Dişleri Sarartan Yiyecekler

Dişlerin sararması genetik sararmalar hariç besin dişlerin sararmasına neden olmaktadır.

Dişler Neden Sararır?

Dişlerinin sararmasının bir çok nedeni bulunmaktadır. Dişler öncelikle ağız bakımı düzenli ve iyi yapılmaz ise sararır. Ağız bakımı düzenli yapmayan kişiler dişlerde oluşan bakteri plağından dolayı diş taşı sorunu, ağız kokusu ve dişlerde sararmam gibi sorunlar ile karşılaşabilir.

Ağız ve diş bakımını yapan kişilerde ise sararmalar meydana geliyorsa bunların nedenleri aşağıda yer alan maddelerden biri veya bir kaçı olabilir.

Diş Sararması Nedenleri

  • Tüketilen yiyecek ve içecekler
  • Yaşın ilerlemesi
  • Genetik Yatkınlık
  • Kullanılan ilaçlar
  • Diğer sebepler

Genetik Yatkınlıktan Dolayı Diş Sararması

Düzenli ağız ve diş sağlığına önem gösteren bir çok kişinin buna rağmen dişleri sarı renktedir. Nedenlerinden biri genetik yatkınlık olabilir. Genetik yatkınlık saç rengini, ten rengini, göz rengini belirlediği gibi diş rengini de belirleyebilmektedir.

Yaş İlerlemesinden Dolayı Dişlerin Sararması

Mine dokusu dişlerimize beyaz rengi veren tabakadır. Yaşın ilerlemesi mine dokusunu inceltir ve aşınmalar başlar. Dişler aşınmaya başladıkça alta kalan sarı tabaka ortaya çıkar ve yaşlandıkça dişlerin sarı gözükmesinin nedenini oluşturur.

Dişleri Sarartan Yiyecek ve İçecekler

Büyük bir zevk ve keyifle tükettiğimiz içecekler, yiyecekler farkında olmadan dişlerimizin sararmasına, çürümesine neden olabilmektedirler.

Limonlu Su Tüketimi Diş Sarartır Mı?

Son zamanlarda özellikle zayıflamak için bol bol tüketilen limonlu su diş için bir kabustur. Limonun asitli yapısından dolayı diş minesine zarar verdiği için hem dişlerde çürümeye hem de diş tabakasının altında kalan sarı tabakanın ortaya çıkmasına neden oluyor.

Fındık Tüketimin Diş Sarartığını Biliyor Muydunuz?

Fındık, içinde bulundurduğu minerallerle bir çok hastalıktan bizleri koruyacak, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek bir sağlık deposudur. Fakat fındığın dişleri sarartmada etkisi olduğunu duyunca şaşıracaksınız.

Fındığın dişlerde oluşturduğu lekeler zamanla dişleri sarartır. Geleneksel mürekkep ve boyalarda fındığın kullanıldığı da bilinmektedir.

Sütlü, Kremalı Kahveler Diş Sarartıyor

Hepimizin sıklıkla tükettiği ;canlanmak, uykumuzun açılması bazen de keyif için tükettiğimiz kahvede yer alan süt ve kremalar dişlerin sararmasında büyük bir etki gösteriyor. Kahveye eklenen kremalar ağız içinde asitleri arttırarak dişlere zarar verir. Diş tabakasının aşınmasından dolayı dişlerde sararmalar meydana gelir.

Günde bir-ikim fincan sade kahve tüketiminin ağız bakımını düzenli yapıyorsak dişlere bir zararı bulunmamaktadır.

Kuru Meyveler Ve Diş Sararması

Son zamanlarda doğal meyvelerden çok tüketilmeye başlayan kuru meyveler, yapısında bulundurduğu şekerli, yapışkan yapısından dolayı dişlerde çürüğe ve sararmaya neden olmaktadır.

Sağlığımızın Düşmanı Sigara

Sigara tüketimi sadece diş sarartmıyor tüm sağlığımızı kötü etkileyen bir unsurdur. Sağlığınızı korumak için sigara tüketmemelisiniz.

Sigaranın ağız ve diş sağlığına zararları;

  • Sigara kullanımı dişleri sarartır,
  • Dişeti hastalıklarına neden olur,
  • Kötü ağız kokusuna yol açar,
  • Ağız kanseri nedenlerinden biridir,
  • Damakta iltihabi oluşumlara neden olur.

Sizlerde sigara bırakmak istiyor ama zorlanıyorsanız, akupunktur yöntemi ile sigarayı bırakabilirsiniz. Akupunktur ile sigara bırakmak hakkına detaylı bilgi almak istiyorsanız sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Organik Yollar İle Diş Beyazlatma

Gün içerisinde, yaşantınızı sürdürürken basit karışımlar ve organik yiyecekler ile dişlerinizi beyazlatabilirsiniz.

Fesleğen İle Beyaz Dişler

Bir çok yemek ve salatada kullandığımız fesleğen doğal diş beyazlatma ürünlerinin başında yer alır. Fesleğen yapraklarını kurutarak toz haline getirdikten sonra diş macununuzun üzerine ekleyebilir, elde ettiğiniz toz ile dişlerinizi ovabilirsiniz.

Muz Kabuğu İle Diş Beyazlatma

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra muz kabuğu ile dişlerinizi ovun. Daha sonra üzerinde macun olmayan bir diş fırçası ile dişlerinizi temizleyin. Dişleriniz daha beyaz bir görüntüye kavuşacaktır.

Adaçayı İle Beyaz Dişler

Sadece bir hafta içerisinde adaçayı ile daha beyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Dişlerinizi normal fırçaladıktan sonra bir çay kaşığı adaçayı ve tarçın ile birlikte yine bir çay kaşığı karbonatı iyice karıştırın. Uykudan önce dişlerinizi fırçaladıktan sonra bu karışımı ağızınızda çalkalarsanız bir hafta içinde daha beyaz dişlere kavuşabilirsiniz.

Havuç ile Diş Beyazlatma

Havucun sert formu dişlerinizi temizleyip daha beyaz hale gelmesinde etki sağlar. Havucu rendeleyerek macun haline gelene kadar ezdikten sonra diş fırçanızın üzerine sürün ve dişlerinizi fırçalayın. Etkisini çok kısa zaman göreceksiniz.

Klinik Yöntemler İle Diş Beyazlatma

Sık sık dişlerinizi fırçalamanıza, ağız ve diş sağlığınıza önem göstermenize rağmen diş sarılığından kurtulamıyorsanız klinik ortamda diş beyazlatma tekniklerine başvurabilirsiniz. Ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma olarak iki tip diş beyazlatma yöntemi vardır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Nedir? (Home Bleaching)

Ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile hastaya özel olarak yapılan içi jel dolu plaklar ile kullanılır. Uyurken dişlere takılan bu plaklar ofis tipi diş beyazlatmaya göre daha uzun sürelidir. Ev tipi diş beyazlatmanın tedavisi süresi ortalama bir iki hafta sürmektedir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nedir? (Office Bleaching)

Ev tipi gibi evde değil klnik ortamda yapılan diş beyazlatma yöntemidir. Uzman hekim tarafından uygulanan beyazlatıcı ilaç ile dişin üzerine lazer uygulanır. Hazırlanan jel ile etkileşime giren ışınlar diş tonunun açılmasında dişlerin beyazlamasına neden olur.

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm sorularınız ve randevularınız için estethica ağız ve diş sağlığı kliniğine form doldurarak veya whatsapp hatlarımız ile bizlere ulaşabilirsiniz

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun