Dekolte Estetiği Nedir?

Dekolte estetiği dekolte bölgesinin dolgunluğunu azaltması amaçla yapılan estetik operasyondur.

Meme estetiğinde en önemli amaçlardan birisi simetrik ve iyi bir dekolte görünümü elde etmektir. Dekolte bölgesi memenin sütyen tarafından kapatılmayan üst kısmını içermektedir. Bu bölgenin özelliklerini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Sarkık veya küçük memesi olan hastalar dekolte bölgesinin dolmasını, büyük memeleri olan hastalar ise dekolte bölgesinin dolgunluğunun azaltımasını istemektedirler. Meme küçültme hastalarında dekolte görünümü konusunda herhangi bir problem genellikle bulunmamaktır.

Genellikle doğum sonrası memelerde sarkıklık ve hacim kaybının oluşması sonrasında dekolte bölgesi de boşalır. Meme dokusu aşağı doğru yerleşir ve meme üst kısmında sanki hiç meme dokusu yokmuş gibi görünmeye başlar. Bu hastalar destekli sütyen giydikleri takdirde memelerinin görünümünden memnun olmaktadırlar. Bu durumda sadece meme dikleştirme ameliyatı yapıldığı takdirde dekolte bölgesinin yeterince dolabileceği yanılgısı oluşabilmektedir.

Meme dokusu olmayan memeleri küçük olan hastalarda ise hem dekolte bölgesinde hem de memenin bütün olarak hacminde yetersizlik mevcuttur. Bu hastalar push up sütyen giyseler bile dekolte bölgesini dolduramamaktadırlar. Bu hastalar genellikle kendi bedenlerinden daha büyük sütyen giyerek memelerinin kıyafet içinde olduğundan daha büyük görünmesini sağlarlar.

Dekolte bölgesinin dolgunluğunun sağlanmasında tek çözüm o bölgeye kalıcı bir hacim yerleştirmektir. Büyük memeleri olan hastalarda da memelerin ağırlığı ile dekolte bölgesi bir miktar boşalmış gibi görünebilmektedir. Bu hastalarda memenin küçültülmesi memenin yerçekimi ile aşağı inmesini engeller ve meme dokusu göğüs duvarında bir miktar yükselebilir. Memesi küçük veya sarkık ve içi boşalmış olan hastalarda böyle bir durum söz konusu değildir.

Dekolte bölgesinin üst sınırı memenin doğal sınırları içerisindedir. Memenin nasıl bir meme altı kıvrımı varsa, aynı şekilde bir üst sınırı da vardır. Memeler yukarı doğru itildiklerinde göğüs duvarına bağlı oldukları yer memenin üst kıvrımıdır. Bu bölge dekolte bölgesinin üst sınırını oluşturur. Push up sütyen giyilse bile memenin dekolte bölgesinin maksimum üst seviyesi bu sınır hizasında olmalıdır. Bazı hastalarda bu seviye yukarda bazı hastalarda da aşağıdadır. Genellikle uzun boylu ve uzun gövdeleri hastalarda dekolte ve memenin başlangıç yeri daha aşağıda, kısa boylu kadınlarda ise daha yukardadır. Bu sebeple kısa boylu kadınlara çok büyük meme implantlarının yerleştirilmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde meme üst sınırı doğal olmayacak şekilde yükselmiş olur.

Dekolte Bölgesi Nasıl Doldurulur?

Dekolte bölgesinin doldurulmasında ilk tercih silikon meme implantlarıdır. İmplant tercih edilirken memenin doğal sınırları ve meme taban çapına uygun boyutlar tercih edilmelidir. Bir şişeye su doldurulduğunda önce şişenin tabanı sonra üst kısmı dolmaktadır. Aynı durum dekolte dolgunluğu için de geçerlidir. Ne kadar büyük meme implantı vücuda yerleştirilirse dekolte bölgesi de o kadar çok dolacaktır. İmplantların kas altı ve kas üzeri yerleştirilmesi de dekolte dolgunluğunu etkilemektedir. Kas arkasına yerleştirilen implantlarda göğüs kası de implantın üzerini örttüğü için dekolte dolgunluğu da kas üzeri yerleştirilen implantlara göre fazla olmaktadır. Fakat her hastada bu durum istenmeyebilir. Daha doğal sonuçlar isteyen hastalarda kas üzeri implantlar daha doğal bir görünüm sağlayabilmektedirler. Yerleştirilen implantların şekilleri de dekolte bölgesinin dolgunluğunu etkilemektedirler. Hem damla hem de yuvarlak implantlar memeyi büyüttükleri gibi dekolte bölgesini de doldururlar. Damla şekilli implantların görünümleri normal meme silüetini taklit ederler. Yuvarlak şekilli implantların yandan görünümleri ise kubbe şekillidir. Benzer hacimli yuvarlak implantlar daha dolgun bir dekolte görünümü sağlarlarken damla şekilli meme implantları daha doğal bir meme silüeti oluştururlar. Özellikle ince yapılı ve hiç meme dokusu olmayan kadınlarda damla şekilli meme implantları daha doğal sonuçlar verirler.

Memelerinde sarkıklık olan kadınlarda silikon implant ve dikleştirme birlikte yapılmış olsa bile dekolte dolgunluğu memesi küçük ve derisi sıkı olan kadınlar kadar dolgun olmamaktadır. Bunun sebebi memenin sarkmasına sebep olan meme derisinin ameliyat sonrasında da bir miktar gevşeyerek silikon implantı yeterince yukarda tutamamasıdır. Daha fazla dekolte dolgunluğu amacıyla daha büyük implant yerleştirilmesi de memenin ağırlığını arttırarak tekrar sarkmalara sebep olabilir. Bu hastalarda damla şeklinde doğal meme profili ve dekolte görünümü sağlamak amaçlanmalı aşırı büyük implantların yerleştirilmesinden kaçınılmalıdır.

Yağ Enjeksiyonu İle Dekolte Bölgesi Doldurma

Dekolte bölgesinin doldurulmasında diğer bir yöntem de yağ enjeksiyonlarıdır. Yeterince meme dokusu olan hastalarda eğer silikon meme implantı da tercih edilmeyecekse meme dikleştirme ve yağ enjeksiyonları birlikte yapılabilmektedir. Silikon meme implantları kadar olmasa da bu yöntemle de dekolte bölgesinin bir miktar doldurulması sağlanabilir.

Göğüs büyütme, göğüs küçültme ve göğüs dikleştirme operasyonları hakkında detaylı bilgi ve randevu için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun