Varis Nedir? Varis Nasıl Oluşur
Vücutta atar damar yanında, kirli kanı kalbe ve akciğerlere taşıyan toplardamar sistemi bulunur.
İnsan vücudunda temiz kanı kalpten diğer organlara taşıyan atar damar sistemi yanında, kirli kanı kalbe ve akciğerlere taşıyan toplardamar sistemi bulunmaktadır. Bu toplardamarların genişleyip bükümlü hale gelmesi ve görevini yapamaması durumu, varis hastalığı adıyla adlandırılır. Bu varisler en sık kan basıncının yüksek olduğu bacaklarda görülür. Bacaklarda 3 farklı yol ile kirli kan kalbe iletilir. Kirli kan ana toplardamar denilen derin damarlar ile %90-95, lenf sistemi ile %5-10 ve yüzeysel damarlarla %3-5 oranında taşınır. Varisler bu yüzeysel damarlardaki kapakçık sisteminin herhangi bir nedenle bozulmasıyla oluşur. Sonuçta yüzeysel damarların genişlemesi ve bükümlü hale gelmesi sonucu oluşan varisler, hem kozmetik açıdan hem de sağlık açısından birçok soruna neden olmaktadır.
Varis Kimlerde Görülür?
Varis çoğunlukla 18 yaş üstü bayanlarda görülürken, erkeklerde de oluşabilen bir rahatsızlıktır. Ailesinde bu rahatsızlık olan bireylerde görülme olasılığı çok daha yüksektir. Varis özellikle sürekli oturarak veya sürekli ayakta çalışan bireylerde, örneğin öğretmenler, doktorlar, hostesler gibi daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra gebelik durumunda aşırı kilo alımı, karın içi basınçta artma ve hareketsizlikle varisler ortaya çıkmakta ve bu süreç geri dönüşümsüz olmaktadır. Bunlar dışında, karın içi basıncı arttıran diğer nedenler (Karın içi kitle ve kistler, hızlı ve kontrolsüz kilo alımı, kronik kabızlık), alkol alımı, kontrolsüz diyabet de varis oluşumunu arttırmaktadır. Sauna, kaplıca gibi sıcak ortamlar damarlarda genişlemeyle birlikte varis oluşumunu arttırır.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varisler kozmetik problemlerin yanında günlük hayat konforunuzu da etkileyebilir. Özellikle bacaklarda ağrı, şişme, gece krampları, yorgunluk, yanma hissi, kaşıntılar, huzursuz bacak sendromu, ciltte renk değişimleri, kanama, damar içerisinde kirli kanın pıhtılaşmasıyla ortaya çıkan enfeksiyonlar, ayak bilekleri ve bacaklarda kronik yara ve ülserler varis hastalığının sık karşılaşılan problemleridir.
Varis Çeşitleri Nelerdir?
Varisler boyutlarına göre 3 farklı sınıfa ayrılabilir,
- Kılcal varisler (Telenjiektazi); Ciltte kabarıklık yapmayan, mor ve kırmızı renkte, genellikle kozmetik açıdan sıkıntı yaratan, bazen de kaşıntıya neden olan varislerdir. Bu varisler tek bacakta küçük bir bölgede görülebildiği gibi, her iki bacakta çok sayıda olabilir. Tedavisi diğer varis tiplerine göre günümüz teknolojinde daha kolaydır.
- Orta boy varisler (Retiküler tip); Kılcal varislerden farklı olarak ciltte daha fazla kabarıklık yapar. Diz bölgesi ardında daha sıklıkla görülür ve koyu yeşil renklidir. Genelde 2-3 mm kalınlığa ulaşır. Tedavisi kılcal varislere benzemekle beraber biraz daha uzun sürebilmektedir.
- Büyük boy varisler; Ciltte belirgin kabarıklık yapan çapı 3 mm den büyük ve tedavi edilmesi gereken tiptir. Bu tür varisler uzun dönemde yaşam kalitesini ciddi olarak bozabilir.