Akupunktur Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları Nelerdir ?
Akupunktur, vücuttaki belirli noktaları iğnelerle tetikleyerek yaşanan rahatsızlıkları tedavi eder.
Akupunktur, vücuttaki belirli noktaları iğnelerle tetikleyerek yaşanan rahatsızlıkları tedavi etmeye yönelik eski bir Çin tıbbı yaklaşımıdır. Geleneksel Doğu tıbbında MS'li lisanslı akupunktur uzmanı Paul Kempisty, “Akupunktur dokuları, bezleri, organları ve vücudun çeşitli işlevlerini etkilemek için cilt yüzeyinin sinir açısından zengin alanlarını uyarmak için minimal invaziv bir yöntemdir. "
Kempisty, "Her akupunktur iğnesi yerleştirme bölgesinde küçük bir yara oluşturuyor ve çok az rahatsızlığa neden olacak kadar hafif olmasına rağmen, vücudun tepki vermesi gerektiğini bilmesi için yeterli bir sinyal" diyor. "Bu yanıt, bağışıklık sisteminin uyarılmasını, bölgeye dolaşımı teşvik etmeyi, yara iyileşmesini ve ağrı modülasyonunu içerir." Akupunkturla ilgili güncel araştırmalar esas olarak bu teoriye dayanmaktadır.
Akupunktur Nedir?
Akupunkturun arkasındaki Çin felsefesi, eski uygulama geleneksel olarak bilim ve tıbba dayanmadığından biraz daha karmaşıktır. “İnsan vücudunun 'qi' (chee)dedikleri görünmez bir yaşam veren güçle dolu olduğuna ve canlandırıldığına inanıyorlardı ve qi iyi akıp tüm doğru yerlere gittiğinde, o zaman bir kişi iyi bir zihinsel ve fiziksel sağlık yaşayın Qi yanlış bir şekilde aktığında (engellendiğinde veya eksik olduğunda) bu hastalığa neden olabilir” der Kempisty.
Qi kavramı çok dışarıda değil - vücudun doğal iç işleyişini olarak düşünüyorum. Bazen stresli veya endişeli hissettiğinizde hastalığa daha yatkın olursunuz. Rahat ve sağlıklı olduğunuzda, vücudunuz bunu fiziksel olarak da yansıtır. Sonuçta, ruh hali, ruh sağlığı ve genel esenlik do fiziksel sağlığınızı etkiler. Bu nedenle akupunktur, insanlara denge veya qi'ye ulaşmada yardımcı olmayı ve sonuç olarak birçok rahatsızlığı gidermeyi amaçlamaktadır.
Akupunktur Ne İşe Yarar?
Akupunkturla çeşitli nedenlerle ilgilenebilirsiniz;
- Alerjiler
- Endişe ve depresyon
- Kireçlenme
- Kronik ağrı
- Genellikle boyun, sırt, dizler ve kafadaki ağrıları
- Hipertansiyon
- Uykusuzluk hastalığı
- Adet krampları ve adet öncesi sendromu
- Migren
- Sabah rahatsızlığı
- Burkulmalara iyi gelmektedir.
Hatta bazı çalışmalar, akupunkturun kanser tedavisi ve multipl skleroz konusunda yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Ancak bu durumlar için araştırmalar sınırlıdır ve faydaları doğrulamak için daha büyük çalışmalar gerek.
Baş Ağrısı İçin Akupunktur
Akupunktur, vücudunuzdaki pozitif enerji akışını yeniden sağlamaya çalışır.
- Ayrıca size acı veren negatif enerjiyi ortadan kaldırdığını iddia ediyor. Modern bir tıbbi bakış açısından, akupunktur vücudunuzun çeşitli sistemlerini uyarır. Bu iyileşme tepkisini tetikleyebilir.
- Akupunktur, vücudunuzu bir dizi bölgeye ve basınç noktasına ayırır. Akupunktur iğneleri semptomlarınıza bağlı olarak farklı basınç noktalarına yerleştirilir. Bu iğne noktaları genellikle vücudunuzdaki sinirlere yakındır. İğne, vücudunuzdan bir tepkiyi tetikleyen endorfinler gibi hormonları salgılamak için sinirleri uyarır. Bu bağışıklık ve dolaşım sistemi uyarımı, akupunktur savunucularının migrenleri ve gerilim tipi baş ağrılarını hafiflettiğini iddia ettikleri şeydir.
Akupunktur Noktaları Nelerdir?
- Adet krampları için ayak bileğinizin iç kısmına biraz baskı uygulayarak masaj yapın.
- Uykusuzluk için, saat yönünde ovalayın, ardından kaşlarınızın arasındaki noktada saat yönünün tersine daireler çizin.
- Bel ağrısı için burnunuzun ortası ile dudak üstü arasındaki boşluğa bastırın.
- Genel baş ağrıları için, başparmağınız ile işaret parmağınız arasındaki kas üzerine baskı yapmayı deneyin.
Örneğin adet krampları yaşıyorsanız, "iç ayak bileğinizin oyuğunu çok az baskı uygulayarak veya hiç baskı yapmadan başparmağınızla tutun." Bu, K 3, 4 ve 5 noktalarını kapsar. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, kaşların arasında bulunan "Yintang" ı daire şeklinde ovalayın, saat yönünde, sonra saat yönünün tersine gidin. Chan, bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için burnunuzun ortası ile üst dudağınız arasındaki boşluk olan “Du 26” ya basmanızı önerir.