Skleroterapi Nedir?

Skleroterapi tedavisi damarların derinin üstüne kadar belirginleşmiş, şişmiş haline varis diyoruz.

Varis, belirginleşen damarlar deri üzerinde renk olarak mavi ve mor görünümdedir. Özellikle bacaklardaki estetik görünümü olumsuz etkileyebilir. Varisler kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Varis her yaş gurubunda görülebilir.

Skleroterapi İle Varis Tedavisi Nedir?

Kişinin aşırı kilolu ya da yaşlı olması ile ilgili değildir. Gençlerde hatta zayıf kişilerde de görülür. Varis görüntü rahatsızlığının yanında aşırı ağrı da yaptığı için kişiyi rahatsız eder. Bazı kişilerde ağrı yapmayan varisler de olabilir. Hatta bu kişiler ağrı olmadığı için varisi bir problem olarak görmez. Ancak varis bir dolaşım sorunudur ve tedavi edilmesi gereklidir. Skleroterapi ise varis tedavisinde kullanılan en sık ve en bilinen yöntemdir. Vücutta belirgin olan kılcal damarları ya da varisleri tedavi etme yöntemidir. Skleroterapi ile daha çok küçük ve ince kılcal damarlar üzerinde tedavide etkilidir. Daha büyük damarlarda tedavi çok etkili olmamaktadır.

Skleroterapi Kimlere Yapılabilir?

Vücudunuzda göz ile görülür damar belirginleşmeleri gördünüz ve bu sizi rahatsız ediyor. Peki siz Skleroterapi için uygun musunuz? Önce konusunda uzman doktora fizik muayene olmanız gerekir. Doktorunuz gerekli görür ise sizden renkli doppler ultrason isteyebilir. Radyoloji tetkik ile toplardamarın yapısı ve varisin kaynağı belirlenmiş olur.  Skleroterapi uygulaması, belirgin olan damar içine ince bir iğne ile girilerek yine uygun dozda ilaç verilmesidir. Skleroterapi
uygulaması işlevini kaybetmiş, dolaşıma faydası olmayan hatta dolaşıma engel olan küçük damarlara uygulanabilir. Damar içine enjekte edilen ilaç ile damar kapanır. Skleroterapi işlemi uygulama yapılacak bölgeye lokal anestezi kremi sürülerek ve poliklinik ortamında uygulanabilir. Bu işlem her damar için ortalama 15 ila 45 dakika arasında değişir. Her seansta 10 ila 15 kılcal damara işlem yapılabilir. İlaç verildikten sonra damar üzerine baskı yapacak şekilde elastik bir bandaj ile sargı yapılır. Birkaç gün bu şekilde bekletilir. Daha sonra hastaya varis çorabı giymesi önerilir.  Varis çorabı doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde ortalama 10 gün giydirilir. Bazen işlemin birkaç seans uygulanması gerekebilir. Bu hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Bazı damarlarda işlem 1 seans yeterliyken bazı damarlarda 6 ya da 7 seans işlem gerekebilir. Skleroterapi başarı oranı %50 ila %80 arasındadır. Varisin büyüklüğüne göre iyileşme süresi 1 ila 2 ay sürebilir.

Skleroterapi'nin Uygulandığı Bölgeler ve Uygun Olmayan Kişiler

  • Bacaklar ve baldırlar (en sık karşılaşılan bölgelerdir),
  • Ayaklar ve Ayak bilekleri

Şu kişiler ise skleroterapi için uygun değildir. Bu kişilere skleroterapi uygulanmaz ya da uygulama yapılmadan önce ön tedavi prosedürleri gerekir.

  • Hamilelik ya da emzirme dönemlerinde,
  • Diyabet hastalarında,
  • Böbrek yetmezliği olan kişilerde,
  • Ağır Karaciğer ya da akciğer hastalığı olanlarda,
  • Damar hastalıkları olan kişilere,
  • Alerjik reaksiyon gösteren kişilerde,
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilere uygulanmaz.

Skleroterapi de her tedavi gibi bazı yan etkilere sahip olabilir. Bu etkilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği gibi çoğu etki normal karşılanır. Bunlar daha çok hafif ağrılı kızarıklık ve koyuluk şeklinde renk değişikliği olasılığıdır. Bir diğer yan etki damar içinde pıhtı oluşabilir. Korkulacak bir durum değildir. Hafif ağrılı bir durumdur ve birkaç hafta sonra kaybolur. Skleroterapi her mevsim uygulanabilir. Skleroterapi uygulaması sırasında hasta ağrı hissedebilir. Uygulama sonrası hafif bir morarma olabilir. Skleroterapi sonrası bir hafta ağır egzersiz, güneşe çıkmak, uzun uçak ya da otobüs seyahatleri, sıcak banyo ya da sauna önerilmez.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun