Saç Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Saç ekimi hassas davranılması gereken önemli bir işlemdir.
Günümüzde hem erkeklerin hem de kadınların sıkça karşılaştığı kozmetik bir problem olan saç dökülmesine yönelik saç güçlendirme tedavileri geliştirilmiştir. Günlük 50-100 adete kadar saç dökülmesi normal kabul edilse de daha fazla saç kaybı yaşanması halinde uzman hekimlerle danışmanız gerekebilir. Saç dökülmesine karşı tedaviler oldukça fazla olmasına karşın hiçbiri kesin ve kalıcı sonuç veremez. Ancak kesin ve kalıcı bir çözüm olarak saç ekimi, en etkili kellik tedavisi denilebilir. Bu bakımdan saç nakil işlemi; ciddiye alınması gereken bir estetik operasyondur. Bu nedenle nakil öncesi kadar sonrası bakım süreci de önemli rol oynamaktadır.
Saç Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Saç ekimi de diğer tedaviler gibi, öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken kritik bir işlemdir. Bu nedenle saç ekimi kellik için kesin çözüm müdür sorusunun cevabı, kişinin nakil sürecinde yaptıklarına da bağlıdır. Öncelikle saç nakil süreci üç aşamadan meydana gelir. İlk aşama nakil öncesi, ikinci aşama nakil esnası ve son olarak üçüncü aşama nakil sonrasıdır.
Birinci ve İkinci Aşama: Saç Nakli Öncesi ve Nakil Anı
Saç ekimi yapılmadan önce, greftlerin alınacağı donör bölgesinin cilt ve saçların sonra da ekim yapılacak alanın cilt yapısının ekime uygunluğu saç ve cilt özel analiz cihazları değerlendirilir. Saç ekimi öncesi aşamaları özetleme gerekirse;
- Donör alanının değerlendirilmesi: Özel saç analiz cihazı ve uzman hekimin bizzat muayene ile değerlendirmesi,
- Özel saç ölçüm cihazı ile hastanın yüz, kas, cilt anatomisi de dikkate alınarak en estetik ve uygun ön hat çizgisinin belirlenmesi,
- Hastanın kapsamlı kan tahlili yapılarak ekime uygunluğu veya operasyon sırasında, sonrasında yapılacak müdahaleye yönelik hekimin değerlendirmesi.
Saç ekimi operasyonunun öncesinde yapılan işlemleri sıraladık. Şimdi saç ekimi esnasında yapılan, yapılması gereken şeylerden bahsedeceğiz. Saç ekimi ortalama 6-8 saat kadar süren bir işlem olduğu için, nakil anında hem sizin hem de saç ekimi ekibinin oldukça dikkatli olması hayati önem taşır. Saç ekimi lokal anestezi işlemi ile donör alanından FUE tekniği ile tek tek greftlerin alınıp yine lokal anestezi ile ekim alanına greftlerin saç teli olarak tekli, ikili, üçlü diye sınıflandırıp ayırarak homojen şekilde boşluklara nakledilmesi işlemidir. Unutulmaması gereken en önemli şey saç ekiminin böbrek, kalp gibi canlı bir organ nakli olduğu gerçeğidir. Uluslararası yapılan yüzlerce makale ve çalışmada saç ekiminde ekim saçlarının ancak %50-70 oranında tuttuğu göz önüne alınırsa saç ekiminin her aşamasında canlı organ nakli hassasiyetiyle yapılması bu oranı arttıracaktır. Bu nedenle bilimsel anlayışla donör alanından alınan greftlerin 4-5 saat normal soğuk izotonik sıvıda bekletmek yerine böbrek, kalp gibi organların naklinde kullanılan özel organ nakli solüsyonunda bekleterek bu her bir saç köküne tek tek birer organ hassasiyetiyle yaklaşılması gerekir. Bu sayede greftlerin mümkün olduğunca canlı kalmaları hedeflenir.
