zamanlarda yemek alışkanlığı ve düzeninde değişiklikler olabilir.

Stres altındayken yeme alışkanlıklarımız değişir. Bazı insanlarda iştah kaybı yaşanırken bazı insanlar da tam tersine iştah açılır. Metabolizmanın strese verdiği tepki ile birlikte insülin ve yağ depolama başlar. Bazı insanlarda stres vücut ağırlığında değişikliklere neden olabilir. Bu yazıda stresin vücuda olan etkisine bakıyoruz.

Özellikle karantina sürecinde sürekli yeme ihtiyacı, düzensiz ve sağlıksız beslenme sorunları yaşadık. Çok oturuyoruz ve ofise gittiğimizde hareket etmediğimiz için aldığımız kaloride de yakamıyoruz. İnsanların birçoğu özellikle geçirdiğimiz salgın döneminde bozulmayan hazır gıdaları stok yapmaya çalıştılar. Ancak daha uzun raf ömrüne sahip yiyecekler satın almanız onların sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Evde can sıkıntısını atmak için hızlı ve kolay yiyecekleri, kafeinli içecekleri ve alkolü stoklarsanız, rutinimizin düzenli olması ve yaşam tarzınızın sağlıklı olması mümkün olmayacaktır.

Strese bağlı olarak duygusal yeme, hareket etmeme, daha az uyku beslenme düzenimizi oldukça olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Anksiyete, sinirlilik ve kas gerginliği gibi stres uyarı işaretlerini tanır. Stres ayrıca diyet ve egzersiz müdahalelerine rağmen kilo alımına neden olabilir. Stres yönetimi tekniklerini kendi başınıza denerseniz ancak işe yaramıyor gibi görünüyorsa, psikoterapi veya danışmanlık yoluyla profesyonel yardım almayı düşünün. Stres yeme düzeninizi etkilediyse eski ya da yeni oluşturacağınız bir yeme rutini oluşturabilirsiniz. Bu rutin hem yeme düzenini hem ruh halinizi olumlu yönde etkileyecektir. Bu denge ile psikolojiniz ve enerjiniz yükselecek, yeme rutininizin dengesi ve düzeni yeniden düzenlendiğinizde göreceğiniz olumlu sonuçlar sizi daha çok motive edecektir. Kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor. O yüzden sadece stresli olduğumuzda yediklerimizden değil stres seviyesinin de artmasıyla kilo alımında artış oluyor. Yanlış şeyler yemek ya da normalde yapacağımız faaliyetleri yapmamanın rutininiz haline gelmesine izin vermemelisiniz. Bazen yemek yemeyi hatırlamayacak kadar stresli olunabilir ya da vücudun stresli hali açlık hislerini değiştirebilir.

Stresinizi Azaltan ve Kilo Kontrolünüzü Korumanıza Yardımcı Olacak Besinler

Kaygı ve stres hissettiğimiz anlarda daha çok iyi hissettiren yiyecekler dediğimiz yağlı şekerli yiyecekler tüketmeyi daha çok istersiniz. Daha hızlı ve hazır gıda tüketim yönelimi artabilir. Stresi azaltan aynı zamanda kilo kontrolünüzü korumanıza yardımcı olacak bazı besinler vardır. Avokado, yeşil çay, yaban mersini, ceviz, esmer pirinç, bitter çikolata gibi besinler kan basıncını düzenler ve tokluk hissi verirler.

Hangi Durumlarda Daha Çok Yemek İstiyorsunuz

Yemeden önce kendinize neden yemediğinizi sorun, gerçekten acıktınız mı yoksa stresli veya endişeli misiniz? Hangi durumlarda daha çok yemek istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı oldukça önemlidir. Üzüldüğünüzde mi? Sevindiğinizde mi? İşe gitmeden önce mi? Heyecanlandığınızda mı? gibi duygu değişimlerinin hangisinde daha çok yemek yemeye ihtiyaç duyuyorsunuz, bu faktörü keşfetmek sizin için oldukça çözümleyici olacaktır. Yaşanan duygu değişimleri, kaygı, korku, stres gibi faktörleri yaşadığınızda beyniniz kaygıyı yiyecekler ile bastırmaya ihtiyaç duyuyor. Böylece haz alacak ve rahatlayacaksınız. Bu rahatlamayı yiyecekler ile sağlamak yerine alternatif yöntemler ile çözmeye çalışırsanız kilo ve beslenmenizde yaşanacak olan olumsuzlukları ortadan kaldırabilirsiniz. Kilo yönetimindeki sorununuzu ortadan kaldırmak için ilk öncelikle sizi strese sokan etkenleri çözmek ile başlamalısınız. Sizi kaygıya sürükleyen ve strese sokan faktörleri saptayarak çözümü bulup harekete geçebilirsiniz. Bir kişi stresi azaltmak için çeşitli kendi kendine yardım teknikleri kullanabilir. Fiziksel aktiviteler hem fiziksel sağlığı hem de zihin sağlığına iyi gelir.

Kilo Kontrolü Sağlamak İçin Öneriler

  • Egzersiz yapmak
  • Dengeli ve düzenli beslenmek
  • Nefes alış düzeni
  • Yeni hobi ve alışkanlıklar edinin
  • Uyku kalitesini arttırmak
  • Mental ve ruh egzersizleri
  • Profesyonel yardım istemek

Kilo vermek için vücudunuzu iyi tanımanız gerekmektedir. Kendi bünyenizi tanımadan yanlış uyguladığınız diyet listeleri vücudunuza zarar verebilir. Zayıflama kliniğimizde sizlerin vücut yapısına uygun zayıflama programları hakkında detaylı bilgi ve randevu için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun