Glutensiz Besinler
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir tür protein grubudur.
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir tür protein grubudur. Bu tahıllardan üretilen işlenmiş gıdaların büyük kısmında bulunur ve insan sağlığını genellikle olumsuz etkiler. Bağışıklık sistemi bu proteini genellikle tolere eder. Ancak glutene duyarlılığı olanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.
Son on yıldır insanlar glutensiz beslenme eğilimi içindeler. Ancak glutenin herkes için mi yoksa sadece glutenle ilgili sağlık sorunları olanlar için mi zararlı olduğu konusu hala tam olarak net değil. Çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olanların kesinlikle glutenden uzak durmaları gerekir. Bununla birlikte, bazı bilim insanları sağlık sorunu olmayanların da glutensiz bir diyet izlemeleri gerektiğini savunmaktalar.
Gluten içeren gıdalara karşı bağışıklık sistemi reaksiyon gösteriyorsa başta çölyak olmak üzere bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklar gelişebilir. Sebepsiz kusma, mide ağrısı, şişkinlik, şiddetli ishal, kilo kaybı, iştahsızlık gibi belirtiler varsa gluten intoleransı veya buğday alerjisi riski düşünülmelidir.
Çocuklarda yetersiz beslenme, huzursuzluk, sinirlilik, kötü kokan dışkı, gelişme geriliği gibi belirtileri olabilir. Araştırmalar bağışıklık sistemi hastalığı ve hassas bağırsak sendromu hastalığı olanlara glutensiz gıda tüketiminin faydalı olacağını göstermektedir.
Bilmemiz gereken en önemli konulardan biri de Gluten içermeyen birçok besin maddesi olduğudur. Hepsi de çok lezzetli ve sağlıklıdır. Et, balık, taze sebze ve tüm meyveler, pirinç, nohut, mercimek, fasulye, kuru börülce, patates, soya eti, soya fasulyesi, mısır unu, pirinç unu, yumurta, zeytinyağı, margarinler, bal bu yiyeceklerden bazılarıdır.
Şimdi sizinle glütensiz bir pizza tarifi deneyelim mi?
Glutensiz Pizza Tarifi
Hamur için:
-
500 gr glütensiz un
-
2 adet yumurta
-
Yarım çay kaşığı tuz
-
16 yemek kaşığı su
-
2 yemek kaşığı sıvı yağ
-
30 gr yaş maya
-
Pişirme derecesi 200 / Pişirme süresi 15 dk
Hazırlanışı:
Un, yumurta, su ve mayayı ekleyip hamuru yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelene kadar azar azar un ekleyebilirsiniz. Hamuru eşit parçalara bölün, ve 30 dk dinlendirin. Oklava ile açarken un eklemeye devam edin.