Kupa Tedavisi (Cupping) Nedir?

İbn-i Sina Geleneksel Tıp'ta kullanılan yöntemlerden birisi kupa terapisidir.

Son yıllarda bilimin gelişmesiyle birlikte adeta çağ atlayan modern tıp, her geçen gün farklı bir tedavi tekniğiyle sağlık standartlarını bambaşka bir boyuta taşıyor. Ancak modern tıbbın sağladığı bilimsel tekniklerin yanı sıra, yüzyıllardır süregelen deneme-yanılma yöntemleriyle faydası kanıtlanmış olan geleneksel tıp da, koruyucu etkisini sürdürmeye devam ediyor. Günümüzde geçmiş yıllardaki itibarını tekrar kazanan geleneksel tıp yöntemlerinden biri de tarihi binlerce yıl öncesine dayanan kupa çekme tedavisi.

Binlerce Yıllık Şifa Tekniği: Kupa Çekme

Kupa tedavisinin yaklaşık 5 bin yıl önceki eski Mısır döneminden beri kullanılan bir teknik olduğu biliniyor. Ağrılı bölgelerin tedavisinde benzersiz bir başarı sağlayan bu yöntemin, Babiller ve Çinliler tarafından kullanılmasının yanı sıra İslamiyet döneminde Arap yarım adasında da sıklıkla tercih edildiği belirtiliyor. Peki binlerce yıldır insanlık tarihinin her döneminde şifa dağıtmaya devam eden kupa tedavisi tam olarak nedir? Halk arasında  bardak çekme olarak da adlandırılan bu metot, farklı büyüklükteki kupaların deride bir vakum etkisi oluşturarak bölgedeki kan akımını yüksek düzeye çıkarması esasına dayanır. Böylece dokulardaki oksijen ve kan miktarı artırılırken toksinler ve karbondioksitin lenf yoluyla atılımı hızlandırılır.

Ateşli ve Vakumlu Kupa Tedavileri

Kupa çekme tedavisinin ateşli ve vakumlu olmak üzere iki çeşidi bulunur. Ateşli kupa tedavisinde küçük kupaların içine hızlıca ateş tutulur ve geri çekilir. Alev vasıtasıyla havası boşalan kupa, hızlıca vücudun belli bölgelerine ters vaziyette kapatılır. Böylece vücuttaki kanın, hava basıncının azaldığı bölgeye hücum etmesi sağlanır. İkinci çeşit ise, vakumlu kupa tedavisidir. Bu tedavi çeşidinde ise ateşe gerek kalmadan bardağın içindeki hava vakum eşliğinde boşaltılır ve kılcal damarlardaki kan akışı hedeflenen bölgeye toplanır. Her iki yöntemin de hedefi derialtı dokusundaki mikrosirkülasyonu sağlamak ve böylece dolaşımın daha düzenli hale gelmesine yardımcı olmaktır. Kupa tedavisi; vücuttaki sinir sistemi, iç organlar ile ilgili problemler ve kas-iskelet sistemi problemlerinde oldukça etkin bir başarı yakalamaktadır. Omurilik ağrılarıyla mücadelede büyük fayda sağlamasının yanı sıra kronik yorgunluk ve halsizliğe karşı da tedavi sağlar. Egzama, akne ve sedef gibi cilt hastalıklarının tedavisinde; reflü ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi problemlerinde; migren, sinüzit ve hipertansiyon ile mücadelede; depresyon, anksiyete ve uyku bozuklukları problemlerinin tedavisinde kupa çekme tekniği sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Detoks Etkisi Sağlayarak Vücudu Toksinlerden Arındırır

Günlük hayatımızda yoğun bir koşuşturmacanın içindeyken şehir karmaşasının kaçınılmaz etkileri sonucunda vücudumuz birçok olumsuz etkene maruz kalır. Hava ve su kirliliği, GDO’lu yiyecekler ve kontrolsüz ilaçlar, vücudumuz için oldukça sağlıksız sonuçları beraberinde getirir. Tam da bu noktada, vücudumuzun etkili bir arınmaya ihtiyaç duyduğu anda, geleneksel tıbbın nimeti sayılan kupa tedavisi benzersiz bir detoks etkisi oluşturur. Bağışıklık sistemini güçlendirirken, alkol ve sigara kullanan kişilerde de toksinlerden arınma sağlar. Kupa çekme kış aylarında yakamızı bırakmayan soğuk algınlığı problemiyle birlikte vücutta oluşan kırgınlık hissi ve baş ağrılarına karşı etkili bir tedavi yöntemidir. Regl döneminde oluşan ağrıların giderilmesinde, omuz ve sırt ağrılarıyla mücadelede, vücuttaki kireçlenme sonucunda ortaya çıkan ağrılarla baş etme konusunda da kupa tedavisinden yararlanılır. Kan ve dokulardaki toksinleri atan kupa tedavisi, ödemleri çözerek beyin fonksiyonlarını canlandırır. Son yıllarda Batı dünyası başta olmak üzere birçok coğrafyada hak ettiği itibarı yeniden kazanan sırtta bardak çekme tekniği, geleneksel tıbbın günümüze ulaştırdığı en önemli metotlardan biridir. Bu kadim tedavi şekli sayesinde kişi, birden fazla rahatsızlığına doğal yollardan çözüm bulabilir.

Kupa Tedavisinin Sağlığı Geliştirici 7 Etkisi

Olimpiyat atletlerinde, belki de spor salonunda veya yüzme havuzunda sırtlarında ve omuzlarında kırmızı daireler olan insanlar gördünüz. İnsanların kronik kas ağrısını hafifletmek için kupa tedavisi talep etmesi daha yaygın hale gelmeye başlıyor. Fakat kupa tedavisinin diğer birçok şikayeti tedavi etmek için kullanılabileceğini biliyor muydunuz?

1-Kupa tedavisi dolaşımı artırır

Bardaklardan gelen emiş, bardakların yerleştirildiği bölgeye dolaşımı artırır. Bu bölgeye ilave kan akışı, kas gerginliğini hafifletmeye ve hücre onarımını desteklemeye yardımcı olur. Kupa tedavisi ile dolaşımın artırılması dolaşım bozukluğuna bağlı selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olur. 

2-Kupa tedavisi, dokuları toksin atmaya teşvik eder

Vücudumuzda kanınızdan toksinleri temizleyen,detox organlarınız var. Ancak metropol yaşam tarzı (stress,hava kirliliği,düzensiz beslenme,uyku düzensizliği) vücudunuza toksin yükler.Kupa tedavisi vücudunuza bu toksinleri serbest bırakmada bir destek sağlar. Kan akışı, biriken toksinleri lenfatik sistemden atarak vücudunuza yardımcı olur. (Lenfatik sisteminiz, vücudunuzun toksinlerini ve atığını ortadan kaldırmaktan sorumludur.) 

3-Kupa tedavisi kaygıyı azaltır

Terapistiniz bardakları cildinizle temas ettiğinde, parasempatik sinir sisteminin devreye girer. Bu, tüm vücudumuzda hareket etmek için derin rahatlamayı uyarır.(Parasempatik sinir sisteminiz kalp atış hızınızı yavaşlamaktan, sindirime yardımcı olmaktan ve bağırsak ve bez aktivitesini arttırmaktan sorumludur.) 

4-Kupa tedavisi, çatlakları ve yara izlerini azaltabilir

Artan kan akışı, vücudunuzun toksinleri atmasını sağlar, lenfatik dolaşımı geri kazandırır ve yara izinin görünümünü azaltmaya yardımcı olan ödemin (fazla sıvı) atılmasına yardımcı olur. Çalışmalar, bardakların uygulandığı bölgeden uzak bölgelerde bile kupa uygulamasının çatlak ve yara izleri üzerindeki olumlu etkilerini göstermiştir. 

5-Kupa tedavisi, varisli damarları iyileştirmede etkilidir

Varisli damarlar, cildinizin hemen altında, genellikle bacaklarda ve ayaklarda şişlik, mavimsi damarlar gibi görünür. Damar içindeki kapakçıklar düzgün çalışmadığında meydana gelirler — kapakçıklar kanı etkili bir şekilde kaslardan kalbe geri itmez, bu nedenle kan konjestasyonu ve damarlar kıvrılıp şişer. Kupa tedavisi sorunlu bölgelere taze kan akışı ve oksijeni geri getirerek yardımcı olur. Tedavi sonra varisli damarlarınızın daha hafif göründüğünü fark edeceksiniz, ancak kalıcı sonuçlar için bir dizi kupa seansı gerekecektir. 

6-Kupa tedavisi astım tedavisinde rol oynar

Soğuk algınlığı, bronşit ve hatta astımın neden olduğu tıkanıklık (akciğerlerinde sıvı veya balgam birikmesi) kupa tedavisiyle tedavi edilebilir. Kupalardan gelen emişle tıkanıklığı giderir. Akciğerlerinize ve diğer solunum kaslarınıza oksijen açısından zengin kan ve lenf getirir. Bardaklar genellikle sırtınıza yerleştirilir, ancak göğsünüze de yerleştirilebilir. Terapistiniz kapları yerinde bırakabilir veya lenf sıvısının hareketini kolaylaştırmak için bardakları yavaşça yukarı doğru hareket ettirebilir. Kupa tedavisi sinüslerinizi engellemenize yardımcı olmak için de kullanılabilir.

7-Kupa tedavisi kolon tıkanıklıklarını temizleyebilir ve sindirime yardımcı olabilir

Kupa tedavisi, sindirim sistemine kan akışını artıran parasempatik sinir sistemini çalıştırmaya yardımcı olur. Karın üzerinde yapılan kupa tedavisi, sindirim organlarımızın iç kısımlarını da uyarır. Peristalsise (yiyecekleri sindirim sisteminize iten kasılmalar) yardımcı olur, kolon tıkanıklıklarını gidermeye yardımcı olur, kan ve vücut sıvısının organlarımızın hareket etmesini teşvik eder ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun