Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş ağrısı, genellikle diş çürüklerine bağlı olarak gelişen bir durumdur. Uzun süre geçmeyen ya da çok şiddetli ağrıların sebebi ise yine diş çürümesine bağlı gelişen iltihaplardır.

Diş Ağrısı Nedeni Nedir?

Diş ağrılarının birden fazla yaygın nedeni bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinenleri arasında bir veya daha fazla dişin çürümesi, yirmilik dişlere bağlı gelişen sorunlar, diş eti hastalıkları, özellikle uykuda dişleri sıkmak ve gıcırdatmak, dişleri gereğinden çok daha sert fırçalamak, sinüzit ve çeşitli enfeksiyonlar yer alır. Bu nedenler dışında yine sık karşılaşılabilen diğer nedenler ise aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  • Yapılan bazı diş dolgularının diş etini ya da diş kökünü baskılaması
  • Dişin ve diş kökünde kırılmalar olması
  • Enfeksiyona bağlı olarak çıkan diş apseleri
  • Dişlerin arasında sıkışıp kalan gıda parçaları
  • Diş eti çekilmesi
  • İçecekleri çok soğuk ya da çok sıcak tüketmek

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrıları kendisini özellikle sıcak ya da soğuk bir içecek tüketildiğinde zonklama, kamaşma gibi yaygın belirtiler ile gösterir. Bunun dışındaki belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

  1. Bir veya daha fazla dişte birden hassasiyet oluşumu
  2. Diş etlerinin şişmesi
  3. Bir gıda tüketirken ağrı yaşama
  4. Diş fırçalanmasına rağmen kolay kolay geçmeyen ağız kokusu
  5. Dişlerin çevresinde ya da diş etlerinde oluşan ve dışarıdan da belli olan şişme
  6. Kulakların ağrıması
  7. Ateş

Diş Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Diş ağrılarının sebepleri genel olarak bellidir ancak, bazen sinüzit gibi rahatsızlıklar diş ağrısının arkasında yatan asıl sebeptir. Bu yüzden özellikle birkaç saat boyunca geçmeyen diş ağrılarında bir diş hekimine görünmenizde fayda vardır. Diş hekimine gittiğiniz zaman, size ağrının sebebini kesin olarak bulmak ve buna yönelik bir tedavi programı hazırlamak için aşağıdaki gibi sorular yöneltilebilir:

  • Diş ağrınız ne zamandır sürüyor?
  • Ağrınız tam olarak nerede?
  • Ağrınız ne kadar şiddetli?
  • Hissettiğiniz ağrı zonkluyor mu yoksa keskin mi?
  • Ağrıyı tetikleyen bir şey mi var yoksa durup dururken mi başlıyor?
  • Dişleriniz sıcak ya da soğuk içeceklere karşı duyarlı mı?
  • Diş ağrınız sizi uykunuzdan uyandırıyor mu?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplara göre diş hekiminiz öncelikle dişlerinizin röntgenini çekecektir. Sonrasında röntgene göre dişlerinizdeki problemleri belirleyip tedavinize başlanacaktır.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrılarına profesyonel bir tedavi ve ağrı kesiciler haricinde, aşağıdaki gibi doğal maddeler ve uygulamalar da iyi gelebilir;

  • Bol tuzlu bir su ile gargara yapmak
  • Hangi dişiniz ağrıyorsa ona karanfil yağı, sarımsak ezmesi ya da vanilya özü sürmek
  • Ağrıyan dişin olduğu bölgeye buz uygulamak
  • Diş ipi yardımıyla dişlerin arasında kalan kalıntıları temizlemek
  • Bitki çayı tüketmek ya da çay poşetini dişe uygulamak
  • Yastık yardımıyla başı gövdeden daha yüksekte tutmak

Bu yöntemlerin hepsi ağrıların hafiflemesine ve geçmesine sebep olabilir ancak, hiçbir tanesi kalıcı bir çözüm sunmaz.

Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?

Diş ağrısını önlemenin en basit yolu ağız hijyenine dikkat etmek ve düzenli olarak bir diş hekimine görünmektir. Bunun dışında diş ağrılarını; flüorür içeren bir diş macunu ile dişleri günde 2 defa en az 2 dakika boyunca fırçalamak, diş fırçalarını 3-4 ay gibi aralıklarla değiştirmek, her gün diş ipi kullanmak, gargara yapmak, sigara içmekten kaçınmak, şekerli yiyeceklerin ve içeceklerin tüketimini azaltmak olabilir.

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısı şikâyeti ile bir diş hekimine başvurduğunuzda öncelikli olarak ağrı hikayeniz dinlenir ve ardından çene röntgeniniz çekilir. Ağrının asıl nedeni çene röntgeninden bulunarak tedaviye başlanır. Eğer ağrıya bir iltihap neden oluyorsa bunu kurutmak için hemen antibiyotik tedavisi uygulanır. İltihap tamamen kurutulduktan sonra ise eğer dişin sağlam kalan tarafları varsa kanal tedavisi ya da dolgu işlemleri uygulanabilir. Kurtarılamayacak olması halinde ise diş çekilir ancak, tüm diş hekimlerinin önceliği dişi çekmek yerine kurtarmaya çalışmaktır.

Diş Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Makalemizin bu kısmına kadar diş ağrısı hakkındaki genel başlıkları bir araya getirmeye çalıştık. Makalemizin kalanında ise uzman diş hekimlerimiz sizden sıkça gelen soruları yanıtlamaya çalışacak.

Geceleri Ağrıyan Dişe Ne İyi Gelir?

Uyumadan hemen önce tuzlu su ile yapılan gargara, buz torbası yanağın altındayken uyumak, yastığı yükseltmek ve doktor tavsiyesi ile uyumadan önce bir ağrı kesici almak gece ağrıyan dişe iyi gelebilir.

Diş Fırçası Diş Ağrısına Neden Olur Mu?

Diş fırçasını çok sert ya da çok yumuşak kullanmak, gereğinden fazla diş fırçalamak, çok sert bir şekilde diş fırçalamak ve fazla diş macunu kullanımına bağlı olarak diş etleri ve dişler zarar görebilir; bu şekilde de diş ağrıları ortaya çıkabilir.

Alkol Diş Ağrısına İyi Gelir Mi?

Alkol ya da kolonya gibi içinde alkol bulunduran maddeler, dişe koyulduğu veya içildiği zaman hem vücuda hem de diş ve diş etlerine çok büyük zararlar verebilir. Lütfen bunun gibi kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmeyin ve sağlığınıza zarar vermeyin.

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20’lik diş ağrısında da normal dişlerde olduğu gibi tuzlu su ile gargara yapmak, buz uygulaması yapmak, sigara içmekten uzak durmak, sıcak ve soğuk içecekler tüketmemek gibi basit uygulamalar faydalı olabilir. Ancak, kesin çözümü genellikle bu dişlerin alınmasıdır.

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde diş ağrısı görüldüğünde diş etlerine soğuk ve hijyenik olduğundan emin olduğunuz bir bez ile hafif hafif bastırarak rahatlatabilirsiniz. Bunun dışında bebekler için özel üretilen ağrı kesici jellerden de faydalanabilirsiniz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun