Ağız Sağlığı İçin Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama konusu, önemi hakkında hazırlanan bu blog yazısını okuyun.

Sağlığımızın ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırladığımız bu günlerde sağlığın ağızdan başladığını da hatırlatmakta fayda var. Düzenli aralıklarla diş hekiminize ağız ve diş sağlığınızı kontrol ettirmek, röntgen çektirip diş kökleri, çene kemikleri, eklemlerinizde herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına bakılması mutlak önem taşır. Özellikle diş kökü enfeksiyonlarına yakalandığımızda ağızda bulunan bakteriler ,çevre dokulara zarar verir, kan dolaşımı ile özellikle kalbe ve diğer organlara yayılım gösterip daha komplike sorunlara yol açabilir. Düzenli kontrollerin sırasında fark edileceği gibi başka birçok belirtiyle kendini gösterebilir. 

Ağız kokusu, halsizlik, ağızda kötü iltihabik tat, yüzde ve boyun bölgesinde şişlikler, sıcakta aşırı hassasiyet, uykudan uyandıran ağrılar diş kökü iltihabının habercisidir. Özellikle arka azı dişlerimiz, çiğnemede rol aldıkları ve temizlenmesi zor bir bölge olduğu için çürüğe ve dolayısıyle iltihaba daha yatkındır. Bu dişlerin iltihabında, yutkunma güçlüğü, eklem bölgesinde ağzı açmada bile zorlanma gibi durumlar görülebilir. Şiddetli ağrıyı ağrı kesici veya antibiyotikle geçirip doktoruna gitmeyen kişilerde, etken diş veya diş sinirleri ortadan kaldırılmadığı için kronikleşen bir iltihap bölgede ağrısız bir şekilde  büyümeye, çene kemiğini ve diş kökünü içten eritmeye başlar. Bu nedenle ağız sağlığımızın başrol oyuncusu diş fırçaları hayatımızda büyük önem taşımaktadır.

Diş Fırçalama ve Önemi

Diş fırçalama; dünyadaki kişisel plak kontrolünün en yaygın mekanik yoludur ve periodontal sağlığın uzun süreli korunmasında önemli bir faktör olarak kabul edilir. Diş plağının etkili bir şekilde periyodik olarak çıkarılması sadece diş eti iltihabını önlemekle kalmaz, aynı zamanda çözebilir.  Hiç şüphe yok ki, etkili bir günlük plak giderme için diş fırçası kullanmak şarttır. Ancak dişlerdeki birikintileri etkili bir şekilde gidermek için, diş fırçası-diş temizleme bileşiminin bir miktar aşındırıcılığa sahip olması gerekir.  Spesifik özellikleri ne olursa olsun, tüm diş fırçalarının ortak bir yanı vardır sonsuza kadar dayanmazlar.  Diş fırçaları reçetesiz satılan ürünler olduğundan, tüketicilere satın alırken özel bir talimat verilmiyor.  Bir diş fırçasının ne zaman değiştirilmesi gerektiğini gösteren çok az bilimsel veri vardır.Ortalama 2,5-6 ay arasında değişen, değiştirme aralıklarında geniş bir varyasyon rapor edilmiştir. Sağduyu, bir fırçanın fırçalama esnasında etkisini kaybettiğini belirtir;  ne kadar çok fırçalama ile, plağı etkin bir şekilde çıkarma kapasitesini o kadar kaybeder. Bunun nedeni büyük olasılıkla bükülmüş filaman uçlarının plağı yeterince bozmamasıdır. Bir diş fırçasının tam olarak ne zaman değiştirilmesi gerektiğini belirlemek zordur.  Amerikan Dişhekimleri Birliği, kılların yıpranması durumunda her 3-4 ayda bir veya daha kısa sürede yapılmasını önerir. Diş fırçası ambalajı bazen üreticinin diş fırçasının 3 ay sonra atılması gerektiği tavsiyesini içerir.  Bir kişi günde iki kez 2 dakika fırçalarsa, 3 ay, bir diş fırçasının tavsiye edilen ömrü başına yaklaşık 500 dakika fırçalamaya eşdeğer olabilir. Diş hekimleri arasında yapılan araştırmalar 2-3 aylık değiştirme aralıklarının önerildiğini gösterse de, bu öneriler sağlam bilimsel kanıtlara dayanmıyor gibi görünüyor.  İlginç bir şekilde, bir diş fırçası için önerilen ömür, onu öneren kişi veya kuruluşa göre değişiyor görünmektedir.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun