Koronavirüs Nasıl Tespit Edilir?

Bu yazımızda koronavirüs testi hakkında genel bir özet yapmak istedik.

2019 yılının aralık ayında ortaya çıkan ve tüm dünyada hızlı yayılan COVID-19 yani Koronavirüs, 2020 yılının ilk çeyreğinde de hızlı yayılmaya devam ediyor. Bu süreçte hem enfekte olan kişilerin sayısı artıyor hem de ölüm sayısı maalesef artıyor. Şimdiye kadar uzmanlar ciddi vakaları incelediklerinde semptomların çok da belirgin olmadığını tespit etmiş durumda. Yani şu an koronavirüs semptomları ile alakalı bilinen durumlar genelde hafif gözlemleniyor. Bu nedenle ateş, kuru öksürük, bulantı ve kusma gibi rahatsızlıkları olan kişiler bu semptomları gösteren kişiler koronavirüs testi yapılarak kontrol ediliyor. Bu yazıda, Dornaz Alfa ile alakalı son gelişmeleri de güncelleme geldikçe ekleyeceğiz.

Koronavirüs Testi Hangi Durumda Yapılır?

Yukarıda saydığımız semptomların birkaçını ya da tamamını gösteren kişilere mutlaka COVID-19 testi yapılmalıdır. Hastalık hakkında birkaç aylık tecrübesi bulunan bilim insanları, bu testlerin sonuç verme hızını hem yaklaşık 15 dakikaya indirmiş hem de güvenilirliğini artırarak yüksek oranda kesinlik vermesini sağlamıştır. Şimdilik koronavirüs testine ulaşmak çok da kolay değil, bunu kabul etmek gerekir. Dolayısıyla semptomları gösteriyorsanız mutlaka öncelikle 184 KORONA HATTI üzerinden bilgi almalı, en yakın sağlık kurumuna müracaat ederek kendinizi muayene ettirmelisiniz. Şu kişiler koronavirüs testi yaptırabilir;

  1. COVID-19 semptomlarıyla uyumlu bulgular gösteren kişiler,
  2. Yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan ya da bağışıklık sitemi düşük kişiler,
  3. Sağlık çalışanları ve semptomları gösteren herhangi bir kişiyle teması bulunmuş ya da COVID-19 bulunan ülke ya da bölgelerden seyahat etmiş kişiler.

Şimdilik test yaptırmak için mutlaka koronavirüs hastanesi ya da salgın hastanesi olarak statüsü belirlenmiş hastanelere müracaat etmeniz gerekir. Bu müracaat sonrası gerekli tetkiklerin de yapılmasının ardından koronavirüs testi yaptırmanıza gerek olup olmadığı doktorlar tarafından belirlenir. Ayrıca doğrudan bir doktorla temas halinde bulunmak yerine, sosyal izolasyonun da gerektirdiği gibi önceden telefonla arayarak bu semptomları gösterdiğinizi, muayene olmak istediğinizi doktora bildirin. Bu aşamadan sonra ne yapmanız gerektiğini size telefondaki sağlık çalışanı mutlaka bildirecektir.

Test Yaptırmadan Önce Kendinizi Muayene ve İzole Edin

Zor zamanlardan geçildiği, sağlık hizmetlerine çabuk ulaşılamadığı bir gerçeklik. Bu nedenle öncelikle semptomlarınızı doğru tanımlamalı ve daha önce bu virüsün bulunduğu yerlerde bulunup bulunmadığınızı hatırlamaya çalışın. Daha önce virüsle etkileşime girmiş kişilerle aynı ortamda ya da bölgede bulunduğunuzu düşünüyorsanız, öncelikle kendinizi izole ederek semptomları yeniden gözlemlemeye çalışın.

  • Ateşinizi sık sık ölçün. Günde en az üç kere ölçerek sonuçları not alın.
  • Boğaz ağrınızın sertliği ile alakalı iyi gözlem yapın ve kendinizi dinleyin.
  • Nefes darlığı çekiyorsanız, mutlaka bu belirtiyi de atlamadan doktorunuza söyleyin.
  • Solunum güçlüğü yaşıyorsanız, doktor muayenesinde mutlaka bunu da belirtin.

Bu semptomların çok yaygın semptomlar olduğunu ve grip, zatürre, sinüzit ve bronşit gibi durumların da bu semptomlarla beraber görülebileceğini unutmayın. Yani bu semptomların sizde olması demek koronavirüs kaptığınızı göstermez. Herhangi bir enfeksiyon ya da grip türü de sizde bu semptomların görülmesine neden olabilir. Bu nedenle sakin kalarak ALO 184 üzerinden ön bilgiyi alın. Sağlığınızı etkileyen semptomların farkına vardığınızda hızla bu semptomların sağlık problemlerinizi derinleştirebileceğini aklınızdan çıkartmayın. Sakin kalarak bu durumu doktorlarla paylaşmalı, kendinizi olabildiğince izole ederek başkalarına virüs bulaştırma ihtimalinizi de düşürmelisiniz.

Koronavirüse Karşı Alınabilecek Bireysel Önlemler

Koronavirüs gün geçtikçe daha kötü vakalara yol açıyor. Ülke olarak Çin'de meydana çıkan virüs maalesef dünya üzerindeki bütün ülkelere yayılmış durumda. Türkiye olarak durdurulmak istenilse de ülkeye girmesi her ne kadar engellenmeye çalışılsa da maalesef yurt dışından gelen vatandaşlarımızın kendini izole etmemesi nedeniyle ciddi bir tablo ortaya çıkmaya başlamıştır. Hâli hazırda hizmet vermeye devam eden başta sağlık ekipleri olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlara bireysel olarak destek vermek zorundayız. Bunun için önce kendimizi, ardından çevremizi düşünmek durumundayız. Ciddi bir boyutta yayılma gösteren bu virüs 60 yaş üzeri bireyler için çok daha risklidir. Sebep olarak bağışıklık sisteminin zayıf olması gösterilebilir. Fakat bu demek değildir ki; gençler, yetişkin bireyler ve çocuklar için sorun teşkil etmiyor. Yaş grubu gözetmeksizin her bireyin bu konu da üzerine düşeni yapması gerekiyor.

 

Evde Kalarak Kişisel Olağanüstü Halinizi İlan Edin

Öncelikle şu an gündemde olan durum; zaruri bir ihtiyaç olmadığı sürece, çalışma hayatınıza devam etmediğiniz, çok acil bir durum olmadığı sürece evlerden çıkılmaması veya mümkün mertebe işlerin home ofise çevrilmesidir. Bu şekilde sağlıklı olan ve virüs taşıyan bireylerin ayırt edilmesi sağlık ekipleri tarafından çok daha kolay olacaktır. Yaşantımızı devam ettirmek için satın aldığınız paketleri gıdaları eve geldiğiniz de mutlaka paketlerini yıkamanız ve alınan sebze-meyve taze gıdaların tüketilmeden önce mümkünse sirkeli suda bekletilip tüketilmesi önerilmektedir.  Bu dönemde vücudun direncini kazandıran vitaminler tüketilmeli, özellikle C vitamini bilindiği üzere hastalıklara karşı direnç sağlamaktadır. Fakat vücudun ihtiyaç fazlasını almasının da gereği yoktur, günde bir iki turunç meyveler ihtiyacınızı karşılayacaktır. Gün içindeki beslenmenizde oldukça önemlidir. Tek gıda odaklı değil protein, karbonhidrat her birinden ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Virüsün en bulaşıcı yolu her işimizi yaptığımız ellerimizin kirli oluşu. Elleriniz ile dokunduğunuz bir yüzeyden sonra ağız, burun ve göze temas halinde virüs kolaylıkla vücuda giriş sağlayabiliyor. Buna istinaden eller sadece bir yere dokunduğunuz da değil sürekli ve düzenli aralıklar ile temizlenmesi gerekiyor. Temizlemekten kasıt dezenfektan veya kolonya değildir, imkân var ise mutlaka öncelikle sabunla eller temizlenmeli arkasından dezenfektan kullanılmalıdır. Evde dezenfentan yapımı hakkında bir yazı var hazırladığımız, ona göz atabilirsiniz. Yurt içi ve yurt dışı seyahatleri ertelenmelidir. Asla yurt dışına çıkılmamalıdır. Yurt dışından yurt içine giriş olduğu taktirde ise birey mutlaka sağlık kontrolünden geçirilip ardından evlerinde kendilerini izole etmeleri gerekmekte ve mutlak suretle 14 gün süre zarfı boyunca asla evinden dışarı çıkmamalıdır. Semptom gösteren bir durum gözlendiğinde ise mutlaka sağlık ekibine haber verilmelidir, hiçbir şekilde tek başlarına bir sağlık kuruluşuna gidilmemelidir.

Eller Nasıl Yıkanmalıdır?

Eller mutlaka bol su ve sabun ile temizlenmelidir. Bilek kısmı dahil en az 30 saniye şeklinde ovalanarak yıkanmalı, avuç içlerinde tırnaklar temizlenmeli, parmaklar tek tek ovalanmalıdır. Bez havlu değil her seferinde tek kullanımlık kâğıt havlu, peçete kullanılıp ardından hemen çöpe atılmalıdır. Şu dönem de sosyal yaşantı sınırlandırılmalıdır, ev ziyaretleri sonlandırılmalı, mümkün mertebe evde birlikte yaşanılan bireyler ile bile çok yakın temas kurulmamalıdır. Havlu, bardak gibi malzemeler asla ortak kullanılmamalı, her bireyin kendine özel eşyaları olmalıdır. 

Koronavirüs Tedavisinde Kullanılacağı Söylenen Dornaz Alfa Nedir?

Dornaz Alfa, uzun yıllardır hastaların tedavisinde kullanılan bir etken maddedir. Bu etken madde ve ilaç DNA'yı parçalayarak oluşturulmuştur. Bu ilaç genel olarak hastaların balgam ve mukuslarında bulunan DNA'ları hidrolize ederek akciğerdeki viskoziteyi azaltmak konusunda yardımcı olur. Bu nedenle salgıların daha iyi temizlenmesi sağlanır. Bu protein, hamster yumurtalık hücrelerinde üretilir. Aslında Dornaz Alfa teropatik bir ajandır. Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi tarafından koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılması önerilmiştir. Covid-19 hastalarının mukus salgılarını da çözmeye yardımcı olduğu Ovalı ve ekibi tarafından tespit edildiği için, acilen koronavirüs hastalrında kullanılması gerektiği belirtilmiştir.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun