Meme Protezleri Hakkında

Meme protezi operasyon olarak kalıcı olan meme implantını göğüse yerleşimi işlemidir.

Meme protezi operasyon olarak kalıcı olan meme implantını göğüse yerleşimi işlemidir. Meme protezi yerleştirildikten sonra dokunun genişlemesi ve dokuların alışması süreci ortalama iki aydır. Meme protezinde marka olarak Mentor Marka silikon jel meme protezleri kullanılmaktadır. Mentor protezlerde sıvı silikon kullanılmamaktadır. Patlama riski yoktur. Pürüzlü yüzeyli olanlar doktorlar tarafından tercih edilmektedir. Bunun da avantajı dokuyu daha iyi kavrayıp uyum sağlayarak kapsül oluşumunu aynı zamanda engellemektedir. Yıllardır kullanılan en güvenli markalardandır. FDI onaylı ve sertifikası bulunan protezlerdir.

Meme protez şekilleri iki adettir.

1. Yuvarlak

2. Anatomik meme protezidir.

Elde etmeyi beklediğiniz meme şekline ve hasta tercihine göre protez seçebilirsiniz. Anatomik şekilli protezlerin damlaya benzer bir şekili vardır ve hastalara daha doğal görünümlü meme sağlamaktadır. Meme protezlerinin dışa doğru çok sayı da farklı çıkıtı dereceleri ve projeksiyonları vardır. Doktorlar genel de yüksek profilli protezler daha büyük çıkıntı isteyen göğüs duvarı dar olan kadınlar için mükemmel bir seçim sağlamaktadır. En sık kullanılan göğüs silikonu 250 – 375 cc arasın da olmalıdır. Ameliyatta kullanılan protezin tespiti için protezler ile deneme yaparak doktorlar ve hasta tercihine göre ortak paydada karar verilmektedir.

Ameliyat sürecinde ilk olarak protezin yerleştirilebilmesi için vücutta bir giriş noktası açılmalıdır. Bu nokta mümkün olduğu kadar küçük olmalıdır. Sebebi ise az iz bırakmalı ve ek sorunlara sebebiyet açmamalıdır. Şu anda kullanılan giriş yöntemleri meme başı, meme altı, koltuk altı ve göbek deliğidir. Bu seçim hasta durumuna kullanılacak proteze ve hekim tercihine göre değişebilmektedir. Yüzme gibi benzeri spor dalları ile aktif olarak uğraşan hasta grubuna kas altına implant uygulaması tercih edilmektedir. Bu hastalarda meme protez ameliyatında anatomik protez kullanılacak olursa kişinin yapmış olduğu sporlarla alakalı olarak ortaya çıkan kas hareketlerinden dolayı protez dış tarafa doğru dönme olasılığı memeler de asimetri oluşmasına sebep olmaktadır.

 Yuvarlak protez bu tip kas hareketlerin den dolayı dönseler dahi bu durum göğüsler de olumsuz istenmeyen bir etki yaratacak durumlar ortaya koymayabilir. Hasta ya doğru bir şekilde tanıyarak kas altı ya da kas üstü protez şekil olarak yuvarlak ya da anatomik olarak yönlendirilmelidir. Ameliyat genel anestezi ile uygulanmaktadır. Yaklaşık 1 – 2 saat sürmektedir. Ameliyat sonrasın da dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrasın da bandajların çıkartılması 3-4 gün açılmamasına dikkat edilmelidir.

Ameliyattan sonra ilk dönemde hasta kas ağrısı yaşamaktadır. Bu ağrı ortalama 15 gün içerisinde hafiflemektedir. İlk 15 gün hastanın kesinlikle ağır kaldırmaması yorucu işler yapmaması ve ağır spor yapmaması tavsiye edilmektedir. İlk banyo ameliyattan 3 gün sonra doktor kontrol sonrasında yapılmaktadır. Yaklaşık 3 hafta kadar kullanılması gereken sporcu sütyeni giydirilir. 4-5 gün sonra yorucu bir iş çalışmayı gerektirmiyorsa (masa başı, ofis) işe dönebilirsiniz. Toplamda ortalama 7 gün sonra araba kullanılabilir. Ameliyatta kullanılan dikişler gizli ve estetik dikiş olduğundan dolayı alınması gerekmemektedir. 10 gün boyunca kanama eğilimi arttıran aspirin ve benzeri ilaçlar yeşil çay vitamin tabletleri alınmamalıdır. Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktivite ağır ev işi spor ve benzeri işlerin tümünden yaklaşık olarak 1 ay boyunca kaçınılmalıdır. Ameliyattan 2- 3 gün sonra hareket etmek amaçlı yürüyüş yapılabilir.

Orta seviye az tempolu yürüyüş tercih edilmelidir. 8. haftadan sonra yüzme tenis fitness gibi sportif faaliyetlere başlayabilirsiniz. 4. haftadan sonrasın da plastik cerrahın gösterdiği masaja başlayabilirsiniz. Bu masajı uygulanması 6 ay boyunca devam edilmelidir. Silikon protez dış yüzeyi ince olmak ile birlikte dış darbelere karşı çok dayanıklıdır. Masaj uygulaması çok dikkatli bir şekilde cerrah doktorunuzun önerdiği şekilde yapılmalıdır. Fazla ve aşırı masaj uygulamanın zararlı olabileceğini unutmamalıyız. 6. haftadan sonra güneşlenme solaryum ve sauna ziyaretleri de yapılabilir. İyileşme süresi boyunca tüm gerekli kontrollerin aksatılmaması oluşabilecek herhangi bir sorunun erkenden teşhis edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması açısından önemlidir. Meme protezi uygulaması yapılmış kişiler rahatlıkla hamilelik geçirebilir doğum sonrası emzirebilir. Belli bir yaştan sonra her kadın gibi sizin de belli bir düzende meme muayenesi olmanız mamografi ve meme ultrasonu çektirmeniz önerilir. Mamografi çektirmenizde teknik olarak bir sakınca yoktur. Ancak işleri gerçekleştirecek doktor bu konuda bilgilendirilmelidir. Yine de mamografi çekilmesi tedirginlik yaratacak ise meme ultrasonu çekilebilir. Meme protezi şu anda yapılabilecek en güvenli ameliyattır

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun