Diş Ağrısı Nedenleri
Diş ağrısı, gündelik yaşantımızı bazı sorunlara yol açabilen ağrılardır.
Diş ağrısının sebebi birçok nedene dayanabilir. Hafif şiddetli ağrılar evde kontrol altına alınabiliyor olsa dahi kişinin en kısa sürede diş hekimine başvurmasında yarar vardır çünkü ağrı buz dağının görülen kısmı olabilir ve daha şiddetli ağrılar veya sorunlara yol açacak olabilir.
Dişlerimiz tabaka katmanları ile kaplıdır. Bu tabakalardan en bilinir olanı mine tabakasıdır ve hastaların çoğunluğu dişlerinde meydana gelen hassasiyet, ağrı vb. gibi konularda genel olarak mine tabakasındaki sorundan meydana geldiğini düşünmektedir. Diş beyazlatma tedavisi yazımızda anlattığımız ‘pulpa’ olarak isimlendirilen tabaka diş ağrıları konusunda da çok önemli bir yere sahiptir. Pulpa yumuşak bir yapıya sahip olup içerisinde kan damarları, dokular ve sinirlerin fazlasıyla bulunduğu bir yapıdır. Bu yüzden vücudumuzdaki en hassas sinirlerin bulunduğu yapı diyebiliriz. Dolayısı ile bu sinirler herhangi bir tahriş olma durumunda ya da bakteri kaynaklı enfekte olma durumunda ciddi anlamda şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.
Peki Hassasiyet Diş Ağrısı Değil Midir?
Diş ağrısı konusunda en çok karşılaşılan diğer durumları arasında tabii ki diş minesinin aşınması kaynaklı oluşan sıcak veya soğuk yiyecek – içecek hassasiyeti de hastaların diş ağrısı şikayeti yaşamalarının yadsınamaz bir gerçeğidir. Buna ek olarak diş etlerinin iltihaplanması, dişlerimize aldığımız darbeler sonucu dişin kırılması veya dişlerimizin içindeki sinirlerin zarar görmesi kaynaklı ağrılar, bazı 20 yaş dişlerin çenemizdeki konumlanmasından kaynaklı olarak rahat çıkamaması veya kemik içinde kalması gibi ciddi ağrı sebebi oluşturacak bir durum iken son olarak en popüler ağrı olarak bilinen diş çürükleridir.
Diş Ağrısı Nasıl Giderilir?
Diş ağrısı, genellikle her bireyin hayatı boyunca bir veya birden fazla kez yaşadığı bireyin konforunu ve gündelik yaşamını son derece etkilediği ciddi bir problemdir. Her diş probleminde olduğu gibi diş ağrısının tedavisinde de profesyonel bir yardım almaktır. Diş hekiminin yapacağı muayenede hissedilen ağrının kaynağını saptayarak tedavi sürecini başlatması gerekmektedir.
Bu ağrılar öncelikle hafif şiddetli veya çok nadir zamanlarda hissediliyor olabilmekte ancak bu buz dağının görünen kısmı olabilir ve birey çok daha ciddi bir problemin eşiğinde olabilir. Bu sebep ile ilk olarak problemin yani ağrının sebebinin tespiti bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Basit şiddette ve sıklıktaki ağrıların önemsenmeyip artık ağrılar dayanılmaz hale gelindiğinde diş hekimlerine başvurmak da çoğu zaman bilinçsiz ağrı kesici veya antibiyotik kullanımına neden olmaktadır. Bilinçsiz ilaç kullanımı haricinde ağrının hissedildiği bölgeye alkol, aspirin vb. içerikteki ürünleri ağrı geçene kadar kullanmakta hem zaman kaybı hem de ağrı bölgesi ve çevresindeki dokularda hasar oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden tüm ağrı, hassasiyet kısacası konforumuzu bozan her durumda bir diş hekimine başvurmamız gerekmektedir.