Susuz Kaldığınızda Denemeniz Gereken Faydalı Yiyecek ve İçecekler

Dehidrasyon, aldığınızdan daha fazla sıvı kaybetmenizden kaynaklanır.

Susuz Kaldığınızda Denemeniz Gereken Faydalı Yiyecek ve İçecekler

Susuzluk gecikmeli bir sinyaldir. Bu, susadığınızı hissettiğiniz zaman, zaten susuz kalmış olabileceğiniz anlamına gelir.

Dehidrasyon, aldığınızdan daha fazla sıvı kaybetmenizden kaynaklanır. Isı, ilaçlar, sindirim rahatsızlığı ve aşırı efor gibi birçok şey susuz kalmanıza neden olabilir. Kendinizi baygın, baş dönmesi, susamış, yorgun hissedebilir veya ağız kuruluğu veya odaklanmakta güçlük çekebilirsiniz

Neyse ki, birkaç yiyecek ve içecek susuz kalmamanıza yardımcı olabilir.

1. Hindistan Cevizi Suyu

Susuz kaldığınızda, vücudunuzun dengesini yeniden kazanmak için sıvıdan daha fazlasına ihtiyacı vardır. Çoğu durumda, ter ve idrar gibi vücuttaki sıvılarda kaybolan elektrolitleri de yenilemeniz gerekir

Elektrolitler , uygun sıvı dengesi ve kalbinizin düzenli bir ritimde atmasını sağlamak gibi önemli işlevler için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu minerallerdir. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

-sodyum

-kalsiyum

-magnezyum

-potasyum

Hindistan cevizi suyu , çok ihtiyaç duyulan suyu tamamladığı ve elektrolitler +karbonhidrat kaynağı sağladığı için, susuz kaldığınızda içmek için harikadır. Ayrıca kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir

Örneğin, 1 fincan (237 mL) şekersiz hindistan cevizi suyu porsiyonu potasyum için Günlük Değerin %9'unu sağlar ve porsiyonu  45 kaloriye sahiptir

Küçük bir çalışma, hindistancevizi suyunun egzersiz sırasında kaybedilen sıvıları spor içecekleri kadar verimli bir şekilde yenilediğini buldu.

 

2. Et Suyu ve Çorbalar

Hindistan cevizi suyu gibi, et suları ve çorbalar da yüksek su içeriği ve elektrolit sağlar. Bu kombinasyon rehidrasyonda anahtardır

Ayrıca kemik suyu ve hayvansal protein içeren diğer çorbalar kolajen de sağlar. Bu, sağlıklı eklemler için önemli olan hayvan kaynaklı bir proteindir ve dehidrasyonunuz aşırı efordan kaynaklanıyorsa özellikle önemli olabilir .

Bununla birlikte, vücut diğer birçok protein kaynağından da kolajen yapabilir.

Evde kemik suyu yapıyorsanız, 8 saatten fazla pişirmenin kalsiyum ve magnezyum içeriğini artırdığını unutmayın. Bu mineraller sırasıyla kemikler ve kaslar için önemlidir. Farklı sebzeler eklemek de besinleri artırır

Örneğin 1 bardak (237 mL) sığır eti suyu porsiyonu bu elektrolitleri içerir ;

Fosfor: günlük ihtiyacın %6'sı

Potasyum: günlük ihtiyacın %9'u

Sodyum: günlük ihtiyacın %21'i

Sodyum, susuz kaldığınızda yenilenmesi gereken önemli bir elektrolit olsa da, çok fazla tüketmek kalp sorunları ve yüksek tansiyon ile ilişkilidir. Uzmanlar, sodyum alımınızı günde 1.500–2.300 mg ile sınırlandırmanızı tavsiye ediyor

3. Karpuz, Kavunlar

Meyve ve sebzeler yüksek su içeriğine sahiptir ve sizi nemli tutmak için harika bir seçenek olabilir

Bu özellikle karpuz ve kavun gibi meyveler için geçerlidir . Bunların hepsi çok yüksek su içeriğine sahiptir ve susuz kaldığınızda onları tüketmek mükemmel bir seçim!

Örneğin 1 bardak (152 gram) porsiyon çiğ, doğranmış karpuz, yaklaşık %92 (139 mL) sudur. Kavun, bir porsiyonda yaklaşık %90 su içeriği vardır

Kavunları buzdolabında saklamak, dehidrasyonun ısıdan kaynaklanıyorsa soğumana yardımcı olabilir.

5. Smoothie'ler

Smoothies , susuz kaldığınızda daha fazla sıvı almanın oldukça özelleştirilebilir bir yoludur.

Bunlar tipik olarak süt, meyve suyu veya şekersiz buzlu çay gibi bir sıvı baz, ayrıca bir avuç meyve ve sebze ve bazen ilave protein için yoğurt alır. Süt ürünleri yerine bitki bazlı sütler veya protein tozları da kullanabilirsiniz.

Sonuç, kayıp sıvıları yenilemenin kremsi, tatlı ve ferahlatıcı bir yoludur.

Kırmızı meyveli smoothies, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan çok sayıda C vitamini içerir. Bu, özellikle dehidratasyonunuzun nedeni ateş veya enfeksiyonsa önemlidir.

Mide bulantısı hissediyorsanız, smoothie'nizi daha da soğuk hale getirmek için biraz buz ekleyin. Soğuk yiyecekler daha az kokulu olma eğilimindedir; bu, belirli kokular sizin için mide bulantısını tetiklerse yardımcı olabilir.

Dehidrasyon Nasıl Önlenir ?

Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla dehidrasyon riski altındadır . Daha yüksek risk altındaki gruplar arasında çocuklar, yaşlı yetişkinler, sporcular ve açık havada çalışan veya yüksek irtifalarda yaşayan kişiler bulunur.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli koşullar dehidrasyona neden olabilir:

  • Ateş
  • Kusma
  • İshal
  • Aşırı idrara çıkmanıza neden olabilecek diüretikler gibi bazı ilaçlar
  • Egzersiz gibi aşırı efordan terleme
  • Aşırı ısınma

Dehidrasyonu önlemek için yeterince su içtiğinizden, su açısından zengin yiyecekler yediğinizden ve idrarınızın rengine dikkat ettiğinizden emin olun. Limonata gibi açık sarıdan soluk kehribara kadar değişmelidir. Daha koyu idrar dehidrasyon belirtisidir.

Alkol, kafein, soda veya şekerli içeceklerden kaçının çünkü bunlar sizi daha da fazla susuz bırakabilir.

Böbrek sorunlarınız varsa, bu listedeki yiyecekler sizin için doğru olmayabilir ve bir sağlık uzmanının elektrolit ve besin alımınızı yakından izlemesi gerekebilir.

Ciddi derecede susuz kaldıysanız, hemen bir sağlık uzmanından yardım isteyin. Şiddetli dehidrasyon tıbbi bir acil durumdur.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun