Ramazan Ayında Bağışıklık Sisteminizi Güçlü Tutun

Ramazan ayında hem beslenmeye hem de bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir.

Hepimizin bildiği gibi virüsle mücadele ettiğimiz bu zor günlerde, hastalığa yakalanmamak için en çok dikkat edilmesi gereken konu elbette bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak. Güçlü bir bağışıklık sistemi sağlamak, iyi bir beslenme düzeni, düzenli uyku ile destekleniyor. Ramazan ayının başlaması ile birlikte ilk akla gelen soru hem oruç tutup hem nasıl bağışıklığımızı güçlü tutacağız sorusu oluyor? Bu soruyu akla getiren elbette oruç süresinde uzun saatler aç ve susuz kalma fikri. Bu şekilde düşünüldüğü zaman oruç tutmak her ne kadar bağışıklığı düşürecek gibi algılansa da aslında doğru beslenme yöntemleri ile uygulanan oruç tutma şekli bağışıklığı arttırmaktadır. Oruç tutmak aslında bağışıklık sisteminin düzenlenmesine vücutta oluşan inflamasyonun giderilmesine oldukça katkı sağlamaktadır. Ramazan ayında nasıl bağışıklığımızı güçlü tutarak oruç tutacağız sorusuna yanıt vermeden önce bağışıklığı düşük olan, kronik rahatsızlığı olan, kalp damar, kanser hastalıkları olan, hamile olan kişilerin oruç tutmaları bağışıklık sistemlerini risk edeceği için oruç tutmaları çok uygun görülmez ve mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.

Oruç Tutarken Bağışıklık Sisteminizi Güçlü Tutun

Sağlıklı olan kişiler ise doğru beslenme şekli ile oruç tutarken bağışıklık sistemlerini güçlendirebilir. Oruç tutarken sahur ve iftar genel olarak iki ana öğün olmaktadır, öncelikle sahurda kesinlikle öğün atlanmamalıdır, sahurda çok ağır olmayan protein ağırlıklı yiyecekler tercih edilmelidir. Süt, yoğurt, yumurta gibi hem uzun süre tok tutan hem de protein ağırlıklı yiyecekler uzun süre tokluk hissi sağlar, ekmek olarak tam buğdayı, çavdarlı ekmek çok olmamak şeklinde tüketilebilir, çok tuzlu, baharatlı yiyecekler tercih edilmemeli, pilav, makarna gibi ağır yiyecekler özellikle uyku ve kilo düzenini olumsuz etkileyeceği için tüketilmemelidir. Bol su içmeye özen gösterilmelidir, su bağışıklık sisteminin güçlü olmasında çok önemlidir az tüketildiğinde vücut toksik maddelerin atılamaması bağışıklık sistemine zarar verir.

Ramazan Ayı ve Uykunun Önemi

Uyku düzenine mutlaka önem verilmelidir, ramazanda da en az 7-8 saat uyumaya özen gösterilmelidir özellikle vücudun melatonin salgıladığı hücre yenilenmesi sağlanan gece 23:00-04:00 saatlerinde uyku halinde olmak bağışıklık sistemi güçlendirmek için çok önemlidir. Bu nedenle ramazan döneminde uyku düzenimizin bozulmamasına özen göstermeliyiz. Sahur haricinde en önemli öğün iftardır; bütün gün yemek yemeyip, uzun saatler sonra iftar saatinde yemek yenildiği için iftarda çok yemek yemek gibi bir hata yapılabiliyor ve bütün gün yemek yenmediği için olumsuz olmayacak olarak algılanıyor. İftarda doğru bir şekilde beslenmeniz çok önemlidir bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için. İftarda protein, sebze, vitamin ağırlıklı beslenmeliyiz, çok fazla karbonhidrat, yağlı, tuzlu, bol baharatlı gıdalardan kaçınmalıyız, çok hızlı yemek tüketmek yerine daha yavaş yediğimiz takdirde doyduğumuzu daha kolay fark edip çok fazla gereksiz bir anlık açlıkla fazla yemek yememiş oluruz. İftarda sebze yemekleri, çorba, protein ağırlıklı yemekler idealdir, çok fazla pide, pilav, makarna gibi yiyecekler tüketilmemelidir. İftar ile birlikte yine bol su tüketimine özen gösterilmeli, iftar sonrası birkaç saat aralıklarla vitamin ağırlıklı özellikle c vitamini açısından zengin portakal, mandalina, kivi gibi meyveler tercih edilebilir. Böylelikle gün içinde alamadığımız protein, vitamin ve mineralleri kontrollü bir düzen halinde iftar saati itibari ile vücudu rahatsız edecek yoracak bir zorlama yapmadan bağışıklığımızı güçlü olmasına katkıda bulunmuş oluruz.

Ramazan ayında belirttiğimiz üzere belli bir düzen çerçevesinde bilinçli bir şekilde beslenme ve uyku düzenimize dikkat ederek bağışıklık sistemimizin güçlü olmasını sağlamak hiç de zor olmayacaktır. Siz de ramazan ayında, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek diyet programları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz bizlere 08502223845 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun