Akupunktur İle Gece İşemesi Tedavisi

Çocuklarda gece işemesi problemi, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Gece işemesi; genellikle 4-5 yaşın üzerindeki çocuklarda özellikle geceleri tekrarlayarak devam eden, haftada en az 2 kez idrar kaçırma durumudur. Çocuklar 2,5 yaşına gelindiğinde çişini tutmayı, tuvaletleri geldiğinde haber vermeyi, yardımlı ya da yardımsız tuvaletini yapmayı öğrenmelidir. Gece işemelerinde beyin-sinir sistemi ile idrar torbası arasındaki iletişim, yani beynin idrar torbasına kumanda etme yeteneği ile ilgilidir. İdrarı idrar torbasında tutabilmenin birinci şartı, normal yapıda bir idrar torbası ve normal bir beyin-sinir sistemine sahip olunmasıdır. Gece işemelerinde idrar yolları enfeksiyonu, alerji, heyecan, korku, kıskançlık (yeni bir kardeşin gelmesi), genetik faktörler, çocuğun yetiştirilme faktörleri, baskıcı aile yapısı, derin uyku problemler, mesane kapasitesinin azlığı gibi sebepler, gece çiş kaçırma sorunun yaşanmasına neden olabilir. 

Akupunktur Nedir?

Akupunktur; Çin Tıbbında tarihi 3000 yıla dayanan, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış tamamlayıcı bir tedavidir. Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerinde uygulanan akupunktur; bugün Almanya, Avusturya, Fransa ve Amerika gibi birçok batı ülkesinde de yaygın olarak kullanılan geleneksel tedavi yöntemlerindendir. İnsan vücudunun kendi kendini onarım gücü çok yüksektir. Vücudumuzda bu gücü harekete geçiren belli uyarı noktalarına “akupunktur noktaları” denir. 

Akupunktur Tedavisi Hangi Rahatsızlıklarda Kullanılır?

1979 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) akupunktur tedavisini bilimsel bir yöntem olarak kabul etmiş ve etkin olduğu tıbbi durumların bir listesini yayınlamıştır. Akupunktur ile tedavi edilen yaklaşık 300 hastalık vardır. Bunlardan bazıları; stres, obezite, aşırı zayıflık, bağımlılıklar, panik atak, konsantrasyon bozuklukları, baş ağrıları, bel fıtığı, boyun fıtığı, kas ağrıları, siyatik, tenisçi dirseği, cinsel rahatsızlıklar, iktidarsızlık, adet düzensizliği, adet öncesi gerginlik sendromu, kabızlık, ishal, saç dökülmesi, gastrit, gebelikte kusma, zona, yüz felci, karaciğer yağlanması, baş dönmesi, tonsillit, astım, guatr, tiroid, menapoz, sigara ve alkol bağımlılığı, bağışıklık sistemini güçlendirme ve gece işemesinde de tedavi edici bir uygulamadır.

Akupunktur Acıtır mı?

Akupunktur tedavisi, kulak ve vücut bölgelerine çok ince iğneler uygulanarak yapılır. Akupunktur can yakmamasına rağmen bu durum çocuklarda korkutucu olabileceğinden, tohum iğneler kullanılır. Bu iğneler toplu iğne başı kadar olup vücuda uygulandığında herhangi bir batma hissi uyandırmayacak ve çocuklarımızı korkutmayacaktır. Gece işemesi tedavi edilmediği taktirde sorunlar daha da çoğalarak devam edecektir.

Gece İşemesi Nasıl Tedavi Edilir?

Her uygulamada olduğu gibi çocuklarda da tedaviden önce muayenesi yapılarak nedenleri araştırılarak doğru uygulama başlatılacaktır. Gece alt ıslatmasını bazı aileler problem olarak kabul etmez. Çocuğun tembelliğinden, yetersizliğinden olduğunu düşünerek çocuğu suçlar ya da cezalandırırlar. Böylesi tavırlar, problemi ortadan kaldırmayacağı gibi daha da şiddetlenmesine, çocuğun benlik algısının zedelenmesine, özgüveninin sarsılmasına neden olabilir. Halbuki bu duruma en çok üzülen çocuktur. Aileler bilmelidir ki alt ıslatma çocuğun bir suçu değildir, bilerek yaptığı bir durum hiç değildir. Tam tersine böyle bir durumla karşılaşıldığında çocuğunuza destek vermelisiniz. Çocuklarda altına kaçırma problemi; tedavi edilmeden geçer düşüncesi aileler tarafından benimsenmemeli çocuğu destekleyici biçimde tedaviye başlanmalıdır. Yatmadan önce çocuğun tuvalet ihtiyacını gidermesi sağlanmalıdır. Aileler gece uyandırmalarını çok sık yapmamalı, tuvalet ihtiyacı için gece kaldırıldığında çocuk mutlaka uyandırılmalıdır.

Çocuklarda Akupunktur Kaç Seans Yapılır?

Akupunktur; rahatlatıcı, etkisi yanında, boşaltım sistemindeki kasların daha güçlü çalışmasını uyararak sorunun çözülmesini sağlar.Akupuntur ile gece işemesi tedavisinde vücudun kendini tedavi edici mekanizmaları harekete geçirilir, vücut dengesi düzenlenir ve koruma altına alınır. Tedavinin yanı sıra bu süreç içerisinde çocuğun motive edilmesi korkutulmaması, cezalandırılmaması, gece yatağını ıslatmadığında ödüllendirilmesi gerekmektedir. Ailenin desteği tedavide çok önemlidir. Her bir tedaviye seans denir. Seanslar yaklaşık 20 dakika sürer. Seanslar hastalığın durumuna göre haftada 2-3 kez veya haftada 1 kez uygulanır. Tedavi ortalama 12-20 seansta sağlanabilir.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun