C Vitamini Takviyesi Neden Önemlidir?
Kışın gelmesiyle damardan C vitamini takviyesi önemi daha çok anlaşıldı.
Günlük hayatta sıkça söz edilen vitaminlerden biridir C vitamini. Asıl adı Askorbik Asit olan C vitamininin , en çok narenciyelerde bulunduğunu düşünsek de birçok sebze ve besinlerde de bulunur. Bilinen en yaygın özelliği antioksidan ve antiseptik olan bu vitamin bazı insanlarda eksiktir, vücutlarında üretemezler, ve dışarıdan almak zorunda kalırlar. Binlerce molekülden oluşan C vitamini eksikliğinde çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Doğrudan bağışıklık sistemine destek verdiği için vücutta az bulunduğunda ,özellikle yorgunluk ve çabuk hastalanma gibi belirtiler baş gösterir. Bununla birlikte saç, cilt ve diş eti rahatsızlıkları, kemik ve kas ağrıları ve özellikle de yaraların yavaş iyileşmesi gözlemlenebilir. Canlıların hücre akışları için gerekli olan Askorbik Asite günlük ortalama ihtiyacımız; çocuklarda 35 ile 90 mg, yetişkinlerde ise 100 mg’ın üstündedir. Bilinen diğer en önemli fonksiyonları ise kan damarları, kemikler ve kıkırdaklar için hücrelere sağlamlık veren kolajen oluşumuna katkı sağlaması, demir emilimini arttırması, üst solunum yolları hastalıklarında semptomları azaltması, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kanserli hücrelere karşı savaş açması, şeker hastalığı tedavisine destek sağlaması, saç – cilt – diş hastalıklarını önlemesi, sinir sistemi hücrelerini dengede tutması, kan basıncını düşürmesi, enerji oluşumuna katkıda bulunarak yorgunluk ve bitkinliği ortadan kaldırılmasıdır.
Yüksek Doz C Vitamini Zararlı mıdır?
Bu soruya kısaca yanıt vermek gerekirse; hayır değildir. C vitamini vücutta depolanmadığından ve uzman hekimler tarafından kontrollü şekilde uygulandığı için damardan yüksek doz C vitamini uygulamak zararlı değildir. Aksine yararları son dönemde çok tartışılan bir hal almıştır. Bunun nedeni ise kanser gibi ölümcül hastalıklardan kurtulmak için bir umut ışığı olmasıdır. Bu sebepler de göz önünde bulundurulduğunda vücutta C vitamini eksikliği, istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. C vitaminin vücutta eksikliğine neden olan başlıca etmenler ise; sigara ve alkol alışkanlığı, bazı akıl hastalıkları ve yetersiz beslenmedir. Doğada çok yaygın şekilde bulunan C vitaminin en zengin kaynakları bilindiği gibi turunçgiller, meyveler ve sebzelerdir. İlk akla gelenlerini sıralarsak, portakal, limon, mandalina, biber, soğan, karnabahar, maydanoz, fasulye, ıspanak, brokoli, bezelye, kara lahana, turp listenin başlarında yer alır. Tabi bununla beraber tükettiğimiz besinlerdeki C vitamini değerlerini de göz önünde bulundurmalıyız. Uzmanlar 2 bardak portakal suyunun günlük C vitamini gereksinimimizi karşıladığını, buna eşdeğer olarak orta boy bir kivinin, 5 adet kırmızı biberin yada 3 adet orta boy domatesin de günlük ihtiyacımızı karşılamaya eş değerde olduğunu belirtiyor. Bu besinleri tükettiğimizde hem C vitamini hem de potasyum, fosfor, demir, B vitamini magnezyum gibi diğer ihtiyaçlarımızı da karşılayabiliriz.
Damardan C Vitamini Faydaları Nelerdir?
Son yıllarda bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda yüksek doz C vitamini uygulamasının kanser hastalarının yaşam kalitelerinin ve sürelerinin arttırılmasında oldukça fazla rol oynadığı, aynı zamanda da bağışıklık sistemini doğrudan etkileyen rahatsızlıklarda da bu uygulamaya başvurulduğunda olumlu sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. Bunun nedeni C vitamininin kanda yükselmesi sonrası hücre dışı sıvıda da yükselmeye başlaması ve hidrojen peroksit düzeylerini artırarak; serbest oksijen radikallerinin oluşumunu sağlayan kanser hücrelerini öldürmesi, normal hücrelere zarar vermemesidir. Bu bağlamda; kanser hücrelerine serbest oksijen radikalleri daha hızlı ve daha fazla zarar vererek, hastalığa yakalanan kişinin yaşam süresini arttırır. Ayrıca, C vitamini veya askorbat, enfeksiyon gibi durumda bozulan bağışıklık sistemi hücrelerini uyarmaktadır. Sonuç olarak yüksek doz C vitamini takviyesi olabildiğince uzun süreli uygulandığında, tedaviye duyarlı ve dirençli kanser hastalarının ilaç tedavilerinin yanında oldukça iyi bir alternatif oluşturuyor.
Damar Yoluyla C Vitamini Tedavisi
Söz konusu olan orta ve yüksek doz C vitamini uygulamaları doğrudan toplar damar içine enjekte edilmesi oral yolla verilen askorbatın aksine çok daha yararlıdır. Kanda ulaşılabilen maksimum C vitamini düzeyinin, uygulama yoluna göre değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. C vitamini, ağız yoluyla alındığında kandaki düzeyi kontrol edilmektedir, fakat damar yoluyla uygulandığında kanda daha yüksek seviyelere ulaşılabilmektedir. Bu yüzden bazı çalışmalarda; damar yoluyla elde edilecek daha yüksek C vitamini seviyelerinin, ağız yoluyla sağlanamayan etkiyi oluşturabileceği ve kanser hücrelerini öldürebileceği iddia edilmiştir. Burada belirtilen Yüksek doz günlük 7 – 10 gr ve üzeridir. Yüksek Doz C Vitamini Takviyesi ve bu takviyenin nasıl kullanılması gerektiğini kanıtlayan klinik araştırmalarda, mevcut oral yolla alınan ve suda eriyen 500 mg ve üstü C vitamininin ciddi miktarda paraben içerdiği, özellikle onkoloji rahatsızlığı olan hastalara 50 gr ‘ın üzerinde yüklemeler yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda , hastalara ciddi miktarlarda paraben yani kansorejen madde verilmesi söz konusu olacağından; koruyucu içermeyen 25 ve 15 gr’lık formüller üretilmiştir. Amerikan Kanser Araştırma enstitüsü tarafından yapılan araştırmalarda ortalama 1.5/kg doz yani 70 kg. ağırlığındaki bir kişi 105 gram C vitamini güvenilir doz olarak saptanırken, böbrekleri iyi çalışan kişilerde yüksek doz C vitamini yüklemesi yapılabileceğini ve bu uygulamayı bilen tecrübeli hekimler tarafından yapılması gerektiğini vurgulanmaktadır.