Kimyasal Peeling Nedir? Nasıl Yapılır?
Kimyasal peeling asit bazlı kimyasal maddelerle cildin soyulması işlemidir.
Kimyasal peeling asit bazlı kimyasal maddelerle cildin soyulması işlemidir. Kimyasal peelingde uygulanacak olan asit çeşidi, uygulama derinliği ve seans aralıkları doktorunuzun uygulayacağı tedaviye göre değişkenlik gösterebilir. Sayıları çok olmakla birlikte en sık kullanılan kimyasal peeling ajanları glikolik asit, alfa hidroksi asitler (AHA), triklosetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır. Cildin soyulması ile alttan gelen yeni cildin daha parlak, genç ve canlı görünmesi hedeflenmektedir. Soyulma sonrası yeni cildinizin daha yumuşak, pürüzsüz ve homojen bir renk dengesi olur. Kimyasal peeling, akne tedavisinde, cilt lekelerinin giderilmesinde ve cilt tonu eşitlenmesinde, akne scarlarının azaltılmasında ve ince kırışıklıkların giderilmesinde sıkça uygulanan bir yöntemdir.
Kimyasal Peeling Nasıl Uygulanır?
- Cilt temizlenir ve yağlardan arındırılır.
- Tercih edilen kimyasal solüsyon cilde ince bir tabaka halinde sürülür ve 5-15 dk arasında bekletilir. Bu esnada ciltte hafif yanma ve batma hissi oluşabilir.
- Uygulanan asit cilt yüzeyinden nötralize edilerek temizlenir.
- Genellikle 2-4 hafta arayla 3-8 seans arasında uygulama yapılır.
Uygulama Sonrası
- Çoğunlukla tedaviden 24-48 saat sonrasında cildiniz soyulmaya başlar ve 7 ile 10 gün içerisinde yenilenme sürecinin başlaması beklenir. Uygulama sonrası ciltte 1-2 hafta kızarıklık, hassasiyet, kuruluk ve pul pul dökülmeler beklenen bir durumdur. Tedavi sonrası oluşan kabuklar soyulmamalı ve işlem yapılan bölge kesinlikle kaşınmamalıdır.
- Cilde kontrollü bir şekilde hasar verildiğinden güneşin zararlı etkilerine maruz kalmamak ve hassas deriyi korumak için muhakkak güneş koruyucu kremler ve nemlendiriciler kullanılmalıdır. Aksi halde pigmentasyon bozukluğu gözlenebilir.
- Derin peeling uygulamalarında ise deride gerginlik ve ödem oluşmasının haricinde kahverengi bir tabaka oluştuğu da görülebilmektedir. Oluşan bu tabaka 7-10 günde içinde soyulup kaybolmaktadır.
Kimyasal Peeling Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Bu tedavi yöntemi ergenlik döneminden itibaren ihtiyaç duyan her yaş grubuna uygulanabilir. Ancak kimyasal peeling işlemi bazı kişilere uygulanamaz. Hamileler ve emziren anneler, daha önce kimyasal soyulma tedavisi uygulanan ancak sonuç alınamayan kişiler, güneşe alerjik reaksiyon gösterenler, diyabet ve cilt kanseri hastaları ve Roaccutane tedavisi görenler bu grubun içinde yer almaktadır. Kimyasal peeling ayrıca açık yara, uçuk, siğil, egzema olan bölgelere de uygulanmamaktadır.
Kimyasal peeling uygulaması klinik şartlar altında kesinlikle doktor kontrolünde yapılması gereken bir tedavidir. Siz de bu uygulama hakkında doktorlarımız ile görüşüp daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıklı günler dileğiyle...