Menepoz ve Beslenme ilişkisi

Menepoz kadınların  belli bir yaştan sonra düzenli gerçekleşen adetinin kesilmesi ve yumurtlamanın sona ermesiyle sonuçlanan doğal bir süreçtir.Menepoza giren kadınlar hormonal değişiklikleri yoğun yaşarlar .Menepoz dönemdeki kadınlar sinirlilik, depresyon,anksiyete,uyku bozukluğu şikayetleri çok sıktır.Menepoz döneminde kadinların bu süreci daha rahat atlatabilmeleri adına beslenmelerine çok dikkat etmelilerdir.Menepoz 3 dönemde gerçekleşir;Premenepoz : Düzensiz adet görme ile belirti verir.Yumurta aktivitesi bu dönemde yavaşlar.Menepoz:Son görülen adet kanamasından sonra adetin kesilmesi adet görememe.Post Menepoz : Adetin kesilmesinden yaşlılık sürecine kadar olan 9 yıllık süreyi oluşturur.Menepozda kilo alımı yağlanma ile  ile başgösteren bir süreç başlar.Menepoz döneminde bölgesel yağlanma artar.Karın bel kalça bölgesindeki yağlanmagözle görülür şekilde gelişir.Bunun nedeni menepozla ortaya çıkan insülin direncidir.Menepoz döneminde ; metabolizma hızı yavaşlar ve kilo alımı başlar.Bu süreç içerisinde destek olarak mutlaka ca alımı ve düzenli d vitamini alımı yapılmalıdır.Menepoz sonrası osteoporozun önüne geçmek adına önemlidir.Menepoza bağlı osteoporoz nedeniyle kemik ağrıları,omurga ağrıları sık yaşanır.Ca alımı bu şikayetlerin önüne geçilmesinde önem taşımaktadır.Yürüyüş,yüzme,yoga,pilates gibi aktiviteleri yapabilmek kemik sağlığı açısındanda menepoz şikayetlerinin önüne geçmesinde büyük rol oynayacaktır.

A ,C,B1,B6,B5 gibi antioksidanların takviyesi sağlanmalıdır.Tuz sofra şekeri alımına kısıtlama getirilmelidir.Doymuş yağlardan kaçınılmalı bitkisel yağlar tercih edilmelidir.Yüksek şeker alımı kan şekerini yükselteceği için menepoz şikayetlerinde şiddetlenmeye sebebıyet verir ve baş ağrısı gibi semptomlara neden olmaktadır.

Bu dönemde unlu gıdalar ( şeker,nişasta,pilav,pizza,hamur işleri ) tüketilmemesine özen gösterilmelidir.Kafein,alkol tüketimi azaltılmalıdır.İşlenmis gıdalardan uzak durulmalıdır.Yoğurt,balık,kırmızı et ( yağsız ),tavuk eti,yumurta ,sebze bol miktarda tüketilmesi ve öğünlere eklenmesi gerekmektedir. Bol sıvı su tüketilmelidir.Çiğ gıdalar tercih edilmesi önerilir, böylece bağışıklık artar vücuttan toksinlerin atılması kolaylaşır.Düzenli aktivite egzersiz yapılması önerilir Egzersiz çok önemlidir.Günde bir saat  tempolu yürüyüş bu dönemi rahat atlatabilmek ve fiziksel ruhsal açıdanda dengenin sağlanması adına önem taşımaktadır. Çünkü menepoz dönemi ruhsal acıdanda hassasiyet yaratmaktadır.Bu süreçte kakao içeren bitter çikolata tüketmek insülin direncine  destek olacaktır. Yüzde 70 saflikta kakao içermesi büyük önem taşımaktadır. Palm yağı,glikoz içermemelidir.Günde bir fincan yeşil çay tüketmek güçlü bir antioksidan olması sebebiyle önemle önerilmektedir.Öğünlerimizi küçültmenin yanısıra tabağımızıda küçültmek kilo dengemizi korumamızı sağlar.İnsülin direncine bağlı bölgesel yağlanmamız var ise günde 3 öğün düzenli beslenmelidir.Sabah kuvvetli bir kahvaltı,öğlen daha az ,akşam ise çok az öğün tüketilmelidir.İnsülim direnci kuvvetli ise öğün sayısı günde 2 olarak önerilir.Öğünlere zerdeçal zencefil eklenmesi sağlık açısındanda öğünleri zengin kılar.Menepoz döneminde bitkisel östrojenlerden faydalanmakda bu dönemi rahat geçirmeye fayda sağlayacaktır.Genistein,daidzein bu bu bitkisel östrajenlerin en değerlilerindendir.Fitoöstrojen olarak bilinirler.Bu dönemde sıcak basmaları ve terleme çok olur bu nedenle sıcak basmalarında sarı kantoron ,terlemelerde şerbetçiotunun kullanımının yararlı olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.Agnus Castus olarak adlandırılan diğer bir menepoz takvıyeside mevcuttur.Taze öğütülmüş keten tohumununda omega 3 alfa linoliek acıdan zengın olmasının yanında lignanlardanda cok zengin olduğu için östrojen desteğine harika destek vermektedir.2 çay kaşığı kadar öğünlerde keten tohumunun  kullanılması tüketilmesi menepoz sürecini rahat atlatmak açısından tercih edilmelidir.



İlgili Yazılar

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun