Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Aralıklı oruç diyeti yöntemlerini, bilmeniz gerekenleri yazımızda bulun!

Bireyler kilo verebilmenin birçok yolunu deniyor. Diyetler de bunların en çok tercih edilenleri arasında yer alıyor. Son dönemin en sık bahsedilen diyeti aralıklı oruç yani intermittent fasting hakkında diyetisyenimiz ile yaptığımız konuşmayı yazıya dökmek, sizler için derlediğimiz bilgileri aktarmak istiyoruz. Bu yöntem sağlıklı mıdır ya da neden bu kadar çekici geliyor herkese, işte bu sorulara cevap aramak için çıktığımız bu yolculukta bize eşlik etmek için bu yazıyı okuyabilir, dilerseniz arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Uluslararası Gıda Enformasyonu Konseyi yaptığı açıklamayla Aralıklı Oruç Diyeti’nin en popüler diyet olduğunu açıkladı. Öncelikle bu diyette iki ayrı disiplin var. Bunlardan ilki 5-2 yeme düzeni, diğeri ise 16-8 yeme düzeni olarak bilinen düzenler. Birçok ünlü ve ilham veren isim son yıllarda günde bir öğün yemek yediğini açıklamaya başladı. Bunlardan en dikkat çekeni ise Twitter CEO’su Jack Dorsey’in yaptığı açıklamaydı. Dorsey artık günde tek öğün yemeye başladığını duyurdu ve daha sağlıklı hissettiğini de ekledi. Uzmanlar bu düzenin sağlıklı olmadığını savunarak Dorsey’ye karşı çıksalar da sanıyoruz ünlü isim aralıklı oruç 16-8 diyetini uyguluyordu.

Aralıklı Oruç Çeşitleri:

  • 16-8 diyetinde günün 16 saati hiçbir şey yemeden durmak, oruç tutmak gerekiyor. Günün yemek yenilen saatleri ise genelde kişiler tarafından öğlen 12 ile akşam 20 arası olarak belirleniyor.
  • 5-2 diyetinde ise haftanın iki günü (aralarında en az bir gün olması gerekir) kişiler almaları gereken kalorinin sadece yüzde 25 kadarını alıyor.
  • Aralıklı orucun diğer türü ise 24 saat oruç tutmak üzerine kurulu. Bireyler bu disiplinde haftada bir kere ve her hafta aynı gün 24 saat boyunca oruç tutuyor.

Aralıklı oruç diyetini deneyen kişiler genellikle bu yöntemin kilo vermelerinde yardımcı olduğunu savunuyorlar. Bunun temelinde yatan sebep kalori miktarını düşürmek ve tabii ki disipline girmek. Alınan kalori miktarını düşürmek ve bunu bir düzende devam ettirmek kilo vermeye yardımcı oluyor. Ayrıca aralıklı oruç diyetinin bir diğer etkisi de kişilerin bir düzene bağlı kalmaları ve bu düzenin getirdiği disipline girmiş hissi. Bu his kişileri daha iyi hissettiriyor.

Oruç Kültürünün İnsanlık Tarihindeki Yeri:

İnsanlar bir şekilde tarih boyunca oruç tutmuştur. Gerek dini zorunluluklar gerekse de yaşam tarzının getirdiği alışkanlıklar insanları oruç tutmaya yöneltmiştir. Çok eski zamanlarda gıdaya ulaşımı kısıtlı olan insanlar zorunlu oruçlar tutmak zorunda kalmıştır. Örnek vermek gerekirse eskiden avcılar sadece avda başarılı olabildikleri zamanlarda yemek yiyebilirmiş. Günümüzde ise besinlere ulaşmanın kolaylığı, hareket etme ihtiyacının azalması oruç tutmak ya da aç kalma disiplininden insanları uzaklaştırmıştır. Bu gibi gelişmeler nedeniyle obezite problemi ortaya çıkmıştır.

Aralıklı Oruç Diyet Programları ve Disipline Girerek Hayatınızı Değiştirmek

Diyet programları sadece diyet programları değildir. Yani sadece zayıflamak amacına hizmet etmezler. İnsanlar zayıflamayı isterler ama bunu belirli bir kurallar çerçevesinde onlara dayatmak zorundasınız. Kişilerin çoğu diyet programlarına uymazlar ve bahaneler üretebilirler. Bu nedenle diyetisyenimize göre inşaları disipline sokmak, kilo vermenin ilk adımı. Kendisi de aralıklı oruç diyetini uygulayan diyetisyenimiz şöyle söylüyor; hızlı ve basit bir diyet yöntemi arıyorsanız, mutlaka aralıklı oruç diyetini denemelisiniz. Bunu yaparken de bir diyetisyen kontrolünde olmanız gerekir. Kan değerleriniz ve diğer kontrollerinizi yaptırmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca diyetisyen kontrolünde yapılan diyetler sizin disipline girmenize yardımcı olacaktır.

Aralıklı Oruç Diyetinde Kalori Miktarına Dikkat

Genel olarak bakıldığında bu diyet türü bir disipline girme şekli. Haliyle oruç süresinde vücudunuza almadığınız kalori miktarını oruç biter bitmez vücudunuza alırsanız eğer bir fayda sağlayamazsınız kendiniz için. Burada oruç tutmanın asıl amacı vücudunuza aynı kaloriyi farklı zamanlarda almak değil, o gün içerisinde aldığınız kalori miktarını düşürmek olduğundan, aldığınız kalorileri hesaplamayı bırakmamalısınız. Bu diyette başarıya ulaşmak kolay görünse de yemek tüketilebildiği zamanlarda alınan gıdaların besin değerinin yüksek olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Aralıklı oruç ve diğer konularda diyetisyenlerimize danışmak ister misiniz? Online form sayfasında yer alan bilgileri doldurarak diyetisyen randevusu oluşturabilirsiniz. Ayrıca bize WhatsApp ve Messenger gibi kanallardan da ulaşabilirsiniz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun