Ameliyat Öncesi Yapılması Gerekenler
Ameliyat olmaya karar verdiniz ama ne yapacağınız konusunda kafanız mı karışık?
Ameliyat olmaya karar vermek her birey için önemli bir karardır. Özellikle estetik ameliyat süreci mutlaka sıkı takip edilmesi gereken bir süreçtir. Bu sürece iyi hazırlanmak, neler yapılması gerektiğini bilmek hem operasyon öncesi hem sonrası için sıkıntı yaşamadan ve daha çabuk iyileşmeyi sağlar. Ayrıca ameliyat öncesi oluşabilecek anksiyete de azaltmaktadır. Operasyon öncesi hastaya yapılan anestezi muayenesi ile yapması gerekenler aktarılmaktadır. Operasyona aday kişinin genel sağlık durumu değerlendirilmektir. Anestezi muayenesinin operasyona bağlı olarak değişmekle beraber genelde 1 hafta önce yapılması önerilmektedir. Bu muayene ile operasyona engel riskli durum var ise tespit edilir ve operasyon öncesi bu risk faktörlerinin düzeltilmesine çalışılır. Operasyon öncesi yapılan anestezi muayenesi formunda neler yer almaktadır?
- Hastanın kimlik bilgileri ve yapılacak operasyon teyit edilir,
- Kronik hastalığı (Diyabet, astım, kalp hastalığı, KOAH, böbrek vb) olup olmadığı , varsa geçirilen süreç hakkında bilgi alınır,
- Daha önce geçirmiş olduğu ameliyatlar, varsa bu operasyonlar ile ilgili problemler sorgulanır,
- Tütün ve alkol alışkanlıkları hakkında bilgi alınır,
- Kullandığı ilaçlar tespit edilir, gerekirse doz ayarlaması yapılır,
- Alerji varlığı sorgulanır,
- Gebelik durumu değerlendirilir,
- Fizik muayenesi yapılır,
- Kan tahlilleri değerlendirilir.
Operasyondan önce hastada grip ve benzeri bir enfeksiyon oluşur ise operasyon tarihi ertelenir. Yine operasyondan önce hastada anemi var ise operasyona uygun olmayabilir. Doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Anestezi Muayenesi Ameliyat Öncesi En Önemli Adımdır
Anestezi muayenesinden sonra hastaya operasyon öncesi son hazırlıklar anlatılır;
- Ameliyat öncesi kullandığı ilaçlar var ise doktor tarafından düzenleme yapılmaktadır. (Tansiyon, şeker ilacı, antidepresan vb.) Kullanılan ilaca göre bazılarının operasyon gününe kadar kullanılması, bazılarının kesilmesi gerekir. Kullanılan ilaçların operasyon günü beraberinde getirilmesi iletilir.
- Hasta sigara kullanıyor ise operasyon öncesi sigara kullanımı mutlaka azaltılmalı, mümkünse bırakılmalıdır. Sigara kullanımı ameliyat sırasındaki anestezi komplikasyonlarını artırabilir ve postoperatif uyanma kalitesini bozabilir. Kan dolaşımını olumsuz etkileyerek operasyon sonrası yara iyileşmesini olumsuz etkiler.
- Operasyondan önceki 48 saat içerisinde alkol alınmamalıdır. Alkol alımı karaciğer fonksiyon bozukluğuna neden olabilir.
- Operasyon yerinin ya da yakın bölgelerin tıraş edilmesi gerekiyor ise, tıraş işlemi operasyondan ya 1 hafta önce ya da operasyona girerken yapılmalıdır. Tıraş esnasında en ufak bir tahriş enfeksiyona neden olup operasyon sırasında açık yaraya geçebilir.
- Operasyondan 1 hafta önce kan sulandırıcı yiyecekler ve bitki çayları bırakılmalıdır. Yeşil çay, sarımsak, zencefil bunlardan bazılarıdır.
- Ameliyat öncesi 8 saat açlık olmalıdır. Su dahi içilmemelidir. Oruç hali olunmalıdır. Açlık anestezi uygulaması sırasında oluşabilecek kusma halinin önüne geçmek içindir. Dolayısı ile akciğeri koruma amaçlıdır ve hayati önem taşır.
- Operasyon sonrası birkaç gün banyo yapamama ihtimaline karşı, operasyon günü hastaneye gelmeden önce banyo yapınız. Bu aynı zamanda operasyon sonrası enfeksiyon risk oranını da azaltacaktır.
- Operasyon sırasında ve sonrasında cilt rengini tam analiz edebilmek için makyaj yapılmamalı ve oje sürülmemelidir.
- Operasyona gelirken hastaneye rahat giyip çıkartılabilir pijama getirmelidir.
- Regl dönemi ameliyat için engel teşkil etmez. Ancak bu dönem kadınlar daha hassas oldukları için operasyon regl sonrası yapmak daha uygun olur.
- Ameliyat öncesi dönemde yemek düzenine dikkat edilmelidir. Diyet yapmak bağışıklık sistemini düşürebilir. Protein ve vitamin açısından zengin beslenmek önemlidir.