Üçüncü ve En Önemli Aşama: Saç Ekimi Sonrası
Saç ekim işleminin hemen akabinde saç köklerinin iyi tutunmasını sağlamak amacıyla ozonlu mezoterapi uygulanmalıdır. Nakledilen saç köklerinin canlılığının zayıflamasını engelleyip güçlenmesini, vitaminlerle birlikte saç köklerinin beslenmesini sağlar. Yine sadece estethica hastanelerinde uygulanan operasyon günü ozonlu mezoterapi uygulamasının hemen arkasından donör alanına altın krem uygulaması yapılır. Bu altın krem donör bölgesinin yani saç köklerinin (greftlerin) alındığı bölgenin hızlıca iyileşmesini, enfeksiyon riskinin ortadan kalkmasını, ödemin hızlıca atılmasını, kanamanın durmasını, bölgedeki köklerin beslenmesini sağlar. Böylece donör bölgesi iki üç gün gibi kısa bir sürede toparlanmış iyileşmiş olur. Bunun yanı sıra saç ekimi sonrasında saç bakımına da dikkat edilmesi gereken noktalar yeni saç çıkımın da oldukça desteklediği ve doğru bakım mutlu sonuçların ortaya çıkardığı yıllardır hasta takiplerimizde gözlemlenmektedir. Saç ekim sonrasını en hızlı şekilde iyileşmeyi hedef alarak uymamız gereken bazı önemli kurallarımız vardır;
Saç ekimi sonrası ilk 3 günde doktor tarafından önerilen ve yapılması gereken en önemli unsurlar sırasıyla şöyledir;
- İlaç Prosedürü: Doktorunuz tarafından ekim sonrası verilen özellikle ilk 3 günü ağrısız geçirmek adına ilaçlarınızı özenli ve dikkatli kullanmamız gerekir.
- Yatış Pozisyonu: Saç ekimi sonrasında en çok dikkat edilmesi gereken noktadır. Yapılması gereken dik oturur şekilde gövdenin oynatılmadan, başınızı sağa sola yatırmadan, uzmanlar tarafından verilen özel uyku boyun yastığı ile birlikte yatmaktır. Böylelikle ekim alanı ve arka donör bölgenize, uyku esnasında istem dışı zarar vermemiş olursunuz.
- Duruş Pozisyonu: Mutlak suretle dik konumda olabilmek gerek. Böylelikle ödem oluşumu engellenir.
- Pansuman Zamanı: Ekim sonrası 2. Gün bandajlar açılıp pansuman yapılır. Özel maske sayesinde hızlı yara iyileşmesi sonucunda tertemiz bir görüntüyle sosyal hayatınıza dönebilirsiniz.
- İlk Yıkama: Saç ekimi sonrası 3. gün yıkama günüdür. Yine uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Yıkama sonrasında verilen özel şapkayla birlikte süreç tamamlanır.
Saç Ekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Saç ekiminden sonra ilk 6 ay sadece makas ile tıraş olunmalıdır. Sprey, jöle, briyantin gibi kozmetiklerden kaçınılmalı.
- Saç ekim sonrasında kaşıntı ve sivilcelenme olabileceğinden dolayı doktorunuza bilgi verilerek önerilen kremler kullanılmalı.
- Eskiden kullandığınız paraben içerikli kozmetik şampuanlar değil doktorunuzun önerdiği bitkisel kök hücre şampuanlar kullanılmalıdır.
- Saç gelişiminde önemli rol oynayan PRP tedavisi mutlaka saç ekim sonrası 1. Ayında uygulatılmalı daha sonrasın da en az (4 seans olacak şekilde) yaptırılmalıdır.
- Sıcak havalardan özel şapka ya da kendinize ait rahat yumuşak şapkalar takılarak korunma yapılmalı.
- Saç ekimi sonrası ilk 1 ay hamam sauna, havuz ve denize kesinlikle girilmemeli.
- Ağır spor yapılmamalı.
- Terletecek aktivitelerden mümkün olduğunda uzak durulmalı.