Aşırı Terleme
Estethica, aşırı terleme sorununa uzman dermatologlar ve alternatif tedavi yöntemleri ve uygun aşırı terleme tedavisi fiyatları ile kaliteli çözümler sunuyor.
Aşırı Terleme (Hiperhidroz) Nedir?
Aşırı terleme (hiperhidroz), terlemenin vücudun normal ısı düzenlemesinin ötesine geçen aşırı ter üretimi olarak tanımlanır. Ter bezleri, vücudun ihtiyacı olandan fazla çalışarak tüm vücudu etkiyebildiği gibi yalnızca avuç içleri, yüz ya da ayaklarda da etkileyebilmektedir. Çeşitli sebeplerden kaynaklanabilen aşırı terleme genellikle hormonal hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
İnsan vücudunun doğal bir işlevi olan terleme, ortaya çıkardığı ıslaklık ve koku problemi nedeni ile tarih boyunca engellenmeye çalışılan bir durum olmuştur. Eski zamanlarda kaya tuzu ya da doğal mineral taşları terleyen bölgelere sürülerek engellenmeye çalışılırken günümüzde deodorantlar, stickler ya da koltuk altı pedleri sayesinde normal terleme bir sorun olmaktan çıkmıştır. Aşırı terleme için de günümüzdeki teknolojiler ile tedavi mümkün olmuştur.
Normal terleme, vücudun ısısını dengeleyen sağlıklı ve hayati bir işlevidir. Ancak terlemede bireysel farklılıklar bulunmaktadır. Bazı insanlar daha çok ve daha hızlı terlerken, bazılarının terlemesi ise uzun zaman alır. Kişisel terleme eğilimleri de kendi içerisinde yaşamın belirli evrelerinde sıklıkla değişir. Stres, zihinsel durum, hormonal değişiklikler, vücut ağırlığı, diyet, günlük alışkanlıklar gibi bir kişinin ne kadar hızlı ve ne kadar terlediğini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Cildin hemen hemen her yerinde ter bezleri vardır, özellikle el avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve alında yoğun olarak bulunurlar. Ter bezleri cildin yüzeyinde buharlaşan ve cildi soğutan tuzlu bir sıvı salgılarlar. Ter sıvısı aynı zamanda kalsiyum, magnezyum gibi mineraller içermektedir. Bu sebeple çok terleyen kişiler sıvı alımını arttırarak vücutlarındaki tuz ve su kaybını gidermelilerdir. Koltuk altı ve genital bölge de su ve tuzların yanı sıra oldukça yağlı bir salgı salgılayan başka bir ter bezi türüdür. Salgılanan ter sıvısı başlangıçta kokusuzdur ancak cildin yüzeyinde kalarak bakterilerle karşılaştığında kokmaya başlar.
Aşrı Terleme (Hiperhidroz) Neden Olur?
Aşırı terleme(Hiperhidroz) nedenleri, çeşidine göre farklılık göstermektedir. İki ana aşırı terleme tipi bulunmaktadır. Bunlar; ‘primer aşırı terleme (hiperhidroz) ve sekonder aşırı terleme (hiperhidroz)’ ‘dir. Primer aşırı terleme altta bir hastalık olmadan yaşanan ter bezi fonksiyonu bozukluğudur. Genellikle hastaların %70-80’inde aile geçmişinde benzer aşırı terleme öyküsü görülmektedir. Sekonder aşırı terlemede ise altta yatan, psikolojik, hormonal veya metabolik hastalıklar, dolaşım sistemi sorunları gibi çeşitli hastalıklar bulunabilmektedir.
Aşırı Terleme (Hiperhidroz) Belirtileri Nelerdir?
Aşırı terlemenin belirtileri tipine göre farklılık göstermektedir. Primer aşırı terlemede daha çok bölgesel terlemeler görülmektedir. Yalnızca ellerde, yalnızca ayaklarda veya yüzde aşırı terleme olabileceği gibi el ve koltuk altı, el ve ayak gibi farklı kombinasyonlar şeklinde de yaşanabilmektedir. Aynı zamanda geceleri uykuda aşırı terleme olmaması da primer aşırı terlemenin ayırt edici bir özelliğidir. Sekonder aşırı terleme de ise terleme genellikle tüm vücutta yaşanmaktadır. Genel olarak görülebilen belirtiler ise şu şekildedir;
- Hayat kalitesini bozan terleme yoğunluğu. Örneğin, ellerdeki aşırı terleme sebebi ile tokalaşmaktan çekinmek.
- Haftada en az bir defa terleme atağı yaşanması.
- Belirtilerin 25 yaşından önce ortaya çıkması.
- Ellerde veya ayaklarda terleme olması.
- Soğuk eller ve ayaklar.
Aşırı Terleme (Hiperhidroz) Nasıl Teşhis Edilir?
Aşırı terleme tanısı genellikle hastanın hikayesi dinlenilerek ve fiziki bulgular takip edilerek konulabilmektedir. Kan tahlili ve radyolojik tetkikler ile ise altta yatan bir hastalık olup olmadığı araştırılmaktadır.
Aşırı Terlemede Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
- En ufak bir heyecan veya eforla avuç içleri ve/veya ayak tabanları, koltuk altı, alın ve yüz bölgesinde aşırı terleme oluyorsa,
- Şikayetler en az 6 aydır devam ediyorsa,
- Dışarısı veya oda çok sıcak olmasa bile sık sık baş ve/veya tüm vücut terliyorsa,
- Ateşli bir enfeksiyonun üstesinden gelinmiş olsa bile, aşırı terleme semptomu devam ediyorsa,
- Aşırı terlemeye uzuv, kas, sırt veya baş ağrısı, şiddetli susuzluk, solgunluk, mide problemler, sinirlilik, korku, depresif ruh hali gibi diğer şikayetler eşlik ediyor ise,
- Asansöre binmek gibi belirli bir duruma maruz kalındığı anda titreme, baş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi beklenmedik ter atakları yaşanıyorsa,
- Kişisel hijyen önlemleri ile kontrol altına alınamayan, özel ve profesyonel yaşamınızı zorlayan sürekli ve aşırı terlemeniz varsa,teşhis ve tedavi için bir doktora görünmeniz önerilmektedir.
Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bölgesel aşırı terleme sorununda ameliyatsız tedavi yöntemleri için uzman bir dematoloğa görünmek gerekmektedir. Ameliyatlı tedavi yöntemleri ise göğüs cerrahisi bölümünün tedavi alanına girmektedir.
Aşırı Terleme Normal Terlemeden Nasıl Ayırt Edilir?
Terleme vücudun doğal bir düzenleyici mekanizmasıdır: aşırı vücut ısısını serbest bırakmaya hizmet eder, ancak sahne korkusu gibi duygusal faktörler tarafından da tetiklenebilir. Uzmanlar, normal terleme biçimlerini 3 kategori olarak değerlendirmektedirler;
- Çevresel ya da vücut ısısına bağlı terleme: Yüksek sıcaklıkta veya fiziksel bir aktiviteden sonra artan vücut sıcaklığının dengelenmesini sağlayan terleme şeklidir.
- Duygusal terleme: Heyecan, sınav kaygısı, sahne korkusu, öfke veya şok ile ortaya çıkan sinir heyecanı, çoğu insanın özellikle avuç içi ve koltuk altlarında ve aynı zamanda ayak tabanlarında terlemesine neden olur. Bu çeşit terleme de normal terleme içerisinde yer almaktadır.
- Tat alma terlemesi: Asitli veya baharatlı yiyecekler yemek ve alkol almak metabolizmayı ve dolayısıyla ısı üretimini uyarır. Bu uyarım genellikle yüzde (alın, yanaklar, üst dudak), veya gövdede, koltuk altlarında terlemeye neden olur. Sıcak yiyecek veya içecekleri tükettikten sonra terleme, tat alma terlemesi sayılmaz, çünkü ter üretimi doğrudan bir tat uyarıcısı tarafından değil, ısı tarafından tetiklenmektedir.
Bu sebepler dışında, nedeni belirlenemeyen terlemeler aşırı terleme olarak adlandırılmaktadır.
Aşırı Terleme Nasıl Önlenir?
Aşırı terlemenin önlenebilmesi için öncelikle altta yatan bir hastalık olup olmadığı tespit edilmelidir. Aşırı terleme için ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Kişinin aşırı terleme öyküsüne göre uzman doktor tarafında uygun tedavi yöntemi kararlaştırılmaktadır.
Aşırı Terleme( Hiperhidroz) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aşırı terleme tedavisinde ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler bulunmaktadır. Ameliyatsız yöntemler uygulanırken öncelikle ilaçlar yardımı ile terlemenin azaltılması sağlanmaktadır. Bir diğer ameliyatsız tedavi ise özel krem ve deodorantlarla uygulanmaktadır. Krem deodorantlar ter bezlerindeki gözenekleri tıkayarak geçici olarak aşırı terlemeyi durdurmaktadır. Bu tedavi yöntemi, aşırı terlemeyi hafif düzeyde yaşayan hastalar için uygulanmaktadır. Ameliyatsız yöntemlerden bot0ks ise daha uzun vadeli bir çözüm sunmaktadır.
Ameliyatlı aşırı terleme tedavisinde ise ter bezlerine giden sinirler etkisiz hale getirilmekte veya koltuk altı ter bezleri alınabilmektedir. Etkili ve kalıcı bir çözüm sunan ameliyatlı tedavi özel cihazlarla mikro cerrahi yöntemleri ile gerçekleşmektedir.
Aşırı Terleme Tedavisinde Bot0ks Uygulaması
Aşırı terlemede en etkili, kalıcı ve güvenilir tedavi yöntemi bot0ks uygulamasıdır. Bot0ks enjeksiyonunun içerisindeki botulinum etkin maddesi, vücutta sinirlerden salınan uyarıcıların ter bezine ulaşmasını geçici olarak engelleyerek terlemeyi durdurmaktadır. Bu şekilde ter üretimi uygulanan bölgede kontrol altına alınmış olur. Uygulamadan 24-48 saat sonra botulinum toksin hemen etki göstermeye başlasa da asıl etkisi 7 ila 10 gün içinde gözlemlenir. Tedavinin kalıcılık süresi 4 ila 14 ay arasındadır. Botulinum toksin tedavisi tekrar edildiğinde kalıcılık süresi de uzamaktadır. Bot0ks tedavisinden 24 saat öncesinde deodorant, parfüm gibi terlemeyi önleyici kimyasallar kullanılmamalıdır. Botulinum toksin uygulamasından yarım saat öncesinde terlemeyi artıran çay, kahve gibi sıcak içecekler içilmemelidir. Tedaviden sonra 24 saat alkol alınmamalı ve 7 ila 10 gün terlemeyi artıracak ağır fiziksel hareketlerden kaçınılmalıdır.
Aşırı Terleme Tedavisi Fiyatı Nedir?
Aşırı terleme, kişiden kişiye değişiklik gösterdiği, her kişide farklı bölgelerde gerçekleşebildiği için tedavi fiyatları da değişkenlik göstermektedir. Kişiye uygun tedavi yöntemine uzman bir dermatolog muayenesi sonucunda ulaşılabilmektedir. Daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için 0850 222 38 45 hattı arayabilir veya Whatsapp ile iletişime geçebilirsiniz.