Geniz Eti (Adenoidektomi) nedir ?

Geniz eti (adenoid doku) çocuklarda iki yaşında ortaya çıkar altı yaşında yok olması beklenir.

Geniz eti (adenoid doku) özellikle çocuklarda iki yaşından sonra ortaya çıkıp, altı yaşından sonra giderek küçülmesi ve yok olması beklenen bağışıklık sisteminin özelleşmiş dokularıdır. Bunlar iki yaşından sonra ortaya çıkıp giderek büyüme eğilimi gösterirler. Altı yaşına kadar ise maksimum boyutuna gelirler. Altı yaşından sonra da tamamen yok olmaları beklenir. Nasıl ki önde iki burun deliğimiz var ise burnun sonlandığı arka kısımda da iki adet deliğimiz vardır. Arka taraftaki her iki deliğin açıldığı yere nazofarenks (geniz) denir. Geniz eti genizde, damağımızın üzerinde bulunan bir et parçasıdır.

Geniz etinin klinik anlamda iki önem arz eder.

Geniz Eti (Adenoidektomi) Nedir?

Büyümesi gerekenden çok daha fazla büyüdüğü için solunumla alakalı sıkıntılar yaratır.  Ayrıca burunda da tıkanıklığa yol açar. Buradaki et alınmadığı takdirde çocuklarda bazen de yetişkinlerde olmak üzere;

  • Ağız içi uyuma
  • Horlama
  • Üst Solunum yolu enfeksiyonuna neden olabiliyorlar.

İkinci önemi;

  • Tekrarlayan orta kulak iltihapları
  • Geçmeyen kronik orta kulak iltihaplarına neden olabiliyorlar.

Eğer böyle bir durum tespit edilir ise geniz etini cerrahi yöntem ile almak gerekir. Geniz etinin alınmasının klinik olarak hiçbir zararı yoktur. Altı yaşından sonra tamamen yok olması gereken bir dokudur. Ameliyat 20 dakika sürmektedir. İşlemden sonra beş gün yeme/içme diyeti verilmektedir. Operasyon sonrası günlük yaşantısını engelleyecek herhangi bir etkisi yoktur.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun