Görünmez Diş Teli Nedir?

Görünmeyen diş teli olarak bilinen lingual ortodonti tedavisidir.

Diş dizilimlerinde oluşan düzensizliklerin ya da çeneleri ilgilendiren konum bozukluklarının tedavisi olan ortodonti tedavi uygulamaları toplumda diş teli olarak tanımlanmaktadır. Bu yazımızda diş teli çeşitleri ve özellikle görünmez diş teli ile yapılan tedaviler hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Şimdiden keyifli okumalar!

Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Aslında ortodonti tedavi amacı ile kullanılan çeşitli diş telleri vardır ve bu diş telleri farklı şekillerde dizayn edilen ortodonti aygıtlar içerisinde yer alır. Diş telleri içeren ortodonti aygıtlar genel olarak haraketli ve sabit aygıtlar olmak üzere iki ana grubu oluşturmaktadır. Sabit aygıtlarda diş telleri, dişler üzerine yapıştırılan ve braket adı verilen minik parçacıklar üzerinde yer alırlar. Bu diş telleri genellikle çeşitli metal alaşımlarından oluşur. Hareketli aygıtlarda kullanılan diş telleri ise çoğunlukla paslanmaz. Bu diş telleri hareketli aygıtın dişler üzerinde tutunmasını ve veya dişleri dişlerin ideal konumlarına doğru hareket ettirebilmesini sağlar.

Diş Teli Nasıl Takılır?

Ortodonti tedavisi hakkında ortodontist karar verirken hastanın yaşı, ortodonti sorunun türü, şiddeti, diş ve diş eti sağlını dikkate alır. Hareketli aygıtlar veya hareketli diş telleri hasta tarafından çıkarılıp takılabilir. Erken yaşlarda bazı Ortodontik sorunların oluşmasının önlenmesi ya da basit hareketlerin gerçekleştirilmesi amacı ile kullanılırlar. Bazı durumlarda sabit diş tellerine geçmeden önce hazırlık amacı ile kullanılırlar. Sabit diş teli uygulamasında dişler üzerine metal veya porselen (şeffaf) braketler yerleştirilir. Bu braketler üzerinden geçen diş telleri dişler üzerine biyolojik düzeyde kuvvetler uygular. Bu şekilde zaman içerisinde dişlerdeki konum bozuklukları düzeltilir. Porselen braket ve diş telleri metal braket ve diş tellerine göre daha estetik bir görünüm sağlar. Erişkin hastalar genel olarak porselen braket ve diş tellerini tercih ederler. Erişkin hastalar tarafından tercih edilen bir diğer sabit diş teli tedavisi braket ve diş tellerinin dişlerin lingual yüzeylerine yerleştirildiği lingual ortodonti tedavi yöntemleridir. Alt ön dişlerin arka yüzeyleri üzerine yapılan ve başkaları tarafından fark edilmeyen bu sabit diş teli çeşitleri, hastanın dilini rahatsız etmez, konuşmasını engellemez. Yapılan tedavinin türüne bağlı olarak ağızda ortalama 4-5 yıl bırakılmaktadır.

Hareketli diş tellerinin ağıza uygulanışı son derece kolaydır. Hastaya hekim tarafından takılıp çıkarılması gerektiği, diş telinin kullanım süresi ve temizliği hakkında detaylı bilgi verilir. Sabit diş tellerinin ağıza uygulanması için ortalama 30-45 dakikalık bir uygulama süreci gereklidir. Dişler üzerine yapıştırma işlemi yapıldığından, özellikle ağızın kurutulması ve çalışma sırasında braketler ve diş tellerinin tükürük ile temasının engellenmesi çok önemlidir. Ortodontist; özel yapıştırıcılar kullanarak braketleri yapıştırdıktan sonra diş tellerini uygular.

Görünmez Diş Teli Randevusu Oluşturun

Diş telli kontrolleri 4-5 hafta aralıklarla gerçekleştirilir. Ortodontist kontroller sırasında uygulanmış olan diş telleri çıkarır, kontrolünü yapar. Gerekli görürse farklı bir diş teli uygular. Rutin kontroller dışında hasta diş telinin batması devam etmesi gibi durumlarda da ortodontiste başvurmalıdır. Acil durumlarda kullanılabilen ve diş mumu olarak tanımlanan malzemeler ortodontist tarafından hastalara verilir. Diş mumları diş telleri üzerini kapatarak yanak, dil gibi yumuşak dokulara batmalarını engeller. Ortodonti tedavisi sırasında uygulanan yöntemlere bağlı olarak geniş bir yelpaze oluşturan diş teli uygulaması söz konusudur. Ortodonti sorunun şiddeti, uygulanacak diş telinin türü nedeni ile diş teli fiyatları oldukça çeşitlilik göstermektedir.

Siz de diş teli uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak, diş hekimlerine direkt danışmak için numaranızı bırakın, sizi arayalım. Dilerseniz whatsapp hattımızdan da bize ulaşabilir, mesajlaşarak sorularınızın cevabını öğrenebilirsiniz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